KasiaS 16.08.2003 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Witam,, Niedługo zaczynam budowę i mój tata usilnie namawia mnie abym ściągała gruz który wg niego przyda się do wylania fundamentów, podłóg, tarasów ? Czy ma rację ? Czy powinnam latać z przyczepką i sprzątać okoliczne gruzowiska ?? Nie znam się zbytnio na technologiach, mój tata budował dom 16 lat temu i mówił że w nasz dom poszło 10 wywrotek gruzu. Wiem że wtedyrobiło się to również ze względów oszczędnosciowych (mniej betonu) tata mnie namawia do tego samego. Czy ma rację ?? Jedna z ekip murarskich powiedziała mi że do fundamentów to abspolutnie nie ale może do chudziaka tpo trocę można zużyć sama nie iwem co mam robić poradźcie,,pozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 16.08.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Ja też się nie znam ale mój ojciec właśnie rozbudowuje się i też zawsze gruz wrzucał do fundamentów.Wiem tylko że cegła nie nadaje się (ponoć) do fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 16.08.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 ja gruz wywoziłam...do fundamentów , tarasów i schodów uzyłam piasek zageszczony, zbrojenie itp... ale wiem ze czesc ludzi sypie gruz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.08.2003 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 Gruz betonowy owszem, nadaje się do betonu. np do wylania zewnętrznych schodów, podmmurówek ogrodzenia itd. Niemniej na stropy poleczam z gruszki. Cegły absolutnie nie wolno dodawać do betonów, tzw. "lasuje się" . Możesz gruzu ceglanego uzyc np. do utwardzenia drogi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 17.08.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Kasiuna odstępstwa od zasad możesz sobie pozwolić tylko wtedy, gdy Ty jesteś biegła w danym rzemiośle.Mój znajomy (inż. budownictwa, 25 lat w zawodzie) zbudował dom, w którym każde prawie rozwiązanie konstrukcyjne jest odstępstwem od zasady. Tylko, że on to zrobił z głową, i dużo zaoszczędził.Natomiast Ty ryzykujesz nad miarę. Gorąco odradzam, najwyżej tak jak Wowka pisał: gruz - pod dojazd.Ja sam, mając taką samą praktykę w zawodzie jak mój wyżej przywołany kolega - gruz sumiennie wywoziłem. Nie mogłem być codziennie na budowie, wobec tego zrezygnowałem z odstępstw od zasad.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 18.08.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 A my owszem uzywamy gruzu, sam fundament był lany monolitycznie oczywiście z gruchy ściany fundamentowe i płyta też, ale juz pod płytą mamy bardzo dużo gruzu betonowego prawie dwanaście samochodów na to sypaliśmy żwir piasek i ubijalismy maszyną. Pod taras też wrzucamy resztki pustaków ceramicznych za jakieś dwa lata jak bedziemy go lać to ubijemy i nie sądzę żeby się coś stało. Zresztą jeśli twojego taty dom stoi i nic się z nim nie dzieje to chyba nie jest to takie najgorsze rozwiązanie. A jesli chodzi o ściąganie gruzu to wykonałam chyba trzy telefony bo zakładach wyburzeniowych i przywieżli sami. W sam fundament mozna ponoć wrzuciać gruz ale tylko betonowy i w niewielkich kawałkach. szwagier trzy lata temu tak lał my nie mieliśmy odwagi ale pod płytą mamy gruz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota B 18.08.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 KasiuJeśli tylko nie musisz płacić za te gruz (lub jeśli płacisz symboliczne ceny) to zbieraj gruz. My braliśmy gruz od sąsiadów i innych osób (płacąc tylko za benzyne czy rozładunek) i dawaliśmy go do schodów wejściowych, tarasu i fundamentów pod ogrodzenie. To wychodzi taniej!!!!! Zużyjesz mniej żwiru, piachu i cementu. (Wywrotka żwiru kosztuje 700 zł, piach 250 itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts