kabelek12 27.12.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 WitamCzytając forum zdecydowałem się na zamontowanie w domku który buduje, systemu went mechanicznej, rekuperatora. Wysłałem więc do kilku firm z Google zapytanie z prośbą o wycenę,Ceny które otrzymałem dla domu 180 m2 są strasznie wysokie w porównaniu z tym co czytam na forum - chyba że się aż tak zmieniły, Podam przykład:Globaltech - 19 700 reku Mitral650t + 11 580 GWCWarebud - 15 622 Mistral 400geo + 9500 GWCrekuperatory.pl - 26000 ComfoAir500 + 8000 GWC Nie wydaje wam się dużo ? zwłaszcza GWCMa ktoś może namiary na firmy które wam wykonywały tego typu instalacje ?Są sprawdzone i w miarę nie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.12.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 w kontekscie tego tematu dyskusji : http://forum.muratordom.pl/ile-oszczednosci-ciepla-daje-rekuperator,t112284.htm to po prostu "no comments" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 27.12.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja za projekt reku dla kubatury ok 600mł dostałem wyceny:- rekuperatory.pl : ok. 25.000 (comfoair) - bartosz: ok. 20.000 (vena 4)- rekuperatory.krakow.pl ok. 15.000 (brink)Wszystkie ceny netto. Drogo, a cena za wykonanie GWC to już kompletne nieporozumienie. O ile w ogóle będę kopał GWC, to zrobię to na własną rękę i będzie to żwirowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 30.01.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ja tez mam wyceny z dwoch firm i tez jestesm przerazona domek malutki kubatura 370 m3 i 120 m powierzchni urzytkowej a ceny jakie dostalam to:global tech 16 500 za mistral 400 + 9000 za gwc 45 metrow rury + jakas kosmiczna kwota za montarz gwc + czerpnia + zeby zrobic gwc trzeba wybrac mistral geo 400 czyli kolejne kilka tys wiecej...druga wycena jest od tkc to wycena jest znacznie korzystniejsza bo za caly system reku i gwc wyszlo w sumie 26 tys (dospel economic 300II) za to firma ma podejrzanie male doswiadczenie w wykonaniu takich instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 30.01.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Ja dlatego zrezygnowałem z robienia GWC, stwierdziłem że będzie się zwracać baaardzo długo. Zastosowałem tylko rekuperator, który notabene też będzie się >chwilę< zwracał... o ile zwróci się w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiekg 30.01.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 a ja wlasciwie chcialam miec gwc nie ze wzgledu na oszczednosci ale na chlodek w lecie :|ale przy tych cenach chyba bede zmuszona zrezygnowac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 30.01.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 ja tez mam wyceny z dwoch firm i tez jestesm przerazona domek malutki kubatura 370 m3 i 120 m powierzchni urzytkowej a ceny jakie dostalam to: global tech 16 500 za mistral 400 + 9000 za gwc 45 metrow rury + jakas kosmiczna kwota za montarz gwc + czerpnia + zeby zrobic gwc trzeba wybrac mistral geo 400 czyli kolejne kilka tys wiecej... druga wycena jest od tkc to wycena jest znacznie korzystniejsza bo za caly system reku i gwc wyszlo w sumie 26 tys (dospel economic 300II) za to firma ma podejrzanie male doswiadczenie w wykonaniu takich instalacji A niech mnie!!! To ja zrobiłem wszystko sam - tzn. z małżonką i dodatkowo 2 siostrzeńcami. Za koparkę zapłaciłem 1000 a resztę kupowałem sam. W sumie wszystko z GWC (100metrów rury), rekuperatorem StorkAir G91-350 BE i wszystkimi kanałami w domu, wyszło mnie 12,5tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.01.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Wszystko jest drogie,za komfort trzeba zaplacic lub zrobic,jak sie umie samemu,jednak....ja nie zaluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 30.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Wszystko jest drogie,za komfort trzeba zaplacic lub zrobic,jak sie umie samemu,jednak....ja nie zaluje... To nie o to chodzi, że trzeba zapłacić. Chodzi o to, że niektórym to już się nieźle we łbach poprzewracało. 26 tys za gwc+reku+instalację wentylacji w domu to gruba przesada. I nie chodzi o to, że ktoś tyle zapłaci/zapłacił, tylko o to ile te firmy żądają pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 30.01.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Tak się składa, że w rekuperatorze drogi jest system kanałów. Samo urządzenie to 6-8 tys. Dwóch gości robi to ze dwa tygodnie, jak nie dłużej.Mnie akurat rekuperator się opłacił, bo mam ogrzewanie nadmuchowe. Za rekuperator z dodatkowymi kanałami powrotnymi z "brudnych" pomieszczeń płaciłem 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 31.01.2009 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Tak się składa, że w rekuperatorze drogi jest system kanałów. Samo urządzenie to 6-8 tys. Dwóch gości robi to ze dwa tygodnie, jak nie dłużej. Mnie akurat rekuperator się opłacił, bo mam ogrzewanie nadmuchowe. Za rekuperator z dodatkowymi kanałami powrotnymi z "brudnych" pomieszczeń płaciłem 10 tys. Kanały kosztują średnio 200 zł za 10m. U mnie poszło w sumie jakieś 60 m kanałów, łącznie z osprzętem i anemostatami dałem za to około 1500 zł. Projekt zrobiłem sam w kalkulatorze Kossa, jak pokazywałem projekt przy pytaniach o wycenę instalacji (w sumie 3 firmy) to pytali kto mi to robił że tak dokładnie policzone. Wykonanie kanałów w całym domu zajęło minie samemu jakieś 4 dni, przy czym pracowałem popołudniami po godzinach własnej pracy. Rekuperator Mitstral GEO 400 plus sterowanie RC2, plus wstępna nagrzewnica 1,2kW, plus automatycznie sterowanie GWC/czerpnia z przepustnicą automatyczną kosztował mnie 8850 zł brutto (na razie zamówiony bo czekać trzeba 4 tygodnie). GWC rurowy 70m wykosztuje mnie około 4500 zł, w tym rury, koparka, studnia rewizyjna i czerpnia. Czyli cała instalacja z GWC = ok 15 tyś zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 31.01.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Tak się składa, że w rekuperatorze drogi jest system kanałów. Samo urządzenie to 6-8 tys. Dwóch gości robi to ze dwa tygodnie, jak nie dłużej. Mnie akurat rekuperator się opłacił, bo mam ogrzewanie nadmuchowe. Za rekuperator z dodatkowymi kanałami powrotnymi z "brudnych" pomieszczeń płaciłem 10 tys. Kanały kosztują średnio 200 zł za 10m. U mnie poszło w sumie jakieś 60 m kanałów, łącznie z osprzętem i anemostatami dałem za to około 1500 zł. Projekt zrobiłem sam w kalkulatorze Kossa, jak pokazywałem projekt przy pytaniach o wycenę instalacji (w sumie 3 firmy) to pytali kto mi to robił że tak dokładnie policzone. Wykonanie kanałów w całym domu zajęło minie samemu jakieś 4 dni, przy czym pracowałem popołudniami po godzinach własnej pracy. Rekuperator Mitstral GEO 400 plus sterowanie RC2, plus wstępna nagrzewnica 1,2kW, plus automatycznie sterowanie GWC/czerpnia z przepustnicą automatyczną kosztował mnie 8850 zł brutto (na razie zamówiony bo czekać trzeba 4 tygodnie). GWC rurowy 70m wykosztuje mnie około 4500 zł, w tym rury, koparka, studnia rewizyjna i czerpnia. Czyli cała instalacja z GWC = ok 15 tyś zł brutto. Zalezy jaki dom. Nie mówię, że nie da się tego zrobić samemu taniej. U mnie naprawdę robili to dwa tygodnie,ale ja mam parterówkę 190 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 31.01.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Tak się składa, że w rekuperatorze drogi jest system kanałów. Samo urządzenie to 6-8 tys. Dwóch gości robi to ze dwa tygodnie, jak nie dłużej. Mnie akurat rekuperator się opłacił, bo mam ogrzewanie nadmuchowe. Za rekuperator z dodatkowymi kanałami powrotnymi z "brudnych" pomieszczeń płaciłem 10 tys. Kanały kosztują średnio 200 zł za 10m. U mnie poszło w sumie jakieś 60 m kanałów, łącznie z osprzętem i anemostatami dałem za to około 1500 zł. Projekt zrobiłem sam w kalkulatorze Kossa, jak pokazywałem projekt przy pytaniach o wycenę instalacji (w sumie 3 firmy) to pytali kto mi to robił że tak dokładnie policzone. Wykonanie kanałów w całym domu zajęło minie samemu jakieś 4 dni, przy czym pracowałem popołudniami po godzinach własnej pracy. Rekuperator Mitstral GEO 400 plus sterowanie RC2, plus wstępna nagrzewnica 1,2kW, plus automatycznie sterowanie GWC/czerpnia z przepustnicą automatyczną kosztował mnie 8850 zł brutto (na razie zamówiony bo czekać trzeba 4 tygodnie). GWC rurowy 70m wykosztuje mnie około 4500 zł, w tym rury, koparka, studnia rewizyjna i czerpnia. Czyli cała instalacja z GWC = ok 15 tyś zł brutto. Zalezy jaki dom. Nie mówię, że nie da się tego zrobić samemu taniej. U mnie naprawdę robili to dwa tygodnie,ale ja mam parterówkę 190 m2 Projekt możesz sobie zobaczyć w mojej stopce, dwie kondygnacje po około 70m2 każda, a w przypadku parterówki to jest jeszcze prostsze, na samym piętrze kanały rozłożyłem w 5-6 godzin, resztę czasu robiłem parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts