JAGODY 25.12.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Domek Kornelia "Archipelag" Mój problem dotyczy fundamentów. Otóż w bezpośredniej bliskości mojej działki (5m) był staw, został zasypany, a ja rozpocząłem wykop(wymiana gruntu) pod fundament. Na głebokości 2.20m mamy dopiero stałe podłoże zdolne przenieść ciężar domu, wyżej to namuły i gliny. Po wykonaniu wykopu, zaczęła do niego napływać woda i przez noc napłynęło około metra http://images27.fotosik.pl/130/7e67c8dacc0fe97bm.jpg http://images33.fotosik.pl/87/4b12b1ceb8563912m.jpg fotki z komóry Dwie pompy dały radę ,ławy zostały wylane, bloczki pną się do góry. Moje pytanie trochę pewnie spóźnione bo budowa wygląda już tak http://images32.fotosik.pl/87/dbfe0ee185b36675m.jpg czy fundamenty powinienem zaizolować w pionie? Nie zrobiliśmy tego, kierownik budowy powiedział, że i tak to nic nie da Proszę o rady, czy odkopywać i izolować, czy robić już później opaskę odwadniającą i czy woda może wyrządzić szkode fundamentom (troche głupie pyt., ale szukam potwierdzenia). Fundamenty obsypane piaskiem dookoła na szerokości 50cm. Pozdrawiam Norbert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.12.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 ... kierownik budowy powiedział, że i tak to nic nie da Proszę o rady, czy odkopywać i izolować ... radze słuchac kierownika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek_731 25.12.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Izolacja pionowa nic ci nie da bo woda i tak znajdzie sobie jakieś miejsce i podejdzie poprostu wyrzucisz pieniądze w błoto.Oczywiście że trzeba zrobić później drenaż.Jeśli mróz nie "podejdzie" pod fundamenty to cóż im się stanie przecież nie robiłeś ich z cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.12.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 pionowa izolacja napewno zbedna,ale na pozioma nie załuj i zrob ja wyjatkowo solidnie z papy termozgrzewalnej nie tylko na fundamencie a na całej powierzchni chudziaka! napewno nie warto dawac foliiu bo ona lubi sie przecierac a papa wytrzymalsza na nieuwage podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 25.12.2007 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Dzięki za bardzo budujące mnie rady, okazało się ,że jeszcze nie dałem d... marcin_u napewno izolacja pozioma będzie solidna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.12.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 pionowa izolacja napewno zbedna (...) fundament również zbędny na pozioma nie załuj i zrob ja (...) szkoda kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.12.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 ... kierownik budowy powiedział, że i tak to nic nie da Proszę o rady, czy odkopywać i izolować ... radze słuchac kierownika ... Jak zapomi wykonać komina to też słuchać, że niepotrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.12.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 kierownik budowy powiedział, że i tak to nic nie da . To niech wykona tak żeby dało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.12.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 ... Jak zapomi wykonać komina to też słuchać, że niepotrzebny nie czytasz uważnie - izolacji pionowej nie wykonano z rozmysłem, a to zasadnicza róznica od tego gdy ktos zapomni o wykonaniu komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.12.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 ... Jak zapomi wykonać komina to też słuchać, że niepotrzebny nie czytasz uważnie - izolacji pionowej nie wykonano z rozmysłem, a to zasadnicza róznica ... Oczywiście jeśli z rozmysłem nie wykiona komina będzie to zasadnicza różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 25.12.2007 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Pinowej nie ma wcale, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.12.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 No i bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.12.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 No i bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 25.12.2007 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 No i bardzo dobrzeuzasadnisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.12.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 No i bardzo dobrze Ale co bardzo dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.12.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 No i bardzo dobrzeuzasadnisz? Dokładnie uzasadnij, tylko proszę merytorycznie, podobnie jak w wątkach o ogrodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.12.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 To już tyle razy wałkowane było.. Po pierwsze- po co? Parę mostów widziałem, w wodzie stoją.. i stoją. Po drugie-a niby jak to dookoła zaizolujesz, coby nie mokło? Ławę od spodu też? A po trzecie- niby jak to zrobić absolutnie szczelnie? A po czwarte- patrz punkt 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.12.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 A po piąte- słuchaj brzozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 25.12.2007 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Mam już zdanie wyrobione. Dzięki Mirek i brzoza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.12.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Po pierwsze- po co? Parę mostów widziałem, w wodzie stoją.. i stoją. To spróbuj posadzić kaktusa na polu ryżowym Po drugie-a niby jak to dookoła zaizolujesz, coby nie mokło? Ławę od spodu też? Nie musisz izolować dookoła, ani ławy od spodu. Wystarczy izolacja pozioma, pionowa oraz porządny drenaż. A po trzecie- niby jak to zrobić absolutnie szczelnie? To na dach też nie dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts