pluszku 27.12.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ale powiedz co da Twoje przesunięcie tańszej taryfy o 1 godz. To co chcesz zrobić to kosmetyka. Zyzycie nalezy przesunąć z 18:00-23:00 na 1:00 - 6:00 to byłby sukces. Jeśli prąd byłby tam tańszy pięciokrotnie to zmieniłbyś styl życia ? Oczywiscie. Gdyby 1 kWh miedzy 01:00 a 06:00 byla 5 razy tansza tj. kosztowała wraz z przesyłem okolo 8 groszy to na pewno by to wiele zmieniło. Pranie ładuje do pralki wieczorem ale programuje ją tak by właczyła sie własnie o 01:00 w nocy, to samo ze zmywarka. Zamieniam mały bojler 60 litrowy na wiekszy np. 300 litrowy i nastawiam tak by grzał sie miedzy 03:00 a 06:00. Ewentualna utrata ciepła wody w bojlerze nie byłaby bolesna gdybym wiedzial ze za 1 kWh placiłem 8 groszy a nie 40 groszy. Przerzucajac najbardziej energozercze czynnosci na godziny 01 - 06 spokojnie 30% enegrii wtedy bym zuzywał. Byłoby jednak dobrze gdybym miał pewnosc, ze ktos po drugiej stronie nie zdecyduje sie po 1/2 roku na zmiane reguł gry bo bedzie chciał sie "wykazac". Niestety panstwo oraz wszelcy monopolisci "maluczkiego" nigdy nie posłuchaja. Oni bez pytanie sie klientow o zdanie wiedza co jest dla klienta najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Przecież za ułatwienie Wam życia będzie musiał zapłącić inny Polak. w zamian za skorzystanie z energii od 7 do 14 płacę 50% więcej niz przy 1taryfowej, czyli tak jak piszesz jak inni polacy płacą Ale ile mniej bys płącił całościowo gdyby od 21 byłoby taniej. Może tylko 5% energi kupowałbyś po wyższej cenie. Czyli bilans ekonomiczny dla Ciebie na plus. Ale ktoś za to musi zapłacić ? Kto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Czyli bilans ekonomiczny dla Ciebie na plus. Ale ktoś za to musi zapłacić ? Kto ? no jak to kto altruiści ze SSTOEN, ZWE i jak ich tam zwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 27.12.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ale powiedz co da Twoje przesunięcie tańszej taryfy o 1 godz. To co chcesz zrobić to kosmetyka. Zyzycie nalezy przesunąć z 18:00-23:00 na 1:00 - 6:00 to byłby sukces. Jeśli prąd byłby tam tańszy pięciokrotnie to zmieniłbyś styl życia ? Oczywiscie. Gdyby 1 kWh miedzy 01:00 a 06:00 byla 5 razy tansza tj. kosztowała wraz z przesyłem okolo 8 groszy to na pewno by to wiele zmieniło. Pranie ładuje do pralki wieczorem ale programuje ją tak by właczyła sie własnie o 01:00 w nocy, to samo ze zmywarka. Zamieniam mały bojler 60 litrowy na wiekszy np. 300 litrowy i nastawiam tak by grzał sie miedzy 03:00 a 06:00. Ewentualna utrata ciepła wody w bojlerze nie byłaby bolesna gdybym wiedzial ze za 1 kWh placiłem 8 groszy a nie 40 groszy. Przerzucajac najbardziej energozercze czynnosci na godziny 01 - 06 spokojnie 30% enegrii wtedy bym zuzywał. Byłoby jednak dobrze gdybym miał pewnosc, ze ktos po drugiej stronie nie zdecyduje sie po 1/2 roku na zmiane reguł gry bo bedzie chciał sie "wykazac". Niestety panstwo oraz wszelcy monopolisci "maluczkiego" nigdy nie posłuchaja. Oni bez pytanie sie klientow o zdanie wiedza co jest dla klienta najlepsze. To zrób to i teraz. Przykład pięciokrotnie tańszej energii był po to aby zmusić Cię do myślenia. że działania warto robić systemowe a nie kosmetyczne, które na początku proponowałeś (1,5%). Witamy w klubie Zrób to co napisałeś przy obecnych uwarunkowaniach (II taryfy) a też będzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.12.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ale jaki to będzie miało pozytywny wpływ na energetykę Polską co uzasadni zmianę tych godzin. Przecież za ułatwienie Wam życia będzie musiał zapłącić inny Polak. W ten sposób nie poprawimy bilansu energetycznego .... to tylko kosmetyka - choć być może Wam ułatwiłaby życie - choć raczej je tylko potaniła. Gdzie te argumenty ekonomiczne i merytoryczne aby to zrobić ? Gdzieś w Beskidach sprzedają taniej o 21:00 ... rzeczywiście sprzedaż dla 3% społeczeństwa ma być wyznacznkiem dla całego systemu energetycznego..... I tu sie mylisz - nikt nie bedzie musiał dopłacac. Bardziej rownomierny rozkład zuzycia energii w ciagu dnia juz jest sam w sobie sporo oszczednoscią zarowno dla producentow jak i dystrybutorow energii. Dodatkowo zmiejszenie "pików" w pewnych godzinach wpłynełoby na mniejsze przeciazenia, mniejsza awaryjnosc - mniejsze koszty własne. Z tych oszczednosci mozna by subsudiowac nocna energie. Żaden Wiśniewski by nie musiał dopłacac do Kowalskiego. Idac twoim tropem - jesli tylko 5% społeczenstwa segruguje smieci - jaki jest sens utrzymywac cała ta "infrastrukture" niezbedna do obslugi segregacji smieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 I tu sie mylisz - nikt nie bedzie musiał dopłacac. Bardziej rownomierny rozkład zuzycia energii w ciagu dnia juz jest sam w sobie sporo oszczednoscią zarowno dla producentow jak i dystrybutorow energii. Dodatkowo zmiejszenie "pików" w pewnych godzinach wpłynełoby na mniejsze przeciazenia, mniejsza awaryjnosc - mniejsze koszty własne. Z tych oszczednosci mozna by subsudiowac nocna energie. Żaden Wiśniewski by nie musiał dopłacac do już to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 np: wystarczyloby jakby zamiast 50prezesikow było 3ch albo zamaist delegacji na kajmanach wzieli sie do roboty albo zamiast wysylac wezwanie z żądaniem odsetek 0,24grosze !! wysylali list ze znaczkiem za 1,20!!!!!!!! i takich przykladow pozerania urzedowego jest miliony tu sa koszty! słusznie ale mają pełną swobodę decydowania w imienu "państwa", czyli nas po co jedna firma, jak można podzielić na szereg mniejszych, i/lub sprzedać udziały, vide np PKP, tam to dopiero drzemią możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 .. Czyli bilans ekonomiczny dla Ciebie na plus. Ale ktoś za to musi zapłacić ? Kto ? np: wystarczyloby jakby zamiast 50prezesikow było 3ch albo zamaist delegacji na kajmanach wzieli sie do roboty albo zamiast wysylac wezwanie z żądaniem odsetek 0,24grosze !! wysylali list ze znaczkiem za 1,20!!!!!!!! i takich przykladow pozerania urzedowego jest miliony tu sa koszty! Demagogia po raz drugi. 100 prezesów (2 x 50) po 1 mln rocznie to 100 mln zł. 10 mln gospodarstw (wysyłka raz rocznie) x 1,2 = 12 mln Sprzedają prądu rocznie 18 000 000 kWh (średnio) x 24 x 365 = 157 680 000 000 kWh (100 mln +12 mln)/ 157 680 000 000 kWh = 0,00071 zł/ kWh. = 0,071 gr / kWh Czy to rzeczywiście ma taki wpływ na cenę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 też demagogia bo tych 100 prezesów kosztuje o wiele więcej, list więcej niż 1,20 itdczemu ja mam mam zrezygnować z np standby skoro (proszę przelicz to ) ma się nijak do całej produkcji energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ale jaki to będzie miało pozytywny wpływ na energetykę Polską co uzasadni zmianę tych godzin. Przecież za ułatwienie Wam życia będzie musiał zapłącić inny Polak. W ten sposób nie poprawimy bilansu energetycznego .... to tylko kosmetyka - choć być może Wam ułatwiłaby życie - choć raczej je tylko potaniła. Gdzie te argumenty ekonomiczne i merytoryczne aby to zrobić ? Gdzieś w Beskidach sprzedają taniej o 21:00 ... rzeczywiście sprzedaż dla 3% społeczeństwa ma być wyznacznkiem dla całego systemu energetycznego..... I tu sie mylisz - nikt nie bedzie musiał dopłacac. Bardziej rownomierny rozkład zuzycia energii w ciagu dnia juz jest sam w sobie sporo oszczednoscią zarowno dla producentow jak i dystrybutorow energii. Dodatkowo zmiejszenie "pików" w pewnych godzinach wpłynełoby na mniejsze przeciazenia, mniejsza awaryjnosc - mniejsze koszty własne. Z tych oszczednosci mozna by subsudiowac nocna energie. Żaden Wiśniewski by nie musiał dopłacac do Kowalskiego. Idac twoim tropem - jesli tylko 5% społeczenstwa segruguje smieci - jaki jest sens utrzymywac cała ta "infrastrukture" niezbedna do obslugi segregacji smieci. Ale o jakim rozładowaniu pików Ty piszesz ze 100% na 99,5% !!!! 100% (max) to 22 000 MW Ty proponujesz zejście do 98,5 % (ale będzie wyższe bo uśredniamy zużycie czyli daje to 99,25%) A dół który trzeba zapełnić jest na poziomie 15 485 MW czyli 70%. O Twoim pomyśle to w tej skali nie warto dywagować, to czysta demagogia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.12.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 To zrób to i teraz. Przykład pięciokrotnie tańszej energii był po to aby zmusić Cię do myślenia. że działania warto robić systemowe a nie kosmetyczne, które na początku proponowałeś (1,5%). Witamy w klubie Zrób to co napisałeś przy obecnych uwarunkowaniach (II taryfy) a też będzie taniej Przeciez wiesz gdzie jest "pies pogrzebany". Stoisz na chodniku i widzisz 10 groszy - nie warto sie schylac, alby gdyby tam lezalo 5 zl - to ja juz bym sie schylil. Gdybym na zmianie taryfy mial zaoszczedzic 5 zl na miesiac - to by mi sie nie chcialo, ale gdybym mial zaoszczedzic 30-40 zl miesiecznie to juz tak. Komus o dochodzie 10.000 zl miesiecznie oczywiscie dla 40 zl miesiecznie nie chcialoby sie "cudowac" , ale osobie o dochodzi 2000 zl juz tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 też demagogia bo tych 100 prezesów kosztuje o wiele więcej, list więcej niż 1,20 itd czemu ja mam mam zrezygnować z np standby skoro (proszę przelicz to ) ma się nijak do całej produkcji energii To ile Ci prezesi zarabiają razem ... skąd masz te informacje że twierdzisz że więcej. I tak podwoiłem ich ilość. Zwiększenie ich liczby o 10 x też niewiele wpływa na cenę prądu. A czy ja Ci każę rezygnować z czegoś ? Przeczytaj cały wątek. Standby wpływa na zapotrzebowanie systemowe, nie szczytowe .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 To zrób to i teraz. Przykład pięciokrotnie tańszej energii był po to aby zmusić Cię do myślenia. że działania warto robić systemowe a nie kosmetyczne, które na początku proponowałeś (1,5%). Witamy w klubie Zrób to co napisałeś przy obecnych uwarunkowaniach (II taryfy) a też będzie taniej Przeciez wiesz gdzie jest "pies pogrzebany". Stoisz na chodniku i widzisz 10 groszy - nie warto sie schylac, alby gdyby tam lezalo 5 zl - to ja juz bym sie schylil. Gdybym na zmianie taryfy mial zaoszczedzic 5 zl na miesiac - to by mi sie nie chcialo, ale gdybym mial zaoszczedzic 30-40 zl miesiecznie to juz tak. Komus o dochodzie 10.000 zl miesiecznie oczywiscie dla 40 zl miesiecznie nie chcialoby sie "cudowac" , ale osobie o dochodzi 2000 zl juz tak. To teraz wrócmy do początku. To ile osób skorzysta z tego "Twojego" przesunięcia taryfy na 21:00 ... czy tak wiele się zdecyduje "piec ciasto po 21:00" ? Bo Ty (uszanowania dla małżonki) chyba nie. Przecież się nie opłaca ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 27.12.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 a ile kosztuje ZE wysylanie monterow do tylko 1 klienta by 4x zmieniac w ciagu roku mu licznik bo zaden nie jest dobry? kazdy licznik wzieli do "ekspertyzy" wiec to tez ktos bedzie badal czemu bubel jest bubel ile ksoztuje wysylanie 4 faktur rozliczeniowych w 4 listach potem do nich korekt i potem znowu chorych prognoz gdzie pokazuje zenie pottrafia dzielic przez 6! ? a na koniec kolejna korekta bo niepopuszcze ze nabijali mi 1taryfe w nocy jak korzystalo ogrzewanie z przepisowej 2giej To ty jakiś dziwny jesteś. Ja mam 2 liczniki (2 domostwa) i nie ma problemu z licznikiem. Korekt żadnych nie dostaję .... moze to tylko tak się dzieje w Beskidach (wiem, że tam nie mieszkasz) i nie warto uogólniać tylko trzymać się konkretów i liczb. Wysłanie monterów na 4 godz (5000 / 168 *4 ) to ok 120 zł + 90 analiza licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 nie do końca się zrozumieliśmychodzi raczej o sposób zaoszczędzenia kasy nie wiem czy są jakieś bariery/ograniczenia dla produkcji energii (pewnie emisja CO2), ale i tak koszty ich pokonania będą przezucone na konsumentówbez wody prądu i kanalizacji nie da się żyć i dostawcy tych mediów mogą dyktować ceny, co niniejszym robią, nie szukając jakiś tam "drastycznych" oszczędności na swoich podwórkach a Kol. SNCF jest rozgoryczony nie tylko taryfami, ale ogólnie pewną nacją, nazywając ich pogardliwie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 nie do końca się zrozumieliśmy chodzi raczej o sposób zaoszczędzenia kasy nie wiem czy są jakieś bariery/ograniczenia dla produkcji energii (pewnie emisja CO2), ale i tak koszty ich pokonania będą przezucone na konsumentów bez wody prądu i kanalizacji nie da się żyć i dostawcy tych mediów mogą dyktować ceny, co niniejszym robią, nie szukając jakiś tam "drastycznych" oszczędności na swoich podwórkach To wskażmy konkretnie te oszczędności, ale takie które rzeczywiście coś dadzą a nie promile .... I tym rzeczywiście moze być przesunięcie obciążenia z 20:00 na 3:00 ... tak mi się wydaje i pewnie trochę cyfr w tym kierunku byłbym w stanie podrzucić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 27.12.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 To zrób to i teraz. Przykład pięciokrotnie tańszej energii był po to aby zmusić Cię do myślenia. że działania warto robić systemowe a nie kosmetyczne, które na początku proponowałeś (1,5%). Witamy w klubie Zrób to co napisałeś przy obecnych uwarunkowaniach (II taryfy) a też będzie taniej Przeciez wiesz gdzie jest "pies pogrzebany". Stoisz na chodniku i widzisz 10 groszy - nie warto sie schylac, alby gdyby tam lezalo 5 zl - to ja juz bym sie schylil. Gdybym na zmianie taryfy mial zaoszczedzic 5 zl na miesiac - to by mi sie nie chcialo, ale gdybym mial zaoszczedzic 30-40 zl miesiecznie to juz tak. Komus o dochodzie 10.000 zl miesiecznie oczywiscie dla 40 zl miesiecznie nie chcialoby sie "cudowac" , ale osobie o dochodzi 2000 zl juz tak. To typowy przejaw polskiego biznesu. Jak zarobić to w rok i od razu na nowy dom z basnem. Dlaczego pośrednicy maja największe marże? Bill Gates jak poszedł z kolegą na obiad to pomimo, że wiadomo jak jest bogaty bardzo się ucieszył, że mógł skorzystać z talonu rabatowego, dzięki któremu zaoszczędził 1$. Powiecie że demagogia. Jednakże oszczędności trzeba się uczyć aby umieć oszczędzać a nie być przy tym sknerą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Jednakże oszczędności trzeba się uczyć aby umieć oszczędzać a nie być przy tym sknerą. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts