Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kochani pomóżcie, bo nie wiem co zdecydować.

W projekcie mam kominek z płaszczem i elektryczne (bo nie ma gazu w okolicy)

ze względu na to, iż w domu zamieszkają dwie rodziny (osobne wejście) takie rozwiązanie stanowiłoby problem

postanowiliśmy zrobić kotłownię z kotłem na paliwo stałe z wejściem z zewnątrz - dostepne dla obu rodzin

i teraz dowiaduję się, iż będzie budowany gazociąg (już zakład gazowniczy otrzymał zgodę) i za 2-3 lata będzie gaz

dodam, iż budowę rozpoczniemy w przyszłym roku, ale zakładamy kilkuletni system gospodarczy

dom z poddaszem użytkowym (parter 100 m2, piętro 60 m2)

jakie rozwiązanie zastosować żeby potem zbyt wiele nie przerabiać?

co według Was (biorąc pod uwagę okoliczności - dwie rodziny) byłoby najrozsądniejsze?

Jeszcze potrzebne są jeszcze jakieś informacje - chętnie podam.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/93136-gazkominekkot%C5%82ownia/

Zrób tak jak macie zaplanowane. Tylko przy budowie kotłowni instalację zróbcie tak żeby później każdy mógł sobie osobno podłączyć kociołek gazowy.

W ten gazociąg to za bardzo nie wierz. U nas też tak było i nawet kładli gazociąg tylko że nikt nie chciał się podłączać i zatrzymali się 3km od mojego domu :evil:

Mimo że gmina dokładała to i tak koszt podłączenia 3600zł i nikt się nie podłączał bo w okolicy wszyscy mają kotły węglowe a do samej kuchenki nie widzę sensu.

Tak że przyłączyli szkołę i to wszystko. Ci co ogrzewają gazem chodzą i piszą podania o przyłącze ale nic z tego. Gazowni się nie opłaca i koniec a rurę w ziemi widać z okna.

https://forum.murator.pl/topic/93136-gazkominekkot%C5%82ownia/#findComment-2196106