Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy plyty gk trzeba gruntowac?

asiulka

Recommended Posts

Witam,mam pytanie na temat plyt gk a mianowicie zastanawiam sie,czy

takie plyty mozna od razu malowac?

Czy trzeba je czyms przed malowniem zagruntowac?

Chodzi mi o sama plyte a nie o laczenia,poniewaz laczenia mam juz zaszpachlowane i wygladzone.

Jak zwykle zaczęła się akcja co to MUSI być zrobione, aby dom się nie zawalił. Nie doradzając podam przykłady.

W swoim pierwszym mieszkaniu wymieniałem sufity na K-G. Nic nie gruntowałem, malowałem jakąś tanią farbą i nic kompletnie się nie działo przez kilka lat. Gorzej było ze ścianami. Tynki częściowo stare, częściowo wymienione na cem. wapienne. Tam gdzie były stare i doszła wilgoć zdarzało się, że farba miejscami odchodziła.

Dzisiaj remontuję kolejny dom (wymieniałem całe stropy) i ściany i sufit z płyt gruntowałem. Ściany nałuczony doświadczeniem z poprzedniego remontu, sufit aby farba lepiej się trzymała i kryła. Nie uważam, żeby było to konieczne, ale nie zaszkodzi i nie kosztuje dużo.

• 2 weeks później...

"Fachowcy" nie gruntują.

Jak robimy dla siebie to gruntujemy WSZYSTKO (dotyczy to także podkładu na metal, impregnatu do drewna itp.).

Pod "emulsję" wystarczy nawet, że pierwsza warstwa będzie położona rozcieńczoną farbą 10-20% - wody - i to już jest grunt.

Bez gruntu - farba sie trzyma. Hece zaczynają się przy następnych malowaniach szczególnie gdy mamy pomysłową żonę i zmieniamy rodzaj farby.

Podparte doswiadczeniem 15 lat u boku pomysłowej żony