Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja ściany BK 24cm+styropian 8cm+BK12cm+styropian5cm

Recommended Posts

Witam, co myślicie o takiej konstrukcji ściany: od wewnątrz BK grubości 24cm w środku ścianu styropian 2x4cm kładziony na przemian, od zewnątrz BK grubości 12 cm (i tak jest teraz) i na koniec na to chce dać jeszcze styropian grubości 5cm i siatka z klejem i tynk silikatowy, Co myślicie o takim rozwiązaniu??? Czy nie będą mi się "pociły" ściany od środka???

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, co myślicie o takiej konstrukcji ściany: od wewnątrz BK grubości 24cm w środku ścianu styropian 2x4cm kładziony na przemian, od zewnątrz BK grubości 12 cm (i tak jest teraz) i na koniec na to chce dać jeszcze styropian grubości 5cm i siatka z klejem i tynk silikatowy, Co myślicie o takim rozwiązaniu??? Czy nie będą mi się "pociły" ściany od środka???

całkowicie durna koncepcja .... zapewne zaproponowana przez sprzedawcę lub wykonawcę próbującego naciągnać na kasę bo innego racjonalnego wytłumaczenia nie widzę ...

Dom w stanie surowym wybudowałem już dawno, a w tym roku wziełem się za jego wykańczanie, ale w tej chwili konstrukcja ściany jest tak jak pisałem, czyli BK 24cm od wewnątrz, w środku styropian 2x4cm i od zewnątrz BK 12cm i tak miało już zostać, miał iść tylko tynk i już, tyle że niestety ściana fundamentowa nie jest wogóle ocieplona i nie ma żadnej izolacji pionowej i na wiosne chcę ocieplić fundament styrodurem grubość 5cm i chcąc zachować uskok pomiędzy fundamentem i ścianą budynku, chcę cały budynek ocieplić syropianem 5cm (chciałem dać 2cm po to żeby uniknąć spękania tynku, co się zawsze zdarza gdy nie ma styroppianu, lecz te 5cm będzie tylko ze względu na ten uskok) w zasadzie już mam wszystko przygotowane (parapety zewnętrzne, wszystkie gniazdka odsunięte, obrubka blacharska...) ale się obawiam czy nie będzie "pocenia ściany" dlatego pytam, czy może ktoś w Waszych znajomych ma taką konstrukcję, Czy spotkaliście się już ztakim rozwiązaniem...???

... miał iść tylko tynk i już, tyle że niestety ściana fundamentowa nie jest wogóle ocieplona i nie ma żadnej izolacji pionowej ...

i co ?

masz tego powodu zimno i mokro w domu ?

czy tylko ktoś Cie podpuszcza, ze będzie zimno i mokro (jesli nie dasz izolacji pionowej i nie ocieplisz fundamentów)?

... chcę cały budynek ocieplić syropianem 5cm (chciałem dać 2cm po to żeby uniknąć spękania tynku, co się zawsze zdarza gdy nie ma styroppianu ...

chcesz powiedzieć, ze tynk pęka zawsze gdy nie ma na scianie styropianu ? :o

dziwne rzeczy prawisz ....

Masz teraz super 3 warstwową ścianę - naprawdę ciepla. Dając te 5 cm styropianu zepsujesz wszystko, zniszczysz wszystkie zalety ściany 3 warstwowej i zrobisz totalny bałagan technologiczny. Jesli chodzi o ocieplenie ściany fundamentowej to myślę że naprawdę bez problemu można to zrobić. Proponuje zrobić taką obróbkę blacharską podobną do parapetu ,którą można przykręcić do ściany a jednocześnie osłoni ocieplenie. :wink:

do autora...też mam fundamenty niocieplone i bez izolacji pionowej... jeśli nie masz piwnic ani schronu pod domem to po cholerę chcesz docieplać te fundamenty?

a z tą ścianą to już przekombinowałeś... :roll: ...zostaw jak masz i nie kombinuj :wink:

do autora...też mam fundamenty niocieplone i bez izolacji pionowej... jeśli nie masz piwnic ani schronu pod domem to po cholerę chcesz docieplać te fundamenty?

a z tą ścianą to już przekombinowałeś... :roll: ...zostaw jak masz i nie kombinuj :wink:

Nie uczyłaś sie w szkole, bedziesz miała zimno w domu.

Mama ziemia ma temperature około 9°C, jak wypuścisz to ciepło to bedziesz miała zimno w domku.

Aby nie wypuszczać ciepła z "okolic" domku, trzeba odizolowac domek od odbiorcy.

Aby odizolować domek trzeba zastosować materiał izolacyjny.

ITD................

Krzysztofik...bez urazy...mam zgoła inne zdanie....

na chudziaku jest 10cm styropianu, pod nim 2*papa na lepiku, na nim 6cm wylewki i panele bądź dywan, od środka dom ogrzewany ...ciągła temp. w domu to jakieś 20st, dom wyniesiony w górę w najniższym miejscu 4 bloczki ponad poziomem ziemi.......... że jak niby ma mi to zimno wchodzić do domu od dołu?

Krzysztofik...bez urazy...mam zgoła inne zdanie....

na chudziaku jest 10cm styropianu, pod nim 2*papa na lepiku, na nim 6cm wylewki i panele bądź dywan, od środka dom ogrzewany ...ciągła temp. w domu to jakieś 20st...... że jak niby ma mi to ciepło wchodzić do domu od dołu?

chyba słynnym "mostkiem termicznym".....

naprawdę nie popadajmy w skrajności.... jeśli ktoś chce sobie zbudować dom który jest szczelny i w 100% energooszczędny jak ten słynny 3-litrowy to gratuluję i zazdroszczę środków pieniężnych ... nie mam takich ambicji i nie mam też zjechane na tym punkcie...

dlatego jeszcze raz: nie popadam w skrajności...okien i drzwi przez które ucieka nam ciepło też nie zamierzam likwidować :wink: :D

Niepotrezbnie się irytujesz. Wiele osób nie ma ocieplonych fundamentów i żyją. Jednakże brak ocieplenia na pewno spowoduje jakieś straty ciepła i nie ma sensu o tym dyskutować. Dobrym sposobem na brak mostka w tym miejscu byłoby zastsowanie izolacji pionowej w postaci np. specjalnych bloczków novomur http://www.pl.schoeck.com/index.php?scriptlet=Schoeck/Products&pID=3 . Jeżeli ich ich nie masz (ja zresztą niestety też, bo były drogie i mam zaizolowany fundament), to teraz nie ma co się denerwować. Wydasz trochę więcej kasy na ogrzewanie.

Mpoplaw, dom 3-litrowy będzie niestety droższy od standardowego i chyba raczej nie zmienią tego twoje faktury. Lepsze okna, drzwi zewnętrzne, większa grubość izolacji, a co za tym idzie więcej materiałów i robocizny - wyższe mury, szerszy dach, rekuperator itd, itp. To wpływa niestety na wzrost kosztów. Wiem z własnego doświadczenia. Jednocześnie powinno to spowodować niższe koszty eksploatacji, nie zmienia to jednak faktu, iż wydatki początkowe są dużo wyższe niż przy domu np. 10 litrowym.

... Jednakże brak ocieplenia na pewno spowoduje jakieś straty ciepła i nie ma sensu o tym dyskutować...

jakies straty ciepła występuja przez dziurke od klucza i równiez nie ma sensu o tym dyskutować ...

wypadało by wiec za kazdym wyciagnięciem klucza te dziure izolowac ...

no bo przeciez "straty ciepła" :-?

trzeba byc konsekwentnym w oszczędzaniu ...

Jednakże brak ocieplenia na pewno spowoduje jakieś straty ciepła i nie ma sensu o tym dyskutować. .

Myślę, ze w przypadku zastosowania izolacji termicznej na całej powierzchni "chudziaka" nie jest to koronny argument, jednak "przemarzanie" na styku ściana- podłoga i w konsekwencji zawilgocenie powinno bardziej przemawiać.

jakies straty ciepła występuja przez dziurke od klucza i równiez nie ma sensu o tym dyskutować ...

wypadało by wiec za kazdym wyciagnięciem klucza te dziure izolowac ...

no bo przeciez "straty ciepła" :-?

trzeba byc konsekwentnym w oszczędzaniu ...

Widzę nutkę złośliwości w tej wypowiedzi. Dodam, że otwierając drzwi wejściowe w chłodne dni też powodowane są straty ciepła. Masz jakieś rozwiązanie tego problemu?

W przeciwieństwie do tego fundament można zaizolować i skutecznie wyeliminować ewentualne straty ciepła tym powodowane.