VIP Jacek 23.03.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 dobra ok.Pokobinuję jeszcze z ustawieniem sterowania na automatycznym palaczu i założę drzwiczki wyczystne na kominie.U mnie podłogówka jest na parterze ok. 60 m2 i długo się ładuje, ale też długo trzyma ciepło.Na poddaszu grzejniki i podłogówka w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekN15 06.06.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 witam, nie wiem czy będę mógł pomóc mam troche inny zestawe. atmos25gs + laddomat + zbiorniki 2000l. piec ten nie ma żadnej automatyki (jest osobna do rozładowywania buforów na dom). Jak zaczynałem palić paliłem bez wentylatora wyciągowego, tak zalecił mi dostawca. Komora załadowcza była strasznie zasmolona, do tego stopnia, że jak otwierałem drzwiczki to czasmi nie mogłem bo sie sklejały od tej smoły a po otwawrciu dzwiczek, ża kapało na podgłogę tą smołą. Polecili mi na forum, żebym włączył wiatrak (ustaił wyższa temepraturę)... i problem zniknął. Jak pale drewanem to mam w komorze górnej ładnie wypalone "do białości". Jak pale brykietem dębowym to mam trochę takich "skrzepów" zwęglonych. ale łatwo się czyszczą .... do rzeczy ...miałem tak samo jak ty gdy nie był włączony wiatrak, czyli nie było ciągu. wkładke mam o przekroju 12x12 ( wiekszej nie mogłem włożyć). Czyli z wiatrakiem daje rade, bez nie ... Moj znajomy ma taki sam piec i nie używa wiatraka, podejrzewam, że to własnie kwestia ciągu, ma wysoki komin i przekrój 24x24 dodatkowo nie palę iglastym drzewem, od tego też podobno moze robić sie taki syf ... pale raz na dwa dni ... (przez ostatnie 3mc) wrzucając dwa worki brykietu po 20kg. + troche szczapek debu na rozpałkę. na piecu mam dwa pokrętła: - temp wody ( ustawiam pow jakiej temp ma wyłączyć wiatrak): 95 stopni stopni u mnie - spalin (ustawiam poniżej jakiej temp ma wyłączyć wiatrak, jak sie skonczy drewno zeby przestał działać ) : mam max ustawione. pozdrawiam świątecznie tolky77 a możesz napisać ilu wsadów/załadunków potrzebujesz do nagrzania 2000l z temp c.a 40C do c.a 80C ? I oczywiście jakim gatunkiem drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolky77 06.06.2008 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 witam,palę od pół roku wiec można powiedizeć, że są to dane miarodajne.wiec.- rozpalam piec, troche papier + pare szczapek drewna ... ilośc pomijalna.- dorzucam 1 worek 20 kg brykietu z drzew liściastych ( 400 zł /tone)- po godzinie kolejny worek 20 kgPali się to przez 5h i mam nagrzane 2 bufory po 1000l.to mi wystarcza na 2 dni grzania (zimą) razem z CWU ( w pierwszym zbiorniku jest zbiorniczek 160 l CWU). jak nie mam mrozu - około 0 stopni.... nawet na 3gdzieś wyliczyłem ze w 2000 l mam zmagazynowane około 100-125 kWh, co by sie zgadzało, bo jesli piec ma 25 KW i działa przez 5 h z pełną mocą to tyle daje. Obecnie grzeje raz na 3-4 dni ... 3/4 worka 20 kg i mam przez ten czas ciepłą wode. Ładuje tylko 1 zbiornik drugi amm wyłączony.Jak chcesz wysle Ci namaiary do mnie ..mozemy pogadać przez tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts