Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezprzewodowe sterowanie oświetleniem

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do budowy domu drewnianego z bala a nie chciałbym nawiercać bali pod przełącznik światła.

Wiem że istnieje niemiecki system Xcomfort w którym włącznik światła można "przykleić" w dowolnym miejscu, a odpowieni odbiornik jest umieszczany w puszce lub w samej lampie. Taki komplet kosztuje chyba około 300 zł.

Czy istnieją takie systemy polskie lub inne ale tańsze ?

Pozdrawiam

I Życzę Wesołych, Ciepłych Świąt Bożego Narodzenia.

Andrzej

• 1 year później...

Witam,

Interesuje mnie ten system lub podobne czy ktoś się może podzielić doświadczeniami ??

Chodzi mi o pewność działania czy montaż i programowanie jest proste, jak wygląda sprawa zasięgu. Jak jest minimalna ilość urządzeń aby system mógł pracować.

Interesuje mnie na razie sterowanie oświetlaniem + sceny oświetla i roletami w salonie.

Ja dużo czytałem i analizowałem nt systemu xComfort. To super zabawka i niestety super droga. Podstawowe programowanie jest proste, bardziej zaawansowane robi sie z komputera (program darmowy, ale przystawka do bezprzewodowego programowania juz kosztuje kilkaset zl - ponoć mozna tez wypozyczyć. Pewnie sporo jest w temacie "Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów". Dobrze sie zastanów do czego potrzebujesz i jakiego sterowania. Jesli proste załaczanie kilku urządzen typu włącz-wyłacz to ja ostatecznie w Castoramie kupiłem zestaw gniazdka + pilot za kilkadziesiąt zł (w systemie xComfort najprostrzy element wykonawczy kosztuje ponad 100zł). Jakość mierzona w sensie zasiegu proporcjonalna do ceny (ponoć do 30m w otwartej przestrzeni) - g..no prawda, max 10m. Ale trochę wymagań mi to załatwia.

Tak niestety to jest droga zabawka.

Chciałbym sterować:

Załączanie 2 świateł zał/wył.

Załączanie 2 świateł zał/wył ze ściemnianiem.

Sterowanie około trzema roletami (może być jednocześnie) (zamykanie i opuszczanie).

1-2 sterowanie gniazdkami zał/wył.

W przyszłości możliwa mała rozbudowa systemu.

Jak wygląda to Twoje urządzenie, czy też jest możliwość montażu w puszkach podtynkowych ?

Czy zwykłe włączniki nie kolidują ze zdalnym sterowaniem ?

Jak wygląda to Twoje urządzenie, czy też jest możliwość montażu w puszkach podtynkowych ?

Czy zwykłe włączniki nie kolidują ze zdalnym sterowaniem ?

Do typowych puszek podtynkowych to niestety jest lekko za duże. Zestaw, który mam to pilot ze sterowaniem max 4ech punktów typu on/off (wyłącznie) i elementami załaczającymi są gniazda sterowane radiowo wkładane do normalnego gniazdka. Ja użyłem tego do sterowania oświetleniem w ogrodzie. Wypatroszyłem płytki elektroniki z obudowy i zainstalowałem w puszkach na zewnątrz. Przyzwoity i tani patent.

Ale niestety, do tego, co Ty chcesz zrobić (ściemniacze, sterowanie roletami, oprogramowanie logiczne) potrzebujesz czegoś inteligentnego typu xComfort. Elementy sterujące maja tu gabaryty pod puszki podtynkowe. Jeśli jesteś przed instalacją elektryki i myślisz w przyszłości o dodawaniu bezprzewodowego sterowania to instaluj koniecznie głebokie puszki, żeby zmiescic sterowniki.

Generalnie ew. kolizja zwykłych wyłaczników ze zdalnym sterowaniem zalezy od wzajemych połaczeń i logoki działania całosci. Klasyczny wyłacznik zawsze możesz wywalic i "nakleić" na niego bezprzewodowy.

Ale impreza naprawdę droga. Koszty mnie ostudziły, a to naprawde fajne cudeńka.