Petronelli 23.12.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Zastanawiam sie nad wyborem ogrzewania do domu. Warianty jakie mam do wyboru to eko-groszek lub butla w ziemi ,hhhhhhhhhhhhhhhhhhh innych sposobów nie mogę rozważać , bo labo nie mam gazu ziemnego albo miejsca do składowania dużych gabarytowo środków opałowych, pompy ciepła nie chcę, gdyż sugerowane do niej ogrzewanie podłogowe mnie nie przekonuje , jak z powodu innych czynników. Odpowiadał by mi gaz z butli ale obawiam sie kosztów ogrzewania i tu właśnie moje pytanie , jaki może być koszt sezonu grzewczego dla takiego domu: Dom 260 m2 po podłogach , kubatura 981m3 podłoga styro 10cm (0,036 W/mK) ściany porotherm 24 cm + styro 15 cm (0,038W/mK) strop styro 5 cm (0,036 W/mK) poddasze 15cm wełna TopRock + 10 cm Superrock wentylacja mechaniczna z rekuperacją Prosże o Wasze opinie, sugestie na temat butli , ostatecznie mogę miec eko-groszek ale jezeli różnica w kosztach nie była by bardzo porażająca to mozę rozważyłbym tą wygodna formę ogrzewania Dzęiki i Wesołych oraz Szczęśliwego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 23.12.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Witam,Szacuje na 7 tys +/- 1 tys w zaleznosci od zimy, czy wlasny zbiornik itp.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 23.12.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Z wyliczeń które równiez na tym forum były pokazywane wynikało że LPG jest droższe niż prąd w taryfie G12. Więc biorąc pod uwagę inwestycje to interes raczej kiepski.Przy tym metrażu ja bym brał groch i dobrze docieplił aby zminimalizować pracochłonność przy paleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Kamrowski 23.12.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Szczerze mówiąc , nie wiem jakie są koszty takiego ogrzewania , ale powiem tak : ja mam około 200 m 2 powierzchni , i postawili mi właśnie butlę na propan przy domu . Mam na ulicy około 20 domów i 100 % ma butle . Wypytałem ich o koszty , i wszyscy zapierają się , że tankują raz w roku . Nie mam powodu aby im nie wierzyć . Tankowanie butli to jakeś 2000 litrów , bo w butli musi zostać zawsze około 20-25 % . Lepiej zainwestuj w dobry piec ( kondensacyjny oczywiście ) i ciesz się komfortem . Pamiętaj ,że propan z butli jest bardziej kaloryczny , więc trudo go porównać z gazem ziemnym ( wypytując znajomych) . Zresztą piece na groszek takie porządne to też koszt żedu 7 - 9 tysięcy zł . ale komfort żaden , aCi co mówią że to super sprawa - to dla mnie zwykli ściemniacze , Niech sobie pojadą na ferie zimowe , 3-5 dni i po groszku , a też do najtańszych nie należy , bo producenci kotłów na groszek radzą sypać EKO-GROSZEK , a ten skolei jest o jakiś 30-40 zł droższy od zwykłego .Pozdrawiam Mam nadzieję ,że nikogo nie obraziłem , Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 23.12.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 To ja bym poczekał aż po tej zimie napiszesz (tylko szczerze) ile wydałaś na gaz. We wszystkich statystykach gazik z butli widnieje jako naczystsze i najmniej obsługowe medium, ale także..... i tu niestety najdroższe, ale wybór i wyrób należy do każdego z Nas. Żeby mnie było stać to najchętniej grzałbym prądem, ale na szczęście lub nieszczęście jestem elektrykiem i wiem ile to naprawdę kosztuje - zwłaszcza na Podlasiu (gdzie co roku jest chociaż przez 2-3 tygodnie -25). Pozdrawiam i też życzę Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts