pytalski 24.12.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 witam mam takie oto pytanie.tydzień temu u mojej mamy która mieszka w bloku wymieniano rurki doprowadzające wodę do kranu (z korytarza do kuchni i łazienki)instalację tę wykonano z miedzi -.po tym remoncie moja mama pijąc wodę przegotowaną miała przez tydzien bole brzucha i rozwolnienie.na garnkach emaliowanych pojawiał się niebieski osad - także niektóre potrawy np ryż po przegotowaniu miał z lekka niebieski kolor. mama zgłosiła sprawę do sanepidu i czeka na wyniki badan wody. czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tym temacie i mógłby podzielić się swoim zdaniem - będę wdzięczny. czy taka woda płynąca przez instalację z miedzi jest szkodliwa dla zdrowia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 24.12.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Może źle wykonali instalację, do wody pitnej stosuje się odpowiednie stopy lutownicze. Jak sanepid przepada to sie okaże co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.12.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 czy taka woda płynąca przez instalację z miedzi jest szkodliwa dla zdrowia? znacznie mniej niż każda inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 24.12.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Miedź ma właściwości bakteriobójcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 24.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Ja mam wodę zrobioną z miedzi i nie mam żadnych problemów. Jeśli masz twardą wodę i odkłada ci się kamień to rzeczywiście może ten kamień mieć lekko zielony odcień. Instalacja z miedzi jest tak rozpowszechniona że gdyby były jakieś problemy z jakością wody to nie stosowano by tej technologii tak powszechnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 25.12.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Miedź ma właściwości bakteriobójcze. A instalacja faktycznie musiała być nie przepłukana i resztki topnika wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.12.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 w domu w którym obecnie mieszkam była eksploatowana ponad 60 lat instalacja wodna z rur UWAGA: OŁOWIANYCH - zalety: nie rdzewieje wady: trudno znaleźć fachowca żeby to naprawić myślę że ołów jest bardziej szkodliwy od miedzi a żyją ludzie którzy się wprowadzili tu po wojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.12.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ale Rzym upadł.. wspomnij Nerona i Kaligulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.12.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ale Rzym upadł.. wspomnij Nerona i Kaligulę. inna wersja mówi, że za mało było zdrad w cesarskim rodzie...i świeża krew nie dopływała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.12.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Fakt, hodowla wsobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki89 12.06.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ja właśnie po paru latach dowiedziałem się, że w domu mam instalację z miedzi. Jak o niej poczytałam to w zasadzie wszystko by się zgadzało. Woda jest smaczna i nigdy nie miałem żadnych żołądkowych komplikacji. Do tego słyszałem, że jest antybakteryjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts