wolo63 30.12.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Prosty separator wszystkiego zrobiłem z 30l.wiadra z pokrywką po farbie i dwa odcinki rury do odkurzacza .Trzeba tylko w pokrywie zrobić dwa podłączenia dla rury z odkurzacza , takie wejście i wyjście odkurzacz tzw. "garażowy kupiony kiedyś na bazarze rzeczy z wystawek .W takim baniaku (ostojniku,separatorze)zatrzymuje się nie tylko gruz,sadza ale nawet woda )prałem tym cudem wykładziny .Oczywiście po uprzednim spryskaniu wykładziny płynem piorącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 30.12.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Ja mam ten do popiołu,ale wciąga nawet gwożdzie 4 calowe jak wybieram popiół z kominka ( gwożdzie z desek po budowie).Gruz pewnie też by poszedł.U mnie akurat jest na o.c. Na zwykłym też chodzi ,ale mój jest już mocno zajeżdżony i nie ma cugu tak jak na o.c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 30.06.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 W Castoramie są po 89 zł. KOńcówka pasuje do każdego odkurzacza nawet centralnego - próbowałem. Ale używam do niego starego zwykłego odkurzacza i jast ok. WYgodnie wybieras ię nim popiół z kominka, bez kurzu i rozsypywania! Mialbym pytanie do posiadaczy takiego tanszego separatora. Widzialem niedawno taki w LM w podobnej cenie (z filtrem z siatki metalowej) - chyba ten model: http://www.allegro.pl/item385208682_odkurzacz_kominkowy_separator_popiolu_promocja.html i obok inny model za 215 zl (podobny do http://www.odkurzacz-allegro.pl/go.live.php/PL-H8/oferta/P54/separator-popiolu-dragon-profi.html?title=Separator%20popio%C5%82u%20Dragon%20Profi) z filtrem celulozowym "dokladnym" (jak w lepszych odkurzaczach). Na moje pytanie, w czym ten tanszy ustepuje temu lepszemu otrzymalem odp., ze ma mala skutecznosc 'separacji" popiolu czy pylu i spory procent dostaje sie jednak do odkurzacza, niszczac silnik. A ten z filtrem papierowym nie przepuszcza zadnych nieczystosci do odkurzacza. Czy moglby ktos potwierdzic, czy w tym za 89 zl faktycznie odkurzacz "zatyka" po jakims czasie? Czy mial ktos mozliwosc porownania pracy odbydwu separatorow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 30.06.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Kupiłem kiedyś na allegro separator popiołu 'Einhell' i mogę spokojnie powiedzieć że akurat do odkurzania popiołu z pieca się zupełnie nie nadaje. Próbowałem nim wyczyścić kocioł na ekogroszek, problem jest taki że drobny popiół przelatuje przez ten separator i leci do odkurzacza. Separator zatrzymuje tylko te grubsze kawałki popiołu które nie przechodzą przez siatkę separatora.Czyli: najdrobniejszy pył przelatuje do odkurzacza, niewiele popiołu zostaje w separatorze. A ten najdrobniejszy pył akurat jest najgorszy, bo zapycha filtr w odkurzaczu i oblepia w środku rury. Więc lepiej od razu kupić tani odkurzacz przeznaczony tylko do popiołu i innego syfu budowlanego i darować sobie pomysł z separatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 30.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Czy kupiles ten model http://www.allegro.pl/item389590144_separator_kominkowy_einhell_aff18_gwarancja_serwis.html z filtrem celulozowym czy taki z filtrem z siatki drucianej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 01.07.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Trochę czasu upłynęło jak ten post istnieje na Forum i już zdążyłem kupić ten separator.Sprawdził się w zimie do wyciągania popiołu z kominka.AFF18 ma filtr siatkowy i papierową harmonijkę, co zapobiega przedostawaniu się pyłu z kominka do odkurzacza.AF18 to tylko siatka.Dla silnika ten najbardziej lotny pył jest zabójstwem więc warto kupić z dodatkowym filtrem. Sama siatka metalowa nie ochroni należycie silnika.Przed zakupem rozmawiałem z gościem, który rozprowadza te separatory i on polecił mi aby na ten filtr zakładać typowy worek papierowy do odkurzaczy.I tak robię.Chodzi o to, że worek papierowy jest gładki i wystarczy strzepnąć pył i można od nowa odkurzać, natomiast ten oryginalny filtr w postaci harmonijki z racji kształtu i rozwiniętej powierzchni ma większą skłonność do zabijania się pyłem, a oczyścić go trudniej. Poza tym sądzę że po kilku oczyszczeniach część zabrudzeń pozostaje i po pewnym czasie trzeba ten filtr wymieniać, a tak wymienia się tylko worek papierowy zewnętrzny a filtr posłuży na dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 01.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Ja kupiłem ten z samą siatką (nawet wtedy nie wiedziałem że są dwa rodzaje). Może ten z filtrem jest lepszy, nie wiem - w każdym razie drugi raz nie zamierzam próbować. Mam odkurzacz 'warsztatowy' jakiejś chińskiej firmy - po prostu 10-litrowe blaszane wiadro z silnikiem, chyba 200 czy 250 PLN kosztował. Wkładam tam duże papierowe worki i spokojnie można nim odkurzać piach, popiół i pył. Wszystko zostaje w tej papierowej torbie, silnik się jakoś specjalnie nie pyli. Nie wiem jak długo to pociągnie, ale koszt odkurzacza nie jest wiele wyższy niż tego separatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 01.07.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Dla silnika ten najbardziej lotny pył jest zabójstwem więc warto kupić z dodatkowym filtrem. Sama siatka metalowa nie ochroni należycie silnika. Przed zakupem rozmawiałem z gościem, który rozprowadza te separatory i on polecił mi aby na ten filtr zakładać typowy worek papierowy do odkurzaczy. I tak robię. Chodzi o to, że worek papierowy jest gładki i wystarczy strzepnąć pył i można od nowa odkurzać, natomiast ten oryginalny filtr w postaci harmonijki z racji kształtu i rozwiniętej powierzchni ma większą skłonność do zabijania się pyłem, a oczyścić go trudniej. Poza tym sądzę że po kilku oczyszczeniach część zabrudzeń pozostaje i po pewnym czasie trzeba ten filtr wymieniać, a tak wymienia się tylko worek papierowy zewnętrzny a filtr posłuży na dłużej. Czyli sugerujesz zakup tego z sama siatka i dodatkowe zabezpieczenie filtrem papierowym zewnetrznym? Czy mimo wszystko ten AFF 18 i postepowac tak samo - nie korzystac z tego filtra z harmonijka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts