Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

INEZ2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

INEZ - czyżby konkurencja dla grupy Bydgosko-Toruńskiej? Oczywiście żartuję :)

Nie wiem czy mogę dołączyć, bo jak zacznę to może być już lato... ale spróbować można.

No to zacznijmy od początku:

- miejsce: gmina "jedynie słuszna" czyli Białe Błota, a dokładniej Murowaniec,

- w planach budowa wg projektu UPB-101 - Dom przy Turkusowej z pracowni p. Boducha. Dość długo woziłem się ze znalezieniem adaptatora projektu. Zmian generalnie niewiele, ale za te do wykonania wołali sobie stanowczo za dużo.

Czy można upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu? Można :lol: Na dzień dzisiejszy projekt jest w fazie adaptacji i projektant będzie też moim kierownikiem budowy.

- materiał to silka/silikaty - to zależy od ceny i dostępności

- zaczynam szukać ekipy, ale ciężko się rozmawia nie mając konkretów w ręku

- szukam też głupiego banku, ale j.w.

I tyle wiem. A i jeszcze jedno: pośladki mam tak ściśnięte, że niekiedy są problemy z... :lol: :lol:

Wiataj Gorgio sąsiedzie :) oczywiście ,że możesz dołaczyć :D

jeśli chodzi o forum grupy Bydgosko-Toruńskiej to dla mnie biblia :lol: :lol: :lol: skarbnica informacji, ale większość forumowiczów jest już duuuużo dalej niż ja więc brakowało mi wątku dla początkujacych :D

Ja już jestem po rozmawach z ekipami, na 90% zdecydujemy się na ekipę za 18 000/roboty murarskie i 60zł/m2 dach (inna ekipa)Czym dłużej się zastanawiamy tym więcej wątpliwości, a już miałam podpisać umowę za 54 000/całość.Właśnie dostałam ofertę na okna 25 000 drewniane i 20 000 pcv(okleina)

Po naszym ostatnim objeździe naszej "wioski" stwierdziliśmy, że okna tak ale bez szprosów. Spotkało się to ze zdecydowanym sprzeciwem najmłodszego "inwestora" ale cóż, kto płaci ten rządzi 8) Co najwyżej zastanowiamy się nad ciut szerszymi (w projekcie 150/150) tzn. 180/150 i dzielone pól/na pół.

Czy przez szprosy okna nie są zimniejsze?

Witajcie inwestorzy grupa rozwija się doskonale słoneczko na niebie więc myślimy o naszych domkach , duże brawa dla założycielki czyli INEZ niech tobie los w dobrej ekipie wynagrodzi .

Co do cen materiałów wynikających z moich wizyt u hurtowników to : bloczki betonowe 3,7 zł , bet.komórkowy na klej 9,45 , okna wiadomo każdy z nas ma inne ale firma z ... Jagiellońskiej ma upust styczniowy więc moze ... ,

brama garaż - znalazłem o gr 45 mm czyli trochę grubsza od np. firmy H

a co do jakości to wiadomo po forum że każdy ma swych fanów lub nie .

No i tyle ale proszę jeśli macie jakieś info cenowe silikatów , czy wiecie coś o ich fabryce w Trzcińcu .

Pozdrawiam

kto planuje, lub ma wykonany uziom fundamentowy

A kto dopiero po wybudowaniu stanu surowego bedzie zastanawiał się jak to zrobić?

W sumie to chciałbym robić tak, by nie trzeba było wracać i czegoś rozwalać. A uziemienie będzie. Czy piorun trafi czy nie, to sprawa pioruna ale nad dachem będzie wystawiona antena o dość dużej wysokości (razem z masztem jakieś 9 m) więc choćby z tego powodu uziom musi być.

kto planuje, lub ma wykonany uziom fundamentowy

A kto dopiero po wybudowaniu stanu surowego bedzie zastanawiał się jak to zrobić?

W sumie to chciałbym robić tak, by nie trzeba było wracać i czegoś rozwalać. A uziemienie będzie. Czy piorun trafi czy nie, to sprawa pioruna ale nad dachem będzie wystawiona antena o dość dużej wysokości (razem z masztem jakieś 9 m) więc choćby z tego powodu uziom musi być.

Uziom fundamentowy jest podstawą przede wszystkim prawidłowej i nowoczesnej instalacji elektrycznej.

Dopiero na drugim miejscu jego zadaniem jest ochrona odgromowa.

Dlatego doradzam zainteresowanie się tym tematem i wezwanie dobrego elektryka już na etapie wykopów pod fundamenty.

Bo uziom fundamentowy robi się przed wylaniem fundamentów.

Witajcie inwestorzy grupa rozwija się doskonale słoneczko na niebie więc myślimy o naszych domkach , duże brawa dla założycielki czyli INEZ niech tobie los w dobrej ekipie wynagrodzi .

Pozdrawiam

o dzięki Ci wielkie Iva2008 :D a co do bramy garażowej to na jedno czy dwa autka? my w projekcie mamy dużą i gdziekolwik pytam zawsze kosztuje ok 7000zł. No i powalają mnie ceny drzwi zewnętrznych 4000-6000zł :roll: Zaczynam czuć presję czasu, boję się ,że ceny na wiosnę znowu skoczą i nas zaskoczą :wink:

Uziom fundamentowy jest podstawą przede wszystkim prawidłowej i nowoczesnej instalacji elektrycznej.

Dopiero na drugim miejscu jego zadaniem jest ochrona odgromowa.

Dlatego doradzam zainteresowanie się tym tematem i wezwanie dobrego elektryka już na etapie wykopów pod fundamenty.

Tak wiem o tym, można ten temat znaleźć na forum i (s)korzystałem z tego. Pisząc swoją odpowiedź przed oczami miałem cel tej całej budowy, czyli możliwość postawienia porządnej anteny nadawczo-odbiorczej na swoim własnym dachu.

Gorgio a jak z ekipą budowlaną ? wyczytałam ,że poszukujesz, masz jakąś "na oku"?

Z różnych źródeł (niech im Bozia w dzieciach wynagrodzi 8) ) mam namiary na 3 magików. Do jednego będę dzwonił, z dwoma pozostałymi staram się załatwić widzenie. Tak więc: coś jest i nie ma nic :lol:

A o uziomie warto poczytać :)

o tym wogóle nie myślałam :oops:

ja dlatego właśnie wpycham się na Wasze łamy, by o tym przypomnieć. :D

Właściwie, to wykonanie uziomu fundamentowego jest obowiazkowe w świetle "Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie", ale jakoś życie sprawia, że ten przepis jest martwy. I fachowcy starej daty nic o tym nie wiedzą.

A szkoda.

mamy już wątek toruński....po prostu trochę się dziwię, bo jest grupa bydgoska gdzie jest wiele osób, które pobudowały, budują lub zaczynają budowę. W ten sposób powielacie wątek. Sama zakładałam wątek toruński, ale to tylko dzięki temu, że "toruńskie" pytania pozostawały w bydgoskim wątku bez echa i nikt nie zwracał na nas uwagi :wink: Jednak drugi wątek bydgoski...trochę bez sensu.

Agnieszkokusi z tego co się orientuję to jest tylko wątek bydgosko-toruński (moja biblia) , w którym zresztą jestem wiernym kibicem :) ale większość z tych osób jest już o wiele dalej niż ja i są dla mnie jak już wspomniałam wyżej "skarbnicą wiedzy" , którą bardzo cenię i namiętnie czytam wszystkie posty i się udzielam,ale jako początkujący budowlaniec chciałabym również wymieniać opinie z osobam mojej okolicy, które tak jak ja zaczynają dopiero w 2008 roku np info co do cen ściągnięcia humusu lub cen bloczków :wink: ,które jak sądzę większość forumowiczów z w/w grupy raczej w tej chwili już nie interesuje :),ponieważ wiem na jakich etapach budowy są. Myślę, że Net nie jest za mały na te dwa fora bydgoskie :wink: Ja korzystam z nich równocześnie i nie widzę w tym problemu.