Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

INEZ2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My zdecydowanie PCV koloru zlowy dab :) zastanawiamy sie czy juz nie dac okien do wyceny przynajmniej bedzimy wiedziec ile na ten zakup trzeba bedzie wyznaczyc moim zdaniem miec juz wszystko wczesniej wycenion zawsze mozna sprawdzic u kogos jak to wyglada wiadomo duzo osob sie buduje zawsze ktos moze kogos polecic :)

od zewnątrz machoń, od środka białe, szyba P4, okucia antywyważeniowe, razem z montażem ok. 17.000 złociszy.

Okien 13 i 4xdrzwi balkonowe.

Myślę,że cena bardzo ładna :) ale...kto to wie jak będą wyglądały okleinowane okienka za parę lat? ostatnio przejeżdżając oglądałam domki i troszkę się przestarszyłam widząc jak wyglądają białe pcv w starszych domach , okna są zszarzałe albo żółte od słońca więc obawiam się,ze z okleiną może być podobnie.Natomiast wielką wadą drewnainych jest ich konserwacja i malowanie co 6-8 lat.Kolejny dylemat. Zastanawiam się nad oknami Urzędowski, wyglądają super,ceny są raczej porównywalne do okleinowanych.Oczywiście najlepiej wybrałabym opcję energooszczędną o przepuszczalności ciepła u=0,6 (standardowo jest 1,0) ucieka wtedy (podobno :wink: ) o 54% mniej ciepełka, ale cena jest o 35% droższa więc to już KOSMOS :roll:

Hej!

Mam bloczki fundamentowe po 3,49 brutto z dostawą. Biorę teraz, bo taniej chyba już nie będzie. Pozdro dla wszystkich

W Cegpolu są za 3,56zł więc cenę masz dobrą :) ja też robię już wywiad środowiskowy co do cen, bo po Budmie napewno wszystko skoczy.W Cegpolu byłam podpytać o dach, nie ma szans na przechowanie, mogę kupić i zabrać :evil: .... i chyba 13 palet wstawię sobie do mieszkania

Witajcie

co do humusu to ludziska różnie podchodza , my ściągamy cały humus z działki na 15-30 cm , dopiero wyznaczanie budynku i wykopy , a warunki pogodowe myślę że są w tej chwili odpowiednie oby nie za dużo deszczu .

Jestem zaskoczony co do Cegpolu , w 11/07 mówili że nie ma sprawy i zostawią na ... jakiś czas , ale po ndz zaraz tam jade . Okna już chyba wybraliśmy z PCV w okleinie złoty dąb i naprawdę nie wierz w odklejanie okleiny i żółknięcie PCV a znamy to z doświadczenia ( nie wypowiadam sie co do okien najtańszych bo na takie i strach co będzie za x lat mnie nie stać )

Brama garaz na dwa auta to jest rzeczywiście koszt 7 tys także to sprawdzalismy i potwierdzamy .

Jeżeli mogę coś zasugerować to nie zwracajcie uwagi na materiały najtańsze,

już sam podstawowy bloczek betonowy dobrze zagęszczony pozwala na dokładniejszą i łatwiejszą izolację ścian fundamentowych i tak jest ze wszystkim na budowie , a najlepszą szkołą jest budowanie kolejnego domu.

pozdrowionka

Witajcie

fajny wątek bo właśnie dziś rozmawiałem z fachowcem od CO i po przemyśleniach sądzę że tak jak u Inez piec gazowy kondensacyjny plus kominek ale z DGP nie z płaszczem no i zapytasz dla czego , bo nie bedę się stawiał się przed faktem że wydałem na kominek 7-8 tys i muszę wykorzystać czyli palić a wiadomo ze nie zawsze się chce , a w miejsce kominka z płaszczem

wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła czyli zimą podgrzewać przy pomocy nawet DGP , a latem chłodzić czyli taka pseudo klima .

A jak to wyjdzie to czas okaże , ważne jest to aby dobrze zaplanować ,

posłuchać innych no i wykonać u siebie .

Pozdrowionka

O rekuperatorze też myśleliśmy Iva2008 a wiesz może czy rekuperator zużywa dużo prądu ? Pytam,bo znajomy ma pompę ciepła i płaci 1000zł w sezonie grzewczym za prąd...fakt ta pompa ma już swoje lata i podobno teraz są dużo nowocześniejsze,ale nie chciałabym doprowadzić do sytuacji w której oszczędzę na gazie kosztem zużycia prądu :wink: Jeśli chodzi o kominki to bardzo podoba mi się ten :D http://www.tapis.pl/kominkowe/kfd/linea-h-1050.htm a najbardziej te (wielkoformatowe) http://www.brunner.pl/static.php?pierwszy=&dzial=11,19,71...ale kosztują ok 10 000zł i więcej.A jeśli jesteśmy już przy różnych instalacjach to wiecie może ile kosztuje instalacja odkurzacza centralnego?