prazmo-agnieszka 25.12.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Witam serdecznie! Mam pytanie odnosnie piaskowca. Czy sprawdza się przy domu, nie tylko na alejki czy murki w ogrodzie ale czy mozna zastosować go na wyłozenie podjazdu? Wiadomo mi, że są rózne rodzaje i gatunki tego kamienia, są bardziej kruche i trwardsze. Ciekawi mnie czy ktos pokusił sie na taka opcję, zamiast kostki brukowej, jak to ma się w uzytkowaniu itp, itd. Zalezy nam na specyficznym utrzymaniu charakteru naszej posesji, piaskowiec bardzo by nam grał do całości ale ... no własnie pomózcie forumkowicze. POZDRAWIAMY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 25.12.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 nie wiem czy czasem piaskowiec nie jest zbyt chłonnym materiałem jesli chodzi o wilgoć ? Zważ co może być zimą jak nasiąknie wodą i rozwali go mróz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 26.12.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Świątecznie Witam! Na pewno granit byłby lepszym materiałem, ale...co kto lubi. Ja niezależnie od opinii fachowców będę ćwiczył piaskowiec. Proste, na to mnie w tej chwili stać a poza tym to co kupiłem mam się podoba i jest w kolorach szaro-rdzawo- żółto-brązowym, a że chałupa na wsi to będzie wsiowy podjazd. Widziałem u ludzi (w górach) zrobione z tego samego piaskowca podjazdy do domów po których śmigają traktory i inny sprzęt, i jest ok!. Robią z tego piaskowca podmurówki ogrodzeń, ścieżki i co się komu podoba. Mój piaskowiec to niereglarnych kształtów płyty o grubości 8-10cm a może więcej, różnej wielkości. Oczywiście te duże użyję na podjazd, reszta też znajdzie zastosowanie. Gdzieś nie pomnę, czytałem o piaskowcu, który wydobyty na powierzchnię z upływem czasu pod wpływem czynników atmosferycznych samoistnie się utwardza. Na pewno trwałością nie dorówna granitom, ale u mnie ma być. Mam nadzieję, że fachowcy do układania z nas zanadto nie zedrą. Życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazmo-agnieszka 26.12.2007 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dzieki za informację!!!Mam jeszcze pytanie skąd mozna by ściagnąć najtrwardszy i oczywiście najtańszy piaskowiec? Za wszystkie uwagi bede wdzieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 26.12.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Witam! Nie wiem czy mój piaskowiec należy do najtwardszych. Pochodzi z małej miejscowości niedaleko Wadowic. Do naszej chałupy jest stamtąd około 35km i transport w związku z tym wyniósł 300 zł. Cena za 1m3 200-250zł plus 70zł za załadowanie. Biorąc pod uwagę koszt transportu korzystniej jest poszukać piaskowca bliżej miejca zamieszkania. Jak będą potrzebne konkretne namiary- podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazmo-agnieszka 26.12.2007 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dzieki Janusz za informację! Do Wadowic trochę nam daleko ale kto wie... Może zapytam czy ktos ściągał piaskowiec (na podjazd) blizej Lublina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky007 01.01.2021 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Sam zastanawiam sie nad piaskowcem. Chetnie sie dowiem jak doswiadczenia po tym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts