Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uuuuuuu, ale tu cicho, chyba wszyscy już budują, tacy zajęci...

8)

No to ja coś napiszę. U mnie na działce zaczyna się ruch, mianowicie:

piątek - transport materiałów.

sobota - koparka + wywrotka i zbierają humus, a ja z nimi (120 PLN za godz razem z transportem i wywiezieniem ziemi)

wtorek - geodeta na działce - wytyczenie budynku (350 PLN za 4-6 punktów)

czwartek lub piątek - zaczynam kopać fundamenty.

Ufff, biegania i załatwiania bez liku. Ale z uśmiechem na ustach :D

Oby tak dalej.

Ja na załatwienie formalności urzędowych zaplanowałem sobie jesień 2007, cel osiągnąłem, PnB mamy z żonką od listopada. Ku pocieszeniu dodam, że czekaliśmy 1 (słownie: jeden) tydzień. Ach te układy KierBuda adaptującego projekt :roll:
jeden tydzien?? :o a ten twoj kierbud ma moze uklady w Toruniu?
Widze ze wszyscy sie chwala, to i ja sie pochwale, mam juz nawe uprawomocniona decyzje, jeszcze musze zdobyc kredyt i ruszam,

Obym dostal kredyt

Pozdrawiam

Gratulacje :D i powodzenia z kredytem :wink:

Ja na załatwienie formalności urzędowych zaplanowałem sobie jesień 2007, cel osiągnąłem, PnB mamy z żonką od listopada. Ku pocieszeniu dodam, że czekaliśmy 1 (słownie: jeden) tydzień. Ach te układy KierBuda adaptującego projekt :roll:
jeden tydzien?? :o a ten twoj kierbud ma moze uklady w Toruniu?

Hmmmm, trudno powiedzieć. Na pewno ma duże możliwości w powiecie inowrocławskim. Działa w branży ,z tego co wiem od rodziców, od początku lat 80-tych, więc papierowe formalności załatwia szybko. Pozdrawiam

Wpadam z reklama :D po sasiedzku

mam do sprzedania przyczepe campingowa, wieksza - uzywana u mnie na budowie przez poprzedni sezon - dlugosc ok 5 metrow, sluzyla jako skladnica materialow i sprzetow, schronienie przed brzydka pogoda oraz noclegownia - powymieniane gabki i obicia, zaslonki itp.. Miejsce do spania swobodnie dla 3-4 doroslych osob

Zdjecie i dodatkowe info na priv

Pozdrawiam i zycze dobrej pogody zaczynajacym

Godzina 0.00 wybiła. Humus ściągnięty. 5 godzin koparka jeździła, :o , nie uwierzycie, lecz 10 kamazów ziemi wywieźli. Serio. Nie wyobrażam sobie, gdybym miał na takiej warstwie próchniejącej gleby mieszkać :x

Hmmm, a potem trzeba będzie z powrotem 10 kamazów piasku przywieźć :evil:

Kopaliście może fundamenty ręcznie? Jeśli tak, to ile płaciliście pomagierom za kopanie? Coś słyszałem, że 100 PLN za dniówkę. Prawda?

A u mnie złe informacje- niestety w Nakle powiedzieli,ze...ustawowy termin i szybciej nie dadza rady.A ja MUSZE wprowadzić sie w tym roku do mojego domu(wiem,wiem...od strony technicznej nie zawsze to wskazane).Szukałam dojsc,aby przyspieszyc formalnosci...ale niestety nikt nic nie moze zdzialac:( Dlaczego to tak jest,ze urzad czeka z tymi terminami na maxa!!!Chore to i tyle...Szczerze zazdroszczę tym z was,ktorym udalo sie zalatwic PnB szybciutko.Materiały kupione na stan surowy zadaszony,a tu nic robic nie mozna...

Lena,

a kiedy składałaś wniosek? Czasami tylko tak mówią a i tak jest szybciej.Wiosna tuz tuż a u nas jakoś ciuchutko.

Ja juz mam wytyczony budynek :lol: i czekam na pogodę a przede wszystkim na murarzy :wink:

Wniosek złożony został 14 lutego, tak pozno,poniewaz moj projektant trzymał dokumenty u siebie od pazdziernika:( Jak zaczynałam papierologie we wrzesniu,sadzilam ,ze w okolicach marca,najpozniej kwietnia zacza sie prace budowlane(projekt miał byc gotowy w połowie grudnia).

Murarz tylko czeka na sygnał,ale niestety poczeka jeszcze długo....

Też mam problem z projektantem. Już od jesieni robi nasz projekt. Miał być skończony w styczniu, do końca lutego kosztorys, a cała dokumentacja do końca marca. To już prawie marzec, a ja jeszcze nic nie widziałam. I ciągle mówi, że za kilka dni się odezwie i cisza. No i nic nie mogę zrobić, a też już bym chciała zacząć budowę.
A u mnie złe informacje- niestety w Nakle powiedzieli,ze...ustawowy termin i szybciej nie dadza rady.A ja MUSZE wprowadzić sie w tym roku do mojego domu(wiem,wiem...od strony technicznej nie zawsze to wskazane).Szukałam dojsc,aby przyspieszyc formalnosci...ale niestety nikt nic nie moze zdzialac:( Dlaczego to tak jest,ze urzad czeka z tymi terminami na maxa!!!Chore to i tyle...Szczerze zazdroszczę tym z was,ktorym udalo sie zalatwic PnB szybciutko.Materiały kupione na stan surowy zadaszony,a tu nic robic nie mozna...

niestety Nakło ma to do siebie że zawsze robi pod górkę

Witam :D

Rozmawiałam z dekarzem i zdecydowanie poleca deski i papę...

Ci, z którymi rozmawiałem zaczęli wymyślać cuda niewidy, a po co, a na co... W związku z powyższym zwaracam się z uprzejmą prośbą o podanie halo do owego magika :lol:

Ostatnie wiatry przywiały do mnie magika od murów 8) - to już jeden problem z głowy...

Współczuję Wam kłopotów z adaptacją projektów. Chyba takiego architekta kopnąłbym w d... i poszukał innego :wink:

U mnie na działce ruch na całego, więc siłą rzeczy na pobyt na forum coraz mniej czasu. :oops: Jutro zamierzam zakończyć kopanie fundamentów, które byłyby już wykopane, gdyby nie deszczowa sobota :evil: Nawet nie wiecie, jakie to wkur...., kiedy człowiek ma wolną sobotę od pracy zarobkowej i mógłby dużo zrobić na budowie, a tu leje na całego ..... Aż żal takiego dnia.

Powodzenia wszystkim !!!!

Witaj Tom, możnaby powiedzieć sąsiedzie. Ja buduję się pod Barcinem. Zaczęłam sie budować w zeszłym roku i jakby co mogę służyć radą. Moje efekty możesz oglądać na stronie http://www.album.com.pl/album.php?id=18293

U mnie też pogoda trochę blokuje niektóre roboty, ale teraz ma być lepiej - podobno ostatni tydzień chłodów, potem ma być wiosna.

Pozdrowionka i powodzenia na starcie