Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zauważyłem ostanio że gdy podniose wieko zasobnika lub nie zamkne szczelnie pojemnika wówczas wydobywa się z zasobnika dym :(

jak jest mało węgla (kilka cm na dnie pojemnika) wówczas tego dymu wydobywa się wiecej

a gdy jest zasypany prawie cały pojemnik to wtedy dymu jest mniej ale jest :(

wygląda to na to tak jakby piec dym przedostawałs ie przez węgiel i wydobywałs sie na wierzch !!!!!! na początku nie zauważyłem tego zjawiska bo raczje nie wystepowało to :( :( :(

co to może być ???????????????????

zastanawiam się czasem czy nie ma związku z moim innym problemem: piec GALMET EKO GT KWP 25 - niewypalający się węgiel !!!!!!!

https://forum.murator.pl/topic/93161-dym-wydobywaj%C4%85cy-si%C4%99-z-quotzasobnikaquot-pieca-na-eko-gr/

Normalne....

1. Klapa ma być szczelnie zamknięta, bo żar może się cofnąć do podajnika !

2. Jeśli przy dosypywaniu poleci trochę dymu - nic się nie dzieje.

3. Efekt jest większy, gdy:

- jest słaby ciąg komina

- kocioł jest zabrudzony

- wentylator daje za bardzo

Ps. "ekogroszka" mam już 7 lat :)

klapa musi być szczelnie zamknięta i stan uszczelek musi być nienaganny. Chwilowe otwarcie klapy może spowodować wydostanie się dymu do zasobnika ale jest nieszkodliwe jeśli na dłuższą metę może spowodować zapalenie węgla w podajniku.