Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atmos 25gs - problem

Recommended Posts

Witam,

wiec tak, jesteś moim guru ;)

bufory doładowałem jednym wspypem 20kg. Piec grzał, że pierwszy raz zastanawiałem sie co zrobić zeby go wygasić.

Nie wiem jak to sie przełoży na zużycie drewana...konkretnie brykietu ...

ale jak ustabilizuje temerature w domu to dam znać iloma kg nagrzewam te bufory oraz ile mi trzemają.

Oczywiście, tak jak mówiłeś ta smoła czy cokolwiek to było wypaliło sie i teraz moge tylko to zeskrobać ... ;)

jeszcze raz dzieki za pomoc.

ps ciagle mi w głowie tylko zdanie wypowiadane przez instalatora - tylke bez wentyaltora, tylko bez wentylatora

ps2 masz moze instrukcie do tego pieca ? moze być w jezyko dowolnym ...czeski najmniej pożądany :)

--

pozdrowienia.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cieszę się, że w domu masz wreszcie ciepło.

Jednak poprę przedmówców i też zasugeruję czyszczenie komina. Kopcenie i dymienie i praca z małym ciagiem sprzyja zachodzeniu komina. Jak go zapuścisz to kocioł będzie pracował coraz gorzej, a do tego doczyszczenie go będzie conajmniej uciążliwe.

Mysle, ze realne bedzie ok. 4-5 ton.

Jeden zasyp to ok. 20 kg, wiec w najlepszymm razie mozna taka iloscia jak podajesz grzac przez 2 iesiace.

Czy jeszcze ktos z praktyki moze sie podzielic swoimi doswiadczeniami.

Pozdr

Zbyniu

Jdno pytanie o brykiet:

w jakiej cenie i ile tego potrzeba /circa/ na zime do domu np. 150 m kw.

Dzieki z gory za info

Pozdr

Zbyniu

Potrzeba 1 - 2t.

Jak jesteś "z bliska", to zapraszam do mnie. Cena 420 - 440zł/t.

Pozdrawiam

Witam,

jeszcze jedno pytanie ... jak ten piec rozpalać.

wsypałem 20 kg brykietu. rozpaliłem butlą gazową w dwóch miejscach i przełączyłem zostawiłem tka na wiatraku i górnym spalaniu. Po 20 minutach jak zajął sie cały brykiet. Przełączyłem na dolne spalanie. Ale zanim się wzbudził mineło kolejne 20 minut. W sumie to przez 40 minut miałem cholerną dymówę (sporo gęstego białego dymu, który na dodatek leci w dół). Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych i nie chce wkurzać sąsiadów. Jak najszybciej go doprowadzić do generacji, bo wtedy przestaje dymić ...

ps do atmos 25gs spokojnie wchodzą dwa worki brykietu po 20 kg

--

pozdrawiam

tf

Witam,

jeszcze jedno pytanie ... jak ten piec rozpalać.

wsypałem 20 kg brykietu. rozpaliłem butlą gazową w dwóch miejscach i przełączyłem zostawiłem tka na wiatraku i górnym spalaniu. Po 20 minutach jak zajął sie cały brykiet. Przełączyłem na dolne spalanie. Ale zanim się wzbudził mineło kolejne 20 minut. W sumie to przez 40 minut miałem cholerną dymówę (sporo gęstego białego dymu, który na dodatek leci w dół). Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych i nie chce wkurzać sąsiadów. Jak najszybciej go doprowadzić do generacji, bo wtedy przestaje dymić ...

ps do atmos 25gs spokojnie wchodzą dwa worki brykietu po 20 kg

--

pozdrawiam

tf

Witam,

żeby kocioł się "wzbudził" musisz mieć warstwę żaru. Najlepiej rozpalać suchym drewnem i dopiero po ok. 30 - 40 min na to nałoożyć brykiet.

Pzdr

TG

Mam Atmosa AC 25 S, rozpalam kilkoma "szczypkami" czyli drobnymi drzazgami suchego drzewa (najlepiej smolnego), kładę kilka okruchów parafiny i ogień huczy aż miło. Na to coraz grubsze kawałki drzewa tak mniej więcej do połowy komory - ale żeby było sporo wolnego miejsca między polanami (jedna warstwa poprzecznie) i rozpalone :) czekam pół godziny i ładuje piec do pełna na warstwę żaru. Poczytaj dokładnie instrukcję. Ja przy rozpalaniu otwieram na kilka minut dolne drzwi - ale po zamknięciu górnych bo ogień mocno idzie :) ; oczywiście włączony wiatrak i"górne" spalanie. Po ok 10 minutach przestawiam na normalne spalania.

Witam,

rozważam zakupu pieca ATMOS - szukam dobrego pieca do spalania przede wszystkim pelet i doradzono mi tego producenta jako firmę, która ma wieloletbie doświadczenie w tym zakresie. Będę wdzięczny za podzielenie się opiniami użytkowników dot. tego typu pieca.

Ten kociołek nie jest przeznaczony do spalania peletów, chyba, że chodziło Ci o brykiet. Do spalania brykietu jest idealny.

Pozdrawiam

Witam,

rozważam zakupu pieca ATMOS - szukam dobrego pieca do spalania przede wszystkim pelet i doradzono mi tego producenta jako firmę, która ma wieloletbie doświadczenie w tym zakresie. Będę wdzięczny za podzielenie się opiniami użytkowników dot. tego typu pieca.

Ten kociołek nie jest przeznaczony do spalania peletów, chyba, że chodziło Ci o brykiet. Do spalania brykietu jest idealny.

Pozdrawiam

Muszę sprostawać. Zapomniałem, że jest, niezbyt popularna wersja Atmosa przystosowana do zamontowania palnika, w tym również na pelety, tylko że jest to już dość drogi piecyk, jeśli z całym, konieczym osprzętem.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam ja mam atmosa DC18S i problem z uzyskaniem temperatury też mam ale wynika to ze słabego opału jaki posiadam.

Jeżeli jest to mokra wierzba to spala się dość szybko i dpopółki nie nabierze wysokiej temp. to dym i kopci. Jeżeli jest to sucha topola i pocięta na dość drobne kawałki uzyskuje dość dużą moc nawet do 85 st c bez problemu i pali się 4 godż na pełnej mocy jeśli jest to mokra wierzba max 3 godź i niższa temp.

Pompka nie może być ustawiona na niższą temp niż 65 stopni bo całe palenie zadaje się na nić wtedy piec mi wychładza nawet do 40 st c.

Zauwarzyłem też że po wyłączeniu wentylatora jak piec jest mocno bujnięty temp. się utrzymuje a opał wolniej spala.

Jeśli osiągam dobre wysokie temp. to po otwirzeniu dolnych dźwiczek wszystki szamot jest czerwony od gorąca nawet na drzwiczkach.

Ja mam kociołek FEX-a 30H z dolnym spalaniem, no i dzisiaj wreszcie odpaliłem go poraz pierwszy.

Narazie jestem mile zaskoczony jego działaniem, bo obawiałem się o mój komin.

Trochę za mała wysokość, ale i tak na ciągu grawitacyjnym bardzo dobrze hula nie mówiąc o hybrydzie - wyciągu.

Poddasze jeszcze całkowicie niezamknięte, ale i tak w domu zrobiło się przyjemnie ciepło. No i podłogówka też złapała temp.

Tylko nie mogłem uzyskać temp. zadanej - 65 stopni. Przedmuch kotła, czy jak to się nazywa, ustawione na 10.

Uzyskałem narazie 60 stopni, a w komora załadowcza pokryła się trochę smołą. Może przyczyną jest pierwsze palenie, nie wygrzany budynek, no i podłogówka - duża bezwładność.

Na sterowniku włączenie pompy ustawioną miałem przy temp. 30 stopni. Nie wiem, czy dobrze.

Jakie ustawienia kotła przyjąć na poczatek wygrzewania domu?

Za dwa dni będę miał zamknięte poddasze, to dopiero zacznę palić codziennie.

Paliłem suchą sosną, ale myślę żeby przejść na węgiel kamienny, bo w tym kociołku można palić też węglem. A na węglu myślę, że stałopalność będzie lepsza niż na drewnie.

Może coś doradzicie.

Witam np. u mnie nie mogę ustawić włączanie pompy na tak niską temp. gdyż wychładza mi piec więcej się smoli.Najpierw czekam aż piec porządnie się rozbuja ustawiam na ok.75-80 st celcjusza pompkę a potem natomiast na ok 65 st z tym że czujnik pompy jest blisko kotła. Wtedy wszystko zdaje egzamin i na rozgrzanym kotle lepiej i mniej opału idzie mi.

Oczywiście z pewnością zależy to od rodzaju kotła gdybym miał pewnie go większej mocy o jakieś 8kw piec dawałby radę napewno lepiej i pompka mogłaby od razu startować od 40 st C

Dzisiaj na kotle ustawiłem 70 stopni, pompę na 66 stopni.

Kocioł uzyskuje temp. 75 stopni, ale też spada do 58 i tak cały czas.

Martwi mnie, że temp. spalin na czopuchu nie może przekroczyć 100 stopni.

Wacha się między 80 a 110 stopni max.

Przepustnicę spalin mam cały czas otwartą na maksa.

Nie palę codziennie, bo jeszcze nie mieszkam i może to jest przyczyną.

Przyjeżdżam rozpalam i pali się tylko na 1,5 załadunku i dalej już nie uzupełniam opału.

Dom jest jeszcze nie wygrzany.

Może jak bym popalił cały dzień, to by było lepiej?

witam,

nie wiem czy będę mógł pomóc mam troche inny zestawe.

atmos25gs + laddomat + zbiorniki 2000l.

piec ten nie ma żadnej automatyki (jest osobna do rozładowywania buforów na dom).

Jak zaczynałem palić paliłem bez wentylatora wyciągowego, tak zalecił mi dostawca. Komora załadowcza była strasznie zasmolona, do tego stopnia, że jak otwierałem drzwiczki to czasmi nie mogłem bo sie sklejały od tej smoły a po otwawrciu dzwiczek, ża kapało na podgłogę tą smołą. Polecili mi na forum, żebym włączył wiatrak (ustaił wyższa temepraturę)... i problem zniknął. Jak pale drewanem to mam w komorze górnej ładnie wypalone "do białości". Jak pale brykietem dębowym to mam trochę takich "skrzepów" zwęglonych. ale łatwo się czyszczą ....

do rzeczy ...miałem tak samo jak ty gdy nie był włączony wiatrak, czyli nie było ciągu. wkładke mam o przekroju 12x12 ( wiekszej nie mogłem włożyć). Czyli z wiatrakiem daje rade, bez nie ... Moj znajomy ma taki sam piec i nie używa wiatraka, podejrzewam, że to własnie kwestia ciągu, ma wysoki komin i przekrój 24x24

dodatkowo nie palę iglastym drzewem, od tego też podobno moze robić sie taki syf ...

pale raz na dwa dni ... (przez ostatnie 3mc) wrzucając dwa worki brykietu po 20kg. + troche szczapek debu na rozpałkę.

na piecu mam dwa pokrętła:

- temp wody ( ustawiam pow jakiej temp ma wyłączyć wiatrak): 95 stopni stopni u mnie

- spalin (ustawiam poniżej jakiej temp ma wyłączyć wiatrak, jak sie skonczy drewno zeby przestał działać ) : mam max ustawione.

pozdrawiam świątecznie

dzięki tolky77.

u mnie wentylator wyciągowy podpięty jest pod automatycznego palacza.

To on steruje, kiedy ma się włączyć i wyłączyć.

Średnio to wyciąg pracuje 50 na 50 z przestojem.

Komin mam o średnicy 200 mm i wysoki na ok. 6,5m.

Po świętach kupuję brykiet drzewny i spróbuję tym pociągnąć.

Palę suchą sosną, bo tylko taki mam na dziś dostępny suchy opał.

A tak wogóle, to planuję cały czas palić brykietem, bo z drewnem jest trochę roboty, a u mnie z czasem krucho, no i węglem kamiennym, bo w nim także można palić.

A Ty zadowolony jesteś z palenia brykietem?

Stałopalność jest większa i słyszałem, że kocioł łatwiej rozbujać.

mam dom 220 m2 + 40 garaż.

zestaw jak wyżej pisałem.

kupuje brykiet dębowy (sprawdzony dostawca) po 400 zł/tone

z brykietem trzaba uważać.. to jest mój pierwszy sezon, brałem od róznych i róznie to było ... czasmi dają płyty wiórowe...czy jakoś tak ..i wtedy jest taki drobny połamany. mój obecny ma nieraz 20 cm dł ...czyli jest suchy ..

rozpalam raz na dwa dni ... kłade drobne drewienka debowe ...jak sie rozpali wale na to brykiet ...jeden worek 20 kg. za 2 godziny dorzucam kolejny ...łacznie od 4-5 h sie to pali w tym czasie ładuje mi bufory te 2000 l. w jednym mam 160 l cwu. po nałodowaniu ich do 90 stopni reszte wywala na chate mimo ze nie ma takiej potrzeby ...takie zabezpieczenie w automatyce ...

czy jestem zadowolony ... pale co drugi dzień czyli 15 razy w mc po 2 worki to jest 16 zł . miesiecznie wychodzi około 250-300 zł (styczeń luty marzec).

Mam obok sasiada ...podobny domek, gaz z butli - 1000 zł mc za ten sam okres

Kolejny domek ...również podobny, pompa ciepła: 700 zł mc za prąd :)

Na poczatku się smiali ze mnie ... teraz już nie koniecznie :).

Fakt ...jest z tym troche zabawy ...wiecej niz z gazem i prądem.

pozdrawiam

ładny wynik przy takiej wielkości domu. :D

Tanio kupujesz ten brykiet. U mnie można kupić po 475 zł za tonę.

Muszę popracować nad ustawieniem kotła.

Przeczytałem w DTR mojego kotła, że wyczystka kominowa powinna być szczelnie zamknięta.

A u mnie w ogóle nie było drzwiczek wyczystnych założonych i cug tym otworem był niesamowity. :o

Jutro założę drzwiczki i zobaczę jak przebiegnie spalanie.

Myslę, że cug powinien się poprawić i temp. spalin też.

no ale ....mieszkam sam,

w tygodniu miedzy 8-17 nikogo nie ma ... temp 21, ekonomiczna 19. praktycznie podłogówka na dole 70 m2 dogrzewa całą chatę. kaloryfery załaczają sie na chwilkę zeby dobić temp do 21 przy przejściu na normalną z ekonomicznej.

wiecej osób jest na weekend.

dom jest ocieplony 20 cm waty, w podłodze mam 20 cm styropianu do tego rekuperator.

z drugiej strony to pierwszy sezon ... pewnie w przyszłym roku będę mógł podać prawdziwe spalanie ...a na razie tak to wygląda ...