Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brakuje prądu w Polsce - dyskusja....

NOTO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.... i jak tu robić interesy, jak kazą sprzedawać taniej.

tak energetyka to sami uczciwi ludzie!

ich stawki i wszystkie oplaty, za skrzynke, za zwiekszenie mocy czyli kiwniecie palcem, ich chore prognozy zuzycia nie majace nic z rzeczywistoscia, ich prad budowlany itd itd itd to wszystko jest praktycznie charytatywne a my plebs raczymy pyskowac !?

Ale to tylko puste słowa. Podaj konkretne, uzasadnione złe działania (i to bardziej systemowe). Równocześnie spróbuj i spójrz na to szerzej nie tylko przez pryzmat własnego ogródka.

Łatwo rzucać kamieniami, gorzej zbudować z nich mur.

Robisz to co najłatwiejsze ... jaką dziedzinę reprezentujesz i czym zarabiasz na życie ... ciekawe czy u Ciebie jest wszystko OK ?

dodam potrójną stawkę za prąd przy prowadzeniu dziłalności gospodarczej.

Kolejny demagog ....

Energiapro Wrocław

dla ludności 1000 kWh 1 miesiąc - 392 zł

dla firm C11 1000 kWh 1 miesiąc - 408 zł

Taryfa C11: Odpowiednie rozwiązanie dla Klientów, którzy:

zaliczani są do V grupy przyłączeniowej (moc przyłączeniowa nie większa niż 40 kW) – prowadzą niewielką działalność gospodarczą typu usługi

-korzystają z energii elektrycznej także do celów dogrzewania pomieszczeń,

-zużywają energię elektryczną na potrzeby prowadzonej działalności,

-nie jest istotne, kiedy (w jakiej porze dnia) zużywają energię.

Cechą charakterystyczną tej taryfy jest jednakowa cena energii elektrycznej we wszystkie dni tygodnia i wszystkie godziny doby.

Wybrana przez Klientów grupa taryfowa obowiązuje co najmniej przez 12 miesięcy. Warunki zmiany grupy taryfowej określa umowa.

Dane wyliczone z kalkulatora na stronie ....

Dodatkowy artykuł do dyskusji ....

Jak poinformował Parkiet, w ostatnich dniach pobity został rekord poboru mocy, który przekroczył 24,6 GW. Rok temu wynosił on niecałe 23,7 GW.

Dziennik zwraca uwagę, że prognozowany wzrost popytu na energię wynosi w Polsce około 3 proc. w skali roku.

Zużycie energii elektrycznej w Polsce rośnie jednak szybciej, niż zakładała większość prognoz. Dotychczas zakładano, że 1 procent wzrostu produktu krajowego brutto skutkuje 0,7 proc. wzrostu zapotrzebowania na energię elektryczną. Licząc w ten sposób, w ciągu ostatnich 12 miesięcy zużycie energii wzrosło faktycznie o około 3 procent.

Specjaliści zwracają jednak uwagę, że w okresie szczytowego poboru mocy, czyli pomiędzy godziną 16, a 18, zapotrzebowanie na nią rośnie dwukrotnie szybciej. W przypadku większego spadku temperatury, szczytowy pobór mocy mógłby wzrosnąć nawet o kilkanaście procent.

Jak na razie tegoroczna zima nie przyniosła nam jednak kilkunastostopniowych mrozów. Długoterminowe prognozy są również optymistyczne i mówią o ciepłym styczniu, lutym i marcu oraz wcześniejszą wiośnie.

jaki parkiet?

czy znasz stawki w krajach ościennych?

jestem ciekaw jak to u innych wygląda

Gazeta giełdowa PARKIET - opiniotwórczy dla inwestorów giełdowych dziennik.

Dokładnych stawek nie znam ... ale z tego co czytam to u nas są jedne z niższych w Europie ... (w artykule też jest o tym mowa).

Ale to tylko puste słowa.

Robisz to co najłatwiejsze ... jaką dziedzinę reprezentujesz i czym zarabiasz na życie ... ciekawe czy u Ciebie jest wszystko OK ?

aha

no tak bo comiesieczne rachunki, abonamnt za C11 czy sie uzywa czy nie, oplaty za przylacze i wszystkie inne haracze to gratis byly wiesz dostalem za darmo wiec to sa puste slowa nie ma ich na wyciagu z konta

a co ja robie ja przede wszsytkim nie jestem monopolista! i nie skazuje ludzi na placisz albo spadaj!

jak moj klient niechce idzie obok do konkurencji i ma wybor 500 takich konkurencji w wojewodztwie czujesz ta "subtelna" roznice?

twoje podejscie jest identyczne jak politykow

nie ma na autostrady kasy wiec niebedzie

a ze placimy 80% tego co zarobimy najwiecj na swiecie to niewazne

zamiast sie zastanowic gdzie ta kasa ginie po drodze to mysla jak tu jeszcze wiecej zabrac

tak samo ty dla ciebie to rybka czy prezesik za tylko to ze jest dostaje od nas 10milionow czy sto! bo to setne grosza za kWh tak?

ale do tego zmuszasz ludzi !

a ja niechce nawet placic 0,00000000000000000000000000000001grosza na gnoja! czujesz?

chcesz to sam mu nawet buty czysc ale ja niechce!

to jest ta uczciwosc a nie zmuszanie

Popatrz co zawierają Twoje słowa. Prawie żadnej merytoryki, liczb (sensownych) na uzasadnienie swojej tezy.

A dlaczego nie miałbyś płacić za przyłacze do firmy. Ja za przyłącze do domu zapłaciłem ... bo była wykonana praca.

Za telefon komórkowy płacisz więcej niż za prąd (zgaduję). A w Czechach jest zdecydowanie taniej.

Ja tam prezesowi nie bronię tyle zarabiać. Rozsądek mi podpowiada że to nie tędy droga. (wiesz ile zarabia prezez PKO BP i prezes innego ale komercyjnego banku) i wiesz ten drugi bank mimo że opłaca tak drogich menedzerów jest chętniej wybierany przez wyedukowanych klientów. Spróbuj znależć analogię.

Abonament to opłata m.in. za to że w kazdej chwili możesz mieć prąd.

A monopolisty już nie ma ... prąd możesz kupić u wielu dostawców ... ale czy się tym wogle zainteresowałeś ?

P.S. I jeszcze jedno wyciąłeś mój tekst w taki sposób z kontekstu że czytając tylko Twojego maila można odnieść wrażenie że ubliżam pracy którą wykonujesz. Tak nie jest. Pierwsza część zdania ,,którą mogłeś też wyciąć odnosi się do poprzednich zdań.

Dokładnych stawek nie znam ... ale z tego co czytam to u nas są jedne z niższych w Europie ... (w artykule też jest o tym mowa).

no właśnie, trzeba sprawdzić bo to też może być demagogia

SNCF jak raz (lub dwa) zgadzam się z Tobą

za PAP (Polska Agencja Prasowa) 13.12.2007

"Przeciętne polskie gospodarstwo domowe wydaje na telefonię komórkową 75 zł miesięcznie, a na energię 65 zł miesięcznie. Takie dysproporcje nie występują w żadnym z krajów Unii Europejskiej - uważają eksperci z PKPP "Lewiatan".

W Czechach, Słowacji i na Węgrzech średnia cena MWh wynosi 65 euro, w Polsce 40 euro. Podwyżki cen prądu od nowego roku na pewno dotkną odbiorców przemysłowych. Wciąż nie wiadomo jednak, o ile będzie droższy prąd dostarczany gospodarstwom domowym."

za PAP (Polska Agencja Prasowa) 13.12.2007

"Przeciętne polskie gospodarstwo domowe wydaje na telefonię komórkową 75 zł miesięcznie, a na energię 65 zł miesięcznie. Takie dysproporcje nie występują w żadnym z krajów Unii Europejskiej - uważają eksperci z PKPP "Lewiatan".

tzn opóścić za komórki, podnieść za prąd, czy podnieść za komórki, opuścić za prąd?

W Czechach, Słowacji i na Węgrzech średnia cena MWh wynosi 65 euro, w Polsce 40 euro. Podwyżki cen prądu od nowego roku na pewno dotkną odbiorców przemysłowych. Wciąż nie wiadomo jednak, o ile będzie droższy prąd dostarczany gospodarstwom domowym."

czyli jednak demagogia

a najlepiej zrobić ranking cen do zarobków, to będzie chyba jedynym wyznacznikiem tego, czy jest uczciwie

ewentualnie w jakimś połączeniu z PKB

p.s.

nie torpeduję tego co myslisz, tylko to co niedorozwoje w mondrych miejscach wypisują

A może w warunkach europejskich wyprodukowanie prądu MUSI tyle kosztować. I nie zmieni tej ceny pensja 100 prezesów. Może to akcyza jest za wysoka (jak ją obnizymy to trzeba zwiększyć podatki).

I nic nie da relacja ceny prądu do zarobków ... to właśnie jest demagogia. - "prad musi być tańszy bo ja/my mało zarabiam/y".

SNCF płacisz mało za telefon komórkowy ... to dziwię się że prowadzisz własny biznes i tak mało dzwonisz .... a może masz telefon służbowy żony :) (soryy za wycieczkę osobistą. W artykule były podane dane statystyczne, w telefonii zaniżasz średnią, w prądzie podwyższasz).

Co do prognoz ... to temat rzeczywiście ciekawy. Od dawna masz takie przesadzone prognozy ... od jak dawna masz PC ? Nie prowadziłeś tam wcześniej działalności. Bo rok, dwa po takiej akcji mogą być zawyżone. Ale suma sumarum, to chyba nie jest dla Ciebie problem, tym bardziej że po miesiącu odzyskujesz te pieniążki.

Czekam na argumenty (nie jednostkowe) poparte danymi, nie tylko własnymi dociekaniami, tym bardziej jak rozumiem, że jesteśmy w tej branży amatorami ... :)

A może w warunkach europejskich wyprodukowanie prądu MUSI tyle kosztować....

I nic nie da relacja ceny prądu do zarobków ... to właśnie jest demagogia. - "prad musi być tańszy bo ja/my mało zarabiam/y".

nie jest to demagogia, bo cena produkcji z pewnością jest inna od ceny sprzedaży

porównywać można, jak najbardziej bo z pewnością są kraje gdzie cena SPRZEDAŻY jest większa i każdego na to stać

Co do prognoz ... to temat rzeczywiście ciekawy. Od dawna masz takie przesadzone prognozy ... od jak dawna masz PC ? Nie prowadziłeś tam wcześniej działalności. Bo rok, dwa po takiej akcji mogą być zawyżone. Ale suma sumarum, to chyba nie jest dla Ciebie problem, tym bardziej że po miesiącu odzyskujesz te pieniążki.

ja również dostaję prognozy, w większości mniej więcej tak wyglądające (dane trochę z czapki, bo rachunkami kobita steruje): pierwsza opłata 320 PLN następna 150, trzecia też w okolicach 150, czasami 120 PLN

nie sądzę, żebym był wyjątkiem

.... dobrze ze porownales do telefonow

bo w eneregetyce jak bedzie wybor to taki sam

bo niewiem za kogo mnie uwazasz ale widzielem scieme ze mozna zmienic na jakis vatenfall i ich ceny to to samo wychodzi na to samo!

to wlasnie jak w telefonach niby jest 4 konkurentow ale w sumie roznice sa groszowe

to nie ma nic wspolnego z rzeczywista konkurencją!

Ty jesteś ja napisałeś jednym z 500 dostawców jakiegoś dobra. I nikt z Was nie schodzi np. poniżej 40 zł za to dobro (są ceny nawet 45, 55 zł). Co mi z tej konkurencji (to nie jest konkurencja !!! :)) jak ja bym chciał to kupić za 20 zł .... bo 40 zł to dla mnie za drogo (w chinach jest nawet pewnie za 5 zł :)).

Do Barbossa:

1. I co z tego że cena sprzedaży jest inna od ceny produkcji. To w handlu chyba normalne. Ale jaki to ma związek z tym że np. mało zarabiasz. JAk sprzedajesz samochody luksusowe to sprzedałbyś je taniej osobie mniej zarabiającej.

2. A moze ty masz niedopłaty i stąd tak zwiększone są te pierwsze wpłaty ... musisz zapłacić dodatkowo za więcej prądu z poprzedniego okresu zużycia. Popatrz dokładniej na rachunek.

Nie trzeba być fachowcem, ani mieć jakiś "przenikliwy" umysł, aby skojarzyć nastepujace fakty:

- z roku na rok mamy przyrost inwestycji (w porównaniu do 2004r. około 60%)

- z roku na rok mamy "niesamowity" wzrost gospodarczy (do 2004r. około 25%)

Wszystkie te pozytywne czynniki maja jedna wspólna cechę -

żrą prąd.

A tymczasem:

Ponad połowa polskich bloków energetycznych ma już ponad 30 lat. W 2008 roku najbardziej przestarzałe będą musiały być wyłączone z eksploatacji jako nie spełniające unijnych norm ekologicznych. Kolejne inwestycje w polskich elektrowniach powinny ruszać niemal co miesiąc. Tymczasem budowy trwają jedynie w Pątnowie i Łagiszy. Lada miesiąc ruszyć może też budowa największego w polskiej energetyce bloku o mocy 833 MW w Bełchatowie.

Energetyka "zaspała" - w 2004r. była jeszcze "nadprodukcja pradu", teraz może go zabraknąć. A to może spowodować nastepne podwyzki bo uzasadnienie jest "oczywiste".

Do Barbossa:

1. I co z tego że cena sprzedaży jest inna od ceny produkcji. T w handlu chyba normalne. Ale jaki to ma związek z tym że np. mało zarabiasz. JAk sprzedajesz samochody luksusowe to sprzedałbyś je taniej osobie mniej zarabiającej.

to tak jak z furami i paliwem w stanach i wiele jeszcze innych przykładów, gdzie "potrzeby" biurwokracji są zaspakajane w rózne sposoby

2. A moze ty masz niedopłaty i stąd tak zwiększone są te pierwsze wpłaty ... musisz zapłacić dodatkowo za więcej prądu z poprzedniego okresu zużycia. Popatrz dokładniej na rachunek.

przeczytaj to sobie jeszcze raz, bo nie chcę brzydko odpowiadać

w domu mam wszystko na prad ogrzewanie PC za prad ja place 250zl miesieczne powinienem ok 400zl ale nie potrafia dziady od 2lat poprawnie prognozowac i potem dowalaja mi niedoplate

Upsss ... niedoczytałem. Ty się wkurzasz że energetycy kredytują ci prąd !!!.

Wyobraź sobie swój zawód (okrzyk) gdyby Ci zawyżali prognozy .....