Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaskowiec na podjeździe?

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Mam pytanie odnosnie piaskowca. Czy sprawdza się przy domu, nie tylko na alejki czy murki w ogrodzie ale czy mozna zastosować go na wyłozenie podjazdu? :roll: Wiadomo mi, że są rózne rodzaje i gatunki tego kamienia, są bardziej kruche i trwardsze. Ciekawi mnie czy ktos pokusił sie na taka opcję, zamiast kostki brukowej, jak to ma się w uzytkowaniu itp, itd.

Zalezy nam na specyficznym utrzymaniu charakteru naszej posesji, piaskowiec bardzo by nam grał do całości ale ... no własnie pomózcie forumkowicze. POZDRAWIAMY!!! :wink:

Świątecznie Witam! Na pewno granit byłby lepszym materiałem, ale...co kto lubi. Ja niezależnie od opinii fachowców będę ćwiczył piaskowiec. Proste, na to mnie w tej chwili stać a poza tym to co kupiłem mam się podoba i jest w kolorach szaro-rdzawo- żółto-brązowym, a że chałupa na wsi to będzie wsiowy podjazd. Widziałem u ludzi (w górach) zrobione z tego samego piaskowca podjazdy do domów po których śmigają traktory i inny sprzęt, i jest ok!. Robią z tego piaskowca podmurówki ogrodzeń, ścieżki i co się komu podoba. Mój piaskowiec to niereglarnych kształtów płyty o grubości 8-10cm a może więcej, różnej wielkości. Oczywiście te duże użyję na podjazd, reszta też znajdzie zastosowanie. Gdzieś nie pomnę, czytałem o piaskowcu, który wydobyty na powierzchnię z upływem czasu pod wpływem czynników atmosferycznych samoistnie się utwardza. Na pewno trwałością nie dorówna granitom, ale u mnie ma być. Mam nadzieję, że fachowcy do układania z nas zanadto nie zedrą. Życzę powodzenia !

Witam! Nie wiem czy mój piaskowiec należy do najtwardszych. Pochodzi z małej miejscowości niedaleko Wadowic. Do naszej chałupy jest stamtąd około 35km i transport w związku z tym wyniósł 300 zł. Cena za 1m3 200-250zł plus 70zł za załadowanie. Biorąc pod uwagę koszt transportu korzystniej jest poszukać piaskowca bliżej miejca zamieszkania. Jak będą potrzebne konkretne namiary- podam.

• 13 years później...