sp9wus 27.12.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam Mam w instalacji aluminiowe grzejniki z końca lat 80-tych foto: http://ip-box.pl/grzejnik.jpg Proszę o informacje jakie są parametry takich grzejników ( moc jednego żeberka) .Głównie Interesuje mnie moc przy niskiej temperaturze zasilania np. 55/45. W przyszłym roku planuję wymianę rurek w instalacji na miedź.W tej chwili mam starą zamkniętą instalację stalową, przerobioną z grawitacyjnej otwartej (grube rury). Czy przy zmianie instalcji wymienić również te grzejniki aluminiowe na nowe czy mogą zostać?Co zyskam wymieniając je na nowe oprócz estetyki i dużego wydatku? Proszę o poradę. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.12.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Jeżeli grzejniki są aluminiowe, to wymiana instalacji na miedź to najgorsze możliwe rozwiązanie.Poczytaj o zjawisku które się tworzy w instalacjach w których pracyją bezpośrednio elementy aluminiowe i miedziane.Zalecam wymienić grzejniki lub zastosować instalację PEX-ALU-PEX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sp9wus 28.12.2007 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 A jeżeli zastosuje mosiężne łączenia między miedzią a aluminium to coś pomoże?Są też inhibitory korozji..... Czy może ktoś mi podać przybliżone parametry mojego grzejnika? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sp9wus 28.12.2007 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Ponieważ jest to staryy system grawitacyjny z bardzo grubymi rurami, rury są nieocieplone w murach i idą częściowo pod domem, myślę że taka instalacja to duże straty. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts