czandra 26.12.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dla mnie to oczywiste i dlatego też mam witrołap. Mówienie jednak o stratach ciepła powodowanych przez obecne dziurki od klucza, to jednak jest przesada. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.12.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 brzoze trzeba traktować z przymrużeniem oka, on na tym forum pisze dużo w większości z ironia, i trzeba na jego posty patrzeć pod pewnym kątem masz racje mpoplaw a piszę dlatego z nutka ironii, ze wielu forumowiczów forsuje pogląd, ze za wszelką cene trzeba coś tam izolowac - nie robiąc do tego rachunku ekonomicznego czy to sie wogóle opłaca ... padają banały typu: trzeba, musisz, straty ciepła, jakieś, każdy izoluje itp... Jednakże brak ocieplenia na pewno spowoduje jakieś straty ciepła i nie ma sensu o tym dyskutować... a jak sie okaze, że zamiast izolowac taniej, wyjdzie kupic jednorazowo np. 2 tony węgla czy 10 m3 drewna by zrównowazyc te straty ? kiedy pytałem ile tego ciepła ucieka przez fundamenty rocznie /lub w sezonie/ ile to ciepło /które uciekło fundamentami / kosztowało /bo jeden ogrzewa prądem inny gazem inny drewnem inny miałem/ a koszt kazdego nośnika energi jest inny ile lat będzie trwało zanim izolacja sie zwróci zapadało milczenie ... dlatego ta nutka ironii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 26.12.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 brzoze trzeba traktować z przymrużeniem oka, on na tym forum pisze dużo w większości z ironia, i trzeba na jego posty patrzeć pod pewnym kątem Nikt do Brzozy nie ma pretensji Ale nie można też twierdzić, iż ocieplenie fundamentów jest nieopłacalne ekonomicznie lub niepotrzebne. U mnie w projekcie tak już było i wtedy nad tym sie nie zastanawialiśmy. Refleksja przyszła po dokładnym przeanalizowaniu tematu. Ostatecznie jest grubsze ocieplenie niż w projekcie. Na dom energooszczędny składa się wiele czynników, w tym eliminacja mostków termicznych. Jeżeli jest to wykonalne, to dlaczego tego nie robić? Wiadomo, że pewnych strat nie da się uniknąć i stąd robimy instalację co, aby te straty pokryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 26.12.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 a jak sie okaze, że zamiast izolowac taniej, wyjdzie kupic jednorazowo np. 2 tony węgla czy 10 m3 drewna by zrównowazyc te straty ? A co zrobić jeśli mam drewno za darmo i do oporu? Rozumiem, że mam wogóle nie izolować? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 26.12.2007 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 w moim przypadku, niestety pod posadzką na parterze jest tylko 5 cm styropianu (za to dwa razy dałem folie izolacyjną, pod styropianem i na styropianie) no a jeszcze do tego troche za nisko jest osadzony dom moim zdaniem, jak tak teraz patrze to fundament zrobił bym około 20cm wyżej ( jest ok 25cm powyżej poziomu gruntu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 26.12.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 5 cm na podłodze to żadna tragedia. Zdecydowana większość ludzi tyle daje. Tak samo nie masz co zmieniać ścian zewnętrznych. W budnku bardziej istotna jest izolacja dachu lub stropu, w przypadku, gdy poddasze jest nieużytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 26.12.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 temat się rozjechal a problem pozostał. Mam dokładnie taki sam dom jak Wawa biker, konstrukcja 3W w środku 2x4cm i nadal nie wiem co zrobić na wiosnę Ogrzewanie gazem i kominkiem będzie, pytanie: dawać i ile czy nie dawać tylko tynkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 kiedy pytałem ile tego ciepła ucieka przez fundamenty rocznie /lub w sezonie/ ile to ciepło /które uciekło fundamentami / kosztowało /bo jeden ogrzewa prądem inny gazem inny drewnem inny miałem/ a koszt kazdego nośnika energi jest inny ile lat będzie trwało zanim izolacja sie zwróci zapadało milczenie ... dlatego ta nutka ironii ... mam propozycję - udowodnij, że nie ucieka pewnie też zapadnie milczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 27.12.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 kiedy pytałem ile tego ciepła ucieka przez fundamenty rocznie /lub w sezonie/ ile to ciepło /które uciekło fundamentami / kosztowało /bo jeden ogrzewa prądem inny gazem inny drewnem inny miałem/ a koszt kazdego nośnika energi jest inny ile lat będzie trwało zanim izolacja sie zwróci zapadało milczenie ... dlatego ta nutka ironii ... mam propozycję - udowodnij, że nie ucieka pewnie też zapadnie milczenie a ja wszystkich przeciwników izolacji termicznej przekonuję tak : 1. wyjdź teraz z domu postaw sobie bloczek betonowy na gruncie i posadź na to swój zad ..... 2. zrób to samo tylko na bloczek położ jeszcze 10 cm styro i znów posadź na to swój zad szybkość zmiany twojego poglądu będzie wprostproporcjonalna do prędkości z jaką w 1 przypadku polecisz się wysikać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 jeśli już dawać to przynajmniej 10 cm żeby mieć pewność że punk rosy wypadnie w styropianie a nie w ścianie Co miałeś na myśli mówiąc, że wypadnie punkt rosy? Musisz jeszcze otym magicznym punkcie poczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 temat się rozjechal a problem pozostał. Mam dokładnie taki sam dom jak Wawa biker, konstrukcja 3W w środku 2x4cm i nadal nie wiem co zrobić na wiosnę Ogrzewanie gazem i kominkiem będzie, pytanie: dawać i ile czy nie dawać tylko tynkować? Nie rozumiem tylko po co wam taki przeplataniec? Ty o ilości izolacji termicznej już zdecydowałeś. Trzeba było pytać wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Musisz jeszcze otym magicznym punkcie poczytać z przyjemnością poczytam twoje prace naukowe na ten temat, prześlij mi je na PW mpoplaw wystarczy chyba odgrzebac watek o oddychaniu scian tam znajdzieszdokładną definicję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 27.12.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 temat się rozjechal a problem pozostał. Mam dokładnie taki sam dom jak Wawa biker, konstrukcja 3W w środku 2x4cm i nadal nie wiem co zrobić na wiosnę Ogrzewanie gazem i kominkiem będzie, pytanie: dawać i ile czy nie dawać tylko tynkować? Nie rozumiem tylko po co wam taki przeplataniec? Ty o ilości izolacji termicznej już zdecydowałeś. Trzeba było pytać wcześniej. nie ja, kupiłem dom w stanie surowym, jest takie coś, nie wiem czy dobre, chciałbym, aby robiąc coś już dla siebie miało to i ręce i nogi, było dobre termicznie i ekonomiczne w użytkowaniu, stąd moje pytania i prośba o rozwiązanie dylematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.12.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 z tego co widzę, najprawdopodobniej Pan budulec ma wiedzę teoretyczną na wszelakie tematy nie do końca przyswojoną i nie popartą praktyką Panie budulec... to nie labolatorium, to budowy na których pracują różne ekipay według różnych zasad popartych długoletnim doświadczeniem.... jeśli wciskasz mi kit na innym wątku że nie mam fundamentów tylko beton w ziemi nawet podejrzewam nie przeczytawszy mojego dziennika to marny z Ciebie tutaj pożytek.... radzę nie mącić tylko zająć się szydełkowaniem howkh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 temat się rozjechal a problem pozostał. Mam dokładnie taki sam dom jak Wawa biker, konstrukcja 3W w środku 2x4cm i nadal nie wiem co zrobić na wiosnę Ogrzewanie gazem i kominkiem będzie, pytanie: dawać i ile czy nie dawać tylko tynkować? Nie rozumiem tylko po co wam taki przeplataniec? Ty o ilości izolacji termicznej już zdecydowałeś. Trzeba było pytać wcześniej. nie ja, kupiłem dom w stanie surowym, jest takie coś, nie wiem czy dobre, chciałbym, aby robiąc coś już dla siebie miało to i ręce i nogi, było dobre termicznie i ekonomiczne w użytkowaniu, stąd moje pytania i prośba o rozwiązanie dylematu Od zewnątrz możesz dołożyć dowolną ilość izolacji termicznej, bez różnicy czy jest to 2cm czy 10 cm (zależy jaki efekt chcesz osiągnąć) i za każdym razem warunki wilgotościowo-cieplne tej ściany się poprawią. Izolacją termiczną może być zarówno styropian jak wełna mineralna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 radzę nie mącić tylko zająć się szydełkowaniem i vice versa, będzie to z porzytkiem również dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.12.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 z pożytkiem przez Ż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 radzę nie mącić tylko zająć się szydełkowaniem tak niestety forum otwarte to czasami tak bywa że wpadnie tu ktoś po to żeby prawdy objawione ogłaszać, ale w szczegółach to już budulec1 nic specjalnego do powiedzenia nie ma możemy porozmawiać o szczegółach, a nawet szczególikach, od czego chciałbyś zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 27.12.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 widze, że z całego mojego tematu powstała tu niezła kłutnia, niemalże awantura a problem niestety pozostał, bo w dalszym ciągu mam dylemat co z tym zrobić, żeby było dobrze, a wczesną wiosną będe już robił elewacje. Najbardziej interesowały by mnie wypowiedzi osoby która ma dom zrobiony w tej technologii i mieszka w nim minimum 1 rok lub kogoś kto się z takim rozwiązaniem spotkał w praktyce (może ktoś ze znajomych lub z rodziny ma taką konstrukcje...???) a takie rozważanie i dywagacje teoretyczne to nie wiele mi mówią, ponieważ takie teorie to sam potrafie wysnówać tylko niestety nie wiem jak to się ma w praktyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.12.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 widze, że z całego mojego tematu powstała tu niezła kłutnia, niemalże awantura a problem niestety pozostał, bo w dalszym ciągu mam dylemat co z tym zrobić, żeby było dobrze, a wczesną wiosną będe już robił elewacje. Najbardziej interesowały by mnie wypowiedzi osoby która ma dom zrobiony w tej technologii i mieszka w nim minimum 1 rok lub kogoś kto się z takim rozwiązaniem spotkał w praktyce (może ktoś ze znajomych lub z rodziny ma taką konstrukcje...???) a takie rozważanie i dywagacje teoretyczne to nie wiele mi mówią, ponieważ takie teorie to sam potrafie wysnówać tylko niestety nie wiem jak to się ma w praktyce... jeżeli ta w-wa to warszafka to ul.Rosoła, lewa strona patrząc w stronę Kabat osiedle "Lokata" nibieskawe budynki z elementami drewna mają taką kombinację: max - styro/wełna 6cm/ - cegła - styro 10cm z powodów nieważne jakich, stoją tak sobie od 8 lat i chyba nic się nie dzieje, możesz popytać no i nie oznacza to poprawności takiego rozwiązania, ja z nim "walczyłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts