Barbossa 27.12.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 pewno poczciwy Bill jeszcze żywcem będzie wzięty do niebano po prostu wzruszyłem się tą spóźnioną wigilijną opowieścią,szkoda, że taka krótka, a może znasz jeszcze jakieś?łatwiej będzie o jego kanonizację (biznesową oczywiście), gdy wszyscy poznają co to za skarb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 pewno poczciwy Bill jeszcze żywcem będzie wzięty do nieba no po prostu wzruszyłem się tą spóźnioną wigilijną opowieścią, szkoda, że taka krótka, a może znasz jeszcze jakieś? łatwiej będzie o jego kanonizację (biznesową oczywiście), gdy wszyscy poznają co to za skarb Ale po co była ta Twoja wstawka powyżej ... nie rozumiem intencji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ale po co był ten Twój komentarz powyżej ... nie rozumiem intencji .. czy wzruszenie musi być w intencji, nie może być czystym, uniwersalnym i spontanicznym uczuciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 27.12.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ... Wysłanie monterów na 4 godz (5000 / 168 *4 ) to ok 120 zł + 90 analiza licznika. no własnie i choćby za samo to! na moim przykładzie taniej byłoby im dac mi 1 godz 2taryfy wiecej niz po 90zł za "analize" bubli ktorych natłukli kontenery pozatym co tu analizowac taki licznik powinien byc sterowany jego zegar zdalnie i synchronizowany a nie że kwarc się mu rozjeżdza i juz leżąc w magazynie jest do wyrzutki. jak przyjechał gość zakładac 3ci licznik to po podaniu zasilania od razu widze ze jest nietak,mówie facet przestaw w tym bublu czas i date! on ze nie może! noto mowie facet zabieraj to sobie spowrotem i przywiez w koncu dobry! a on nie nie nie, musi pan znowu zadzwonic! zglosic! poczekac! itd itd! Oczywiście nie jestem w stanie przeczytać całego forum ... ale pierwszy raz słyszę o tym problemie. Rzeczywiście tak często to występuje ? Może dzięki Twoim skargom coś zrobią dla innego Kowalskiego. Bo problem trzeba rozwiązać (licznik) a nie obchodzić go zmieniając taryfy. A moze to tak jak z tym Mercem we Wrocławiu co podczas gwarancji był 21 razy w naprawie i nie chcieli go wymienić ... ale czy to tak zawsze występuje .... (ach te mercedesy ...) Uruchomiłem dodatkowy wątek aby rozjaśnić sobie ten temat http://forum.muratordom.pl/post2236589.htm#2236589 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 jednym słowem - porządek musi być, niestety próba adaptacji jakże porządnego podejścia do spraw wszelakich naszego zachodniego sąsiada na naszym gruncie nadaje się na kabaret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 27.12.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamiliaga 27.12.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 (...) Ciekawe jest też to, że coraz więcej sprzedawanych teraz urządzeń jest energooszczędnych / bardziej wydajnych - czy to tylko chwyt marketingowy .... ?? Kupiłem ostatnio 6 szt żarówek energooszczędnych ... - takoż prądu będzie wiecej ... Problem więc się rozwiązał sam - prądu starczy zatem dla wszystkich Dalsza rozmowa bezcelowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 27.12.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ... Chodzi o to, że mamy małe rezerwy mocy, a polskie elektrownie w większości są przestarzałe... Dlaczego nie kupić mocy z Chin albo z Norwegii ? Ci na pewno mają nadmiar. Co do G12 Patrzę na wykres PSE - dlaczego ZE nie przesuną godzin tzw. nocnych z 22-6 np na 0-8 ? Dla zużywających dużo prądu - ogrzewanie, woda, nie ma to znaczenia a korzyści dla obu stron duże. Dla ZE lepsze planowanie mocy a dla odbiorców niższe (ħm... powiedzmy - potencjalnie) ceny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.12.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 A może takie dane pozwola na "lepsze" zrozumienie zagadnienia. To nie odbiorca indywiadualny (gospodarstwo domowe) jest problemem. http://wwf.pl/informacje/publikacje/klimat/energia.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 27.12.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Są dwa różne aspekty:1/ spłaszczenia poboru prądu - potrzebny energetyce - nie mający znaczenia dla odbiorców końcowych.Z wykresu PSE wynika że obecnie sprzedawane taryfy G w zasadzie nic nie pomagają. Energetykę najbardziej boli chwilowy wzrost zapotrzebowania (typu ludzie wracają z pracy, kończy się popularny film). Tak więc najlepszym wyjściem byłoby wprowadzenie w urządzeniach o dużym poborze mocy chwilowym (czajniki elektryczne, ogrzewacze przepływowe, pralki, zmywarki) możliwości zdalnego ograniczenia mocy na sygnał z dyspozytorni. Jest kwestią osobną taka konstrukcja taryf aby stosowanie tak dopasowanych urządzeń po prostu się ludziom opłacało... 2/ zmniejszenia zużycia (kosztów) energii elektrycznej dla odbiorcy.Tak swoją drogą moja w miarę nowa pralka w stanie całkowitego wyłączenia pobiera 7W prądu (stary POLAR brał 0), wszelkie kuchenki (moja 3,8W) i inne tałatajstwa mają zegarki (zupełnie niepotrzebne i nie można ich wyłączyć) które też sobie równo żłopią. Wideo na czuwaniu - 6W. Każdy podświetlany wyłącznik bierze od 1-2 W. Nowoczesny komputer po wyłączeniu również żłopie (nie wiem ile bo mój wyłączam całkowicie).Dla porównania oświetlenie numerka domu bierze 2,1W (w domku który buduje 0,29W). Elektronika np. do sterowania roletami czy czymkolwiek innym również nie jest budowana tak aby było oszczędnie. Zasilanie takiej elektroniki zużywa rocznie więcej prądu niż pobierają same rolety (liczyłem dla 10 rolet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 za kazdym razem jak przyjezdzali z ZE wymieniac te swoje buble to mowili ze G12g u nich to ekstremalna rzadkość wiekszosc ma 1taryfe czasem mają G12 a G12g to on zna kilka "przypadków" wiec to chyba daje pogląd jak "korzystna "jest oferta 2taryf dla nas czyli plebsu wg takich molochów to aż dziwne, że tak wierzysz "partaczom". Przeciez jak źle robia to i źle mogą mówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja przepraszam, ale może by tak zainwestować w linie przesyłowe, unowocześnić elektrownie ? Ja tam sie nie znam...ale im więcej ludzi tym więcej prądu ... a chyba chcemy mieć wzrost populacji? Czy czasem nie rozmawiamy o oszczednościach jako o półśrodkach ? Przecież bulimy za ten prąd (więcej i więcej) może pora zacząć inwestować zamiasta rozdawać dywidendy ? Któż z nas nie załatwiał doprowadzenia prądu :) Może to nie czary lae konieczność ZMIAN w samej energetyce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja przepraszam, ale może by tak zainwestować w linie przesyłowe, unowocześnić elektrownie ? Ja tam sie nie znam...ale im więcej ludzi tym więcej prądu ... a chyba chcemy mieć wzrost populacji? Czy czasem nie rozmawiamy o oszczednościach jako o półśrodkach ? Przecież bulimy za ten prąd (więcej i więcej) może pora zacząć inwestować zamiasta rozdawać dywidendy ? Któż z nas nie załatwiał doprowadzenia prądu :) Może to nie czary lae konieczność ZMIAN w samej energetyce ? To nie takie proste. Potrzebne sa do tego ogromne fundusze. A banki nie chcą kredytować takich przedsięwzięc bo brak jest gwarancji. Prąd w Polsce jest na tyle tani (może nawet dotowany) że gdyby prądu było pod dostatkiem to sąsiedzi kupowaliby go w ogromnych ilościach, ale tak naprawdę czasami są wprowadzane zakazy eksportu .... i jak tu robić interesy, jak kazą sprzedawać taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2007 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Są dwa różne aspekty: 1/ spłaszczenia poboru prądu - potrzebny energetyce - nie mający znaczenia dla odbiorców końcowych. Ma to znaczenie bo koszt utrzymania i budowy elektrowni szxczytowych musi być zawarty w cenie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Ja przepraszam, ale może by tak zainwestować w linie przesyłowe, unowocześnić elektrownie ? Ja tam sie nie znam...ale im więcej ludzi tym więcej prądu ... a chyba chcemy mieć wzrost populacji? Czy czasem nie rozmawiamy o oszczednościach jako o półśrodkach ? Przecież bulimy za ten prąd (więcej i więcej) może pora zacząć inwestować zamiasta rozdawać dywidendy ? Któż z nas nie załatwiał doprowadzenia prądu :) Może to nie czary lae konieczność ZMIAN w samej energetyce ? To nie takie proste. Potrzebne sa do tego ogromne fundusze. A banki nie chcą kredytować takich przedsięwzięc bo brak jest gwarancji. Prąd w Polsce jest na tyle tani (może nawet dotowany) że gdyby prądu było pod dostatkiem to sąsiedzi kupowaliby go w ogromnych ilościach, ale tak naprawdę czasami są wprowadzane zakazy eksportu .... i jak tu robić interesy, jak kazą sprzedawać taniej. no nieeee - to tym bardziej - biznes plan bardzo łatwy do przewidzenia, cashflow bez tajemnic. Na tym nie mozna stracić. Tylko... czy to czasem nie jest branża strategiczna ? Czy to czasem nie budżet państwa powinnien sie zainteresować ? A właściwie to dlaczego NIE ELEKTROWNIA ATOMOWA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 27.12.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ..................... no nieeee - to tym bardziej - biznes plan bardzo łatwy do przewidzenia, cashflow bez tajemnic.............. :D Jestem skromny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red72 27.12.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 O,jak nie będzie prądu,to się skończy forum Nie jest to takie głupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.12.2007 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Ja przepraszam, ale może by tak zainwestować w linie przesyłowe, unowocześnić elektrownie ? Ja tam sie nie znam...ale im więcej ludzi tym więcej prądu ... a chyba chcemy mieć wzrost populacji? Czy czasem nie rozmawiamy o oszczednościach jako o półśrodkach ? Przecież bulimy za ten prąd (więcej i więcej) może pora zacząć inwestować zamiasta rozdawać dywidendy ? Któż z nas nie załatwiał doprowadzenia prądu :) Może to nie czary lae konieczność ZMIAN w samej energetyce ? To nie takie proste. Potrzebne sa do tego ogromne fundusze. A banki nie chcą kredytować takich przedsięwzięc bo brak jest gwarancji. Prąd w Polsce jest na tyle tani (może nawet dotowany) że gdyby prądu było pod dostatkiem to sąsiedzi kupowaliby go w ogromnych ilościach, ale tak naprawdę czasami są wprowadzane zakazy eksportu .... i jak tu robić interesy, jak kazą sprzedawać taniej. no nieeee - to tym bardziej - biznes plan bardzo łatwy do przewidzenia, cashflow bez tajemnic. Na tym nie mozna stracić. Tylko... czy to czasem nie jest branża strategiczna ? Czy to czasem nie budżet państwa powinnien sie zainteresować ? A właściwie to dlaczego NIE ELEKTROWNIA ATOMOWA ? A co ci po biznesplanie jeśli brak chętnych w te inwestycje. Banki się boją ... w Providencie pieniędzy nie starczy ... i jeszcze te drakońskie odsetki. JAk ci się uda przekonać górników że nie potrzebuję podwyżek to pożyczę Ci trochę pieniędzy na realizację tego biznes planu. W innym przypadku jesteś dla mnie niewiarygodny i nie pożyczę Ci pieniędzy - próba nakreślenia sytuacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 28.12.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts