Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie z butli

Recommended Posts

Zastanawiam sie nad wyborem ogrzewania do domu. Warianty jakie mam do wyboru to eko-groszek lub butla w ziemi ,hhhhhhhhhhhhhhhhhhh innych sposobów nie mogę rozważać , bo labo nie mam gazu ziemnego albo miejsca do składowania dużych gabarytowo środków opałowych, pompy ciepła nie chcę, gdyż sugerowane do niej ogrzewanie podłogowe mnie nie przekonuje , jak z powodu innych czynników.

Odpowiadał by mi gaz z butli ale obawiam sie kosztów ogrzewania i tu właśnie moje pytanie , jaki może być koszt sezonu grzewczego dla takiego domu:

Dom 260 m2 po podłogach , kubatura 981m3

podłoga styro 10cm (0,036 W/mK)

ściany porotherm 24 cm + styro 15 cm (0,038W/mK)

strop styro 5 cm (0,036 W/mK)

poddasze 15cm wełna TopRock + 10 cm Superrock

wentylacja mechaniczna z rekuperacją

Prosże o Wasze opinie, sugestie na temat butli , ostatecznie mogę miec eko-groszek ale jezeli różnica w kosztach nie była by bardzo porażająca to mozę rozważyłbym tą wygodna formę ogrzewania :)

Dzęiki i Wesołych oraz Szczęśliwego :)

:lol:

Szczerze mówiąc , nie wiem jakie są koszty takiego ogrzewania , ale powiem tak : ja mam około 200 m 2 powierzchni , i postawili mi właśnie butlę na propan przy domu . Mam na ulicy około 20 domów i 100 % ma butle . Wypytałem ich o koszty , i wszyscy zapierają się , że tankują raz w roku . Nie mam powodu aby im nie wierzyć . Tankowanie butli to jakeś 2000 litrów , bo w butli musi zostać zawsze około 20-25 % . Lepiej zainwestuj w dobry piec ( kondensacyjny oczywiście ) i ciesz się komfortem . Pamiętaj ,że propan z butli jest bardziej kaloryczny , więc trudo go porównać z gazem ziemnym ( wypytując znajomych) . Zresztą piece na groszek takie porządne to też koszt żedu 7 - 9 tysięcy zł . ale komfort żaden , aCi co mówią że to super sprawa - to dla mnie zwykli ściemniacze , Niech sobie pojadą na ferie zimowe , 3-5 dni i po groszku , a też do najtańszych nie należy , bo producenci kotłów na groszek radzą sypać EKO-GROSZEK , a ten skolei jest o jakiś 30-40 zł droższy od zwykłego .

Pozdrawiam

Mam nadzieję ,że nikogo nie obraziłem , Wesołych Świąt

To ja bym poczekał aż po tej zimie napiszesz (tylko szczerze) ile wydałaś na gaz. We wszystkich statystykach gazik z butli widnieje jako naczystsze i najmniej obsługowe medium, ale także..... i tu niestety najdroższe, ale wybór i wyrób należy do każdego z Nas. Żeby mnie było stać to najchętniej grzałbym prądem, ale na szczęście lub nieszczęście jestem elektrykiem i wiem ile to naprawdę kosztuje - zwłaszcza na Podlasiu (gdzie co roku jest chociaż przez 2-3 tygodnie -25).

Pozdrawiam i też życzę Wesołych Świąt.