Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

INEZ2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujących (zaczynających, w trakcie i kończących).

Od miesięcy klikam na tym forum i uczę się jak budować i nie zwariować :D

Sądząc po tym co czytam nie jest to łatwe.

Ponieważ mam ochotę wreszcie zacząć proszę wszystkich o namiary na ekipy murarzy. Do końca roku mam nadzieję postawić SSO i właśnie w tym zakresie potrzebuję pomocy.

Będę budować z projektu indywidualnego w Dobrczu

Ja z własnej strony proponuję pomoc w temacie konstrukcji aluminiowo-szklanych (okna, drzwi, witryny, ogrody zimowe itp.)

pozdrawiam

My zamierzamy postawić ogród zimowy z elementów aluminiowych. Chętnie wykorzystam rady osób, które się na tym znają. Ogród ma być prosty tak żeby cena była znośna :wink: na górze pewnie poliwęglan bo szkło hartowane jest piekielnie drogie

Witam po przerwie, z nowości u nas to to ,że uciekł nam murarz...myślałam,że to się przytrafia tylko innym inwestorom...,ale się chyba myliłam.Od dziś mamy nowego i zobaczymy co będzie dalej. Ale za to moge polecić na 1000% ekipę od dachu, rewelacja.Expressowo i dokładnie. Darek numer tel.600423321 -możecie powołac się na Agnieszkę z Murowańca, z tego co wiem to ma napięte terminy,ale może akurat się uda.

Witam po przerwie, z nowości u nas to to ,że uciekł nam murarz...myślałam,że to się przytrafia tylko innym inwestorom...,ale się chyba myliłam.Od dziś mamy nowego i zobaczymy co będzie dalej. Ale za to moge polecić na 1000% ekipę od dachu, rewelacja.Expressowo i dokładnie. Darek numer tel.600423321 -możecie powołac się na Agnieszkę z Murowańca, z tego co wiem to ma napięte terminy,ale może akurat się uda.

Pamiętam moje "przejścia" z kafelkarzami! Dwóch uciekło, kolejnych dwóch musiałem wyrzucić /jeden to nawet nie wiedział jak sznurek na podłodze rozciągnąć/!!! Też wtedy byłem przybity.... ale dzisiaj mieszkam i radzę innym: Nie poddawać się i pamiętać, że to MY dajemy im KASĘ!!!

Droga INEZ2007! Jakoś będzie. Zobaczysz!

http://foto0.m.onet.pl/_m/64619dafd8b3bf2f0b9f62581a2eb03c,3,19,0.jpg

dawno tu nie zagladałam....

Inez, gratuluję stanu zamknietego, u mnie troszke nieaktualne zdjecie bo od wczoraj mam cieślę :D

czekam na inspekcje z banku :/ trochę mi to nie daje spać po nocach. ale i tak jest cudnie, przecież buduję dom :D

My zamierzamy postawić ogród zimowy z elementów aluminiowych. Chętnie wykorzystam rady osób, które się na tym znają. Ogród ma być prosty tak żeby cena była znośna na górze pewnie poliwęglan bo szkło hartowane jest piekielnie drogie

Ogród zimowy musi być zrobiony z profili fasadowych ponieważ one są przeznaczone do wykonywania szklanych elewacji. Wielu dostawców będzie przekonywać do systemów okiennych ale to jest nieporozumienie. Szyby hartowane nie są diabelsko drogie :evil: (koszt około 60 zł/m2 dodatku do ceny szyby) Drogie są szyby typu COOLLITE lub SUNCOOL wpuszczające do domu światło słoneczne a zatrzymujące promieniowanie cieplne. Dodatkowo należy pamiętać o grzejniku najlepiej chowanym w podłogę który będzie umieszczony bezpośrednio przy pionowej ścianie ogrodu tak aby na szybach nie osadzała się para.

Co do poliwęglanu to odradzam za kilka lat a przy nieumiejętnym montażu kilka miesięcy będzie zielony w kanalikach

pozdrawiam

Darek

a tak przy okazji...

orientujecie się jakie są w tej chwili ceny robocizny:

1.ocieplenie podłóg - papa, styro

2.tynki wewnętrzne - ręczne

3.ocieplenie poddasza wełną

4.podwieszane sufity i kartongipsy

Muszę się przygotować do negocjacji z ekipą - poprzedni się nie przygotowałem i mam pewnie najdroższe ścianki działowe w Polsce, a i ocieplenie można było zrobić taniej :cry: , ale co tam - sam jestem sobie winien

pomóżcie proszę :)

• 2 weeks później...
a tak przy okazji...

[...]

4.podwieszane sufity i kartongipsy

[..]

Ja jestem umówiony na 35 zł/m2.

Ale koleś zaczął ściemniać, że chce coś dodatkowo za "3 wklęsłe kwadraty w salonie i oświetlenie."

Raczej mu nie dam więcej niż się umawialiśmy - pewno się rozstaniemy.

Nie cierpię gości co się umówią, wejdą i w połowie roboty zaczynają ściemniać.

He he - a pierwsze wrażenie wywarł na mnie takie dobre. Obawiam się, że przy końcówce - będzie pierwszą osobą którą pogonię z budowy.

• 3 weeks później...

Witajcie po przerwie :)

Mam już wynegocjowane ceny za wykończeniówkę:

1. ocieplenie poddasza z kartongipsami - 20 PLN/m2

2. podwieszanie sufitów - 20 PLN/m2

3. tynki wewnętrzne, ręczne - 10 PLN/m2

4. posadzki (ocieplenie, izolacja, wylewki) - 10 PLN/m2

Co myślicie o tych cenach?

I jeszcze jedno pytanie - jak liczy sie powierzchnię do tynków wewnętrznych? Razem z otworami dzwiowymi, okiennymi czy bez? Dla mnie bez sensu płacić za otynkowanie ściany, w której jest brama garażowa 4500X2500 (to ponad 11 m2, któte napewno nie będą otynkowane). Oczywiście mogę doliczyć ościeżnice, ale cały otwór?

Jak było u Was?

I jeszcze jedno pytanie - jak liczy sie powierzchnię do tynków wewnętrznych? Razem z otworami dzwiowymi, okiennymi czy bez? Dla mnie bez sensu płacić za otynkowanie ściany, w której jest brama garażowa 4500X2500 (to ponad 11 m2, któte napewno nie będą otynkowane). Oczywiście mogę doliczyć ościeżnice, ale cały otwór?

Jak było u Was?

Ja dopiero się rozglądam za fachowcami od tynków i już wiem, że są dwie szkoły wyciskania jak największych pieniędzy od inwestora:

1. liczą powierzchnię ścian razem z okanami o ile powierzchnia okna nie jest większ niż... tu pada czasami 2 m2, 3 m2 lub inna.

2. liczą powierzchnię ścian bez okien, ale dodatkowo dopłaca się za obróbkę okna, czyli za każdy 1m obwodu otworu okiennego (jedna ekipa chciała 6zł za 1mb obróbki)

Witajcie

Szczerze mówiąc piszę tutaj z "pewną dozą nieśmiałości" :) - ponieważ nie za bardzo pasuję do tematu - mianowicie mam zamiar zaczynać na wiosnę, ale 2009. Buduję parterówkę o powierzchni 111 m2 wg projektu Arka Studio Atrium. Miejsce - okolice Złejwsi Wielkiej, a więc między Bydgoszczą, a Toruniem. Aktualnie jestem w trakcie papierologii - czyli adaptacji i przygotowania dokumentów pod pozwolenie na budowę. Powoli szukam ekipy (ekip?), która ten dom wybuduje. I dlatego właśnie zwracam się do Was z prośbą - jeśli byliście zadowoleni ze swojej ekipy, możecie ją polecić - to bardzo proszę o informację z jakimś krótkim uzasadnieniem. Sami wiecie jak trudno znaleźć dobrych wykonawców nie korzystając z polecenia.

Po drugie - jeśli zaglądają tutaj osoby planujące instalacją naziemną gazu płynnego lub mają takie instalacje - to napiszcie z jakich firm korzystacie i czy jesteście zadowoleni. Planuję instalację gazową - gdyż za kilka lat ma być ciągnięta sieć gazu ziemnego i będzie możliwość podłączenia.

Z góry dziękuję wszystkim za jakieś wskazówki i pozdrawiam