NOTO 11.01.2008 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Zaproponowane niedawno przez resort środowiska obcięcie energetyce na lata 2008-2012 uprawnień do emisji CO2 Nie znam sie na polityce, ale jak dla mnie takie coś, to zwykły sabotaż, za który powinno się rozstrzeliwać. Jak można narażać własny kraj na utratę bezpieczeństwa energetycznego? Z tego co się dowiedziałem to po prostu większe limity przyznano cementowniom. Ma to jakieś uzasadnienie. Lepiej wyższy koszt rozrzucić na wszystkich (również pośrednio na cementownie) niż tylko na cementownie czyli budujących. Ale fakt faktem że dostaliśmy małe limity. A powinno być proporcjonalnie do obecnie wytwarzanych aby każdy coś zmienił u siebie na lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.01.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jak można narażać własny kraj na utratę bezpieczeństwa energetycznego? limity CO2 to ogólna światowa polityka walki z ociepleniem klimatu, a Polska to bardzo zacofany kraj, 95% energii elektrycznej mamy z węgla i stąd takie problemy Prawie wszystko ok ... oprócz tego zacofania Polski (bardzo) i tego że to światowa polityka. Z tego co wiem takie np. stany nie podpisują się pod tym (Kyoto). A to u nich powstaje więcej CO2 niż w całej Europie ... Ja to widze tak, że Europa się stara a inni (oprócz Australii) mają to w .... poważaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 11.01.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Koledzy i koleżanki! Na swoim blogu opublikowałem listę sposobów oszczędzania prądu. Pisałem ją przez kilka dni a mam wrażenie, że jest mocno niekompletna. Jeśli znacie jakieś pomysły, o których tam nie napisałem, dajcie koniecznie znać. Mój mail krzlis[małpa]gmail[kropka]com. Będę wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.01.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Nowa ustawa energetyczna w USA 2008-01-01 Prezydent USA George Bush podpisał ustawę Kongresu, która zmierza do oszczędzania energii, wprowadzenia paliw mniej zanieczyszczających środowisko oraz bardziej wydajnych urządzeń elektrycznych. Zgodnie z ustawą do 2020 roku ma nastąpić 40-procentowe ograniczenie zużycia paliwa w samochodach i półciężarówkach w USA. Ustawa zakłada również konieczność pięciokrotnego zwiększenie produkcji biopaliw do 2022 r. „Rzeczpospolita” pisze, że innym wymogiem zawartym w ustawie jest radykalne podniesienie wydajności urządzeń elektrycznych. Spowoduje to m.in. stopniowe zastępowanie tradycyjnych żarówek kompaktowymi żarówkami fluorescencyjnymi. Źródło: Rzeczpospolita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.02.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 "Wiosną energia podrożeje nawet o 25 proc. śro, 6. lutego 08, 06:02 Sprzedawcom brakuje energii i będą musieli dokupić ją drożej niż w 2007 roku. Wiosną detaliczne ceny energii znowu wzrosną, teraz o 15-25 proc. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 11.03.2008 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Czy jakieś nowe informacje odnośnie dalszych wzrostów cen ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Sa nowe info "1 maja koncern Vattenfall zamierza podnieść ceny energii o 12-15 proc. W ślad za nim pójdą najpewniej inni sprzedawcy prądu. Eksperci nie mają złudzeń: do końca roku za energię zapłacimy 20 proc. więcej niż teraz" wiecej http://biznes.onet.pl/0,1708121,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.03.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ... dlaczego fotoogniwa są tak mało sprawne i tak drogie ... i dlaczego nie mam wiatrów ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 11.03.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ... dlaczego fotoogniwa są tak mało sprawne i tak drogie ... i dlaczego nie mam wiatrów ech Polecam artykuł w marcowym Świecie Nauki, pt. "Słoneczna wizja". Dosyć ciekawie przedstawione perspektywy rozwoju fotoenergetyki. Co ciekawe, w USA buduje się także elektrownie pozyskujące prąd z energii słonecznej, nie poprzez fotoogniwa, ale poprzez podgrzewanie słońcem wody, która zamieniona w parę napędza klasyczne turbiny. Może tędy droga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 11.03.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ile kosztuje kWh z takiej elektrowni ?? a ile będzie to kosztować razem z magazynowaniem energii na noce i dni bez słońca ?? Rozwiązanie z magazynowaniem energii jest również interesująco rozwiązane - energia jest magazynowana w postaci sprężonego powietrza w podziemnych zbiornikach. Podobno takie zbiorniki funkcjonują już od 30 lat w Huntorf, Niemcy. A teraz koszty (koszt instalacja::koszt prądu), na dzień dzisiejszy: 1. ogniwa fotowoltaiczne: $4/W :: $0,16/kWh 2. sprężone powietrze jako magazyn energii z ogniw foto: $5,80/W :: $0,2/kWh 3. koncentratory energii słonecznej (podgrzewanie wody): $5,30/W :: $0,18/kWh Prognozowane koszt w roku 2050 : 1. $1,20/W :: $0,05/kWh 2. $3,90/W :: $0,09/kWh 3. $3,70/W :: $0,09/kWh To wszystko to oczywiście na podstawie w/w artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.03.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A może silnik Stirlinga, gdzieś o tym dziś czytałem , może jeśli byłby duży to bylby prąd? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 19.03.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Nie tak dawno uczestniczyłem w konferencji. W żadnym stopniu jej tematyka nie dotyczyła energii ,czy energetyki a nowoczesnych technologii, które tylko dotykają problem energii i konieczności jej oszczędzania. Zaskoczeniem nie było dla mnie omawianie określonych rozwiązań przez naukowców, budżetów, planów i terminów dla wytwórców, ale fakt z jaką oczywistością mówiono o zbliżającym się kryzysie energetycznym i konieczności zdążenia z technologiami i produkcją seryjną określonych rozwiązań przed jego wystąpieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 20.03.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Przypomina mi to histerię rozpętaną przez media na temat ptasiej grypy czy sepsy. O ile w histerii na temat ptasiej grypy mają oczywisty korzyść (i udział ?) firmy farmaceutyczne, to w histerii nt kryzysu mają oczywistą korzyść (i udział ?) firmy produkujące owe "określone rozwiązania". Dopóki ktoś będzie energię kupował dotąd sprzedawcy będą podnosić ceny. Dlatego że mogą. A jeśli mogą, to głupotą i grzechem wobec właścicieli byłoby nie podnosić cen. Jakaś argumentacja jest tylko po to aby ładniej wyglądało w TV. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.03.2008 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Informacyjnie:Według wyliczeń podanych przez Grzegorza Lota, klienci Vattenfall Sales Poland (spółki obrotu energią) w taryfie G 11, kupują energię (bez dostawy) po 251,96 zł. za 1 MWh. Cena ta składa się z następujących elementów: - węgiel - 82,70 zł., - wytwarzanie energii - 56,71 zł., - koszt emisji CO2 - 13,61 zł., - akcyza - 20 zł., - koszty administracyjne - 10 zł., - energia odnawialna - 17,16 zł., - energia produkowana w skojarzeniu - 6,35 zł., - podatek vat - 45,43 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts