Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających WIOSNĄ 2008/ Bydgoszcz i okolice

INEZ2007

Recommended Posts

ŚWIĘTA ŚWIĘTA I PO ŚWIĘTACH...i zaczął się idealny czas na prace budolwane...ciepło i jasno :lol: oby tak do końca budowy :wink:

Byliście na targach? trochę mi rozjaśniły niektóre tematy, przede wszystkim instalacyjne. Namawiają nas do pieca kondensacyjnego Dietrich

http://www.dedietrich.com.pl/07_08/1/12.htm\

Słyszeliście coś na ten temat? Ja pierwszy raz słysze tę firmę, ale podobno oni nie musza się rekalmować, bo każdy z branży ich zna :roll:

• Odpowiedzi 386
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Namawiają nas do pieca kondensacyjnego Dietrich

Temat jeszcze przede mną. Póki co wiem, że będzie to piec gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Teraz na tapecie mam dach. Miałem już wybraną dachówkę: RuppCeramika, Rubin kolor tekowy. Ale druga ekipa, która robi mi wycenę odradza tego producenta, bo wszystkie reklamacje jakie mieli to dotyczyły RuppCeramiki. Podobno pęka. Namawiają na Robbena, że niby równie dobry, a o wiele tańszy. No i znowu jestem w punkcie wyjścia.

Marku, z doświadczenia wiem, że jak "fachowiec" namawia do jakiejś marki to ma w tym swój, sobie wiadomy interes (najczęściej kasa - prowizje, lub własna wygoda) :evil: przykre to ale najczęściej prawdziwe :cry: .

Nie słuchaj fachmanów!!! - szukaj porady u osób niezainteresowanych (którzy nie mają interesu aby radzić to czy tamto).

Ja mam dachówkę Tondach - ładna bo nowa, nie narzekano przy kładzeniu, że nierówna czy coś takiego, jak będzie w przyszłości to życie pokaże :wink:

INEZ2007 napisał:

Namawiają nas do pieca kondensacyjnego Dietrich

Na temat De Dietrich na forum krążą różne poglądy, jedni mówią, że tani, inni, że wcale nie bo z osprzętem kosztuje tyle co inne tej klasy... Mnie nie przekonuje to, że ma wąski zakres mocy tzn. zaczyna od wysokich mocy np 28 kW i więcej (te z mniejszą mocą są duzo droższe) a jeśli Twój dom ma nieduże zapotrzebowanie na ciepło (z racji solidnego ocieplenia) to piec o zbyt dużej mocy będzie Ci "taktował" często się załączał co jest mało oszczędne. Ja z racji tego co napisałam De Dietricha sobie odpuściłam :wink:

Na temat De Dietrich na forum krążą różne poglądy, jedni mówią, że tani, inni, że wcale nie bo z osprzętem kosztuje tyle co inne tej klasy... Mnie nie przekonuje to, że ma wąski zakres mocy tzn. zaczyna od wysokich mocy np 28 kW i więcej (te z mniejszą mocą są duzo droższe) a jeśli Twój dom ma nieduże zapotrzebowanie na ciepło (z racji solidnego ocieplenia) to piec o zbyt dużej mocy będzie Ci "taktował" często się załączał co jest mało oszczędne. Ja z racji tego co napisałam De Dietricha sobie odpuściłam :wink:

to bardzo proszę o pomoc :D , które piece polecasz? jakie mają mniejsza moc startową? tyle tego na rynku... :roll:

pożycz mi ten sprzęt, to też trochę postrzelam. Nie mam w tym wprawy, lecz człowiek zdesperowany jest nieobliczalny i nauczyłbym się władania tym szybko.

Czy jeszcze chcesz się przyuczyć?

Dzisiaj ponownie bylem na Konarskiego. Dostałem kwitek, który powinien być dostarczony do 01.04 (dla przypomnienia: zaświadczenie lub decyzja o odrolnieniu). No i...

Uprzejmie informuję, że w świetle artykułu 11 ust. 1 ustawy itd. Dz.U. z 2004 Nr 121 poz. 1266

i to jest najlepsze:

nie jest wymagane wydanie decyzji na wyłączenie z produkcji rolniczej gruntu itd.

Nic tylko lać i patrzeć czy równo puchnie. Mam nadzieję, że teraz już będzie z górk (choć 3 tygodnie diabli wzięli).

Witajcie,

jakoś cicho tutaj...wszyscy na budowie? :lol:

u nas małe kłopoty, bo koparka za bardzo zasypałą fundamenty i kierownik budowy nie zgodził się na zalanie betonem, może to i dobrze ,bo jakby siadło to wtedy byłyby problem, więc teraz jedziemy z cegłami do góry a podłoga musi poczekać na swoją kolej :wink:

Ufff, wracam po 2 tygodniach na Forum. Niestety sprzęt komputerowy mi siadł i był w serwisie :evil:

Ale tu cicho. Ludzie piszcie, bo ta Grupa padnie :( Pogoda nie dopisuje, prace budowlane idą przez to powoli, to chociaż popiszmy.

Przy okazji pytanie do osób, które już przerabiały ten temat. Możecie polecić jakąś dobrą hurtownie w okolicy (Bydgoszcz, Toruń?), w temacie sprzedaży dachówek ceramicznych i akcesoriów dachowych? Chodzi o firmę specjalizującą się w dachach, gdzie można wynegocjować cenę, uzyskać poradę, sensowny kosztorys. Zastanawiam się nad RuppCeramika dachówka Rubin.

:p Aha, ludzie 04/04/2008 - mam prąd na działce!!!!! 8 m-cy czekania!!! Aż się woda "ognista" z tej okazji polała. :wink:

Przy okazji pytanie do osób, które już przerabiały ten temat. Możecie polecić jakąś dobrą hurtownie w okolicy (Bydgoszcz, Toruń?), w temacie sprzedaży dachówek ceramicznych i akcesoriów dachowych? Chodzi o firmę specjalizującą się w dachach, gdzie można wynegocjować cenę, uzyskać poradę, sensowny kosztorys. Zastanawiam się nad RuppCeramika dachówka Rubin.

Tom zobacz dachówkę Nelskamp w Białych Błotach na Szubińskiej -Słowińscy Centrum Budowlane, ja dość mocno robiłam rozeznanie wśród dachówek na rynku bydgoskim i zdecydowanie wygrała właśnie ta dachówka .Przede wszystkim jako jedyni zgodzili się przetrzymać dla mnie dachówkę przez pare miesięcy :wink: a do tego cena bardzo konkurencyjna i naprawdę duży wybór.

Rzeczywiście jak na sezon budowlany to w wątku cichutko. Może jakieś fotki zamieścicie z pola bitwy :wink: Jedna fotka zastępuje tysiąc słów :lol:

U nas były małe kłopoty z zalaniem płyty, Kierownik nie zgodził się ze względu na wysokie ścianki fundamentowe.Więc najpierw mury pną się do góry a podłoga w póżniejszym terminie :wink: ...aż się dobrze ubije

Teraz wygląda tak:

http://img501.imageshack.us/img501/8499/zdjcie006li9.jpg

Ma ktoś może namiary na kogoś od stawiania kominów zewnętrznych tzw. zduna?

Ufff, wracam po 2 tygodniach na Forum. Niestety sprzęt komputerowy mi siadł i był w serwisie :evil:

Ale tu cicho. Ludzie piszcie, bo ta Grupa padnie :( Pogoda nie dopisuje, prace budowlane idą przez to powoli, to chociaż popiszmy.

:p Aha, ludzie 04/04/2008 - mam prąd na działce!!!!! 8 m-cy czekania!!! Aż się woda "ognista" z tej okazji polała. :wink:

Gratuluję!!!

My prąd mamy mieć podłączony jeszcze w tym tygodniu, zobaczymy :wink:

Nie przerabiałam jeszcze żadnego tematu, tu http://szczegoly.pkt.pl/kom_bud_4060c80ddc90ef239887324793f8e532.html kupowaliśmy porotherm, gość rozmawiałam z nami o dachach, sprawiał wrażenie znającego się, przynajmniej na dachach i kominach :lol:

Gdzie mnie tam do Was, ale "to mały krok dla wodociągów ale wielki dla spragnionego". Dzisiaj była ekipa, kopara i mamy podziemny kranik :lol:

http://upb101.ovh.org/albums/userpics/10002/thumb_kopara.jpg http://upb101.ovh.org/albums/userpics/10002/thumb_kranik.jpg

szczęściarz, moja gmina życzy sobie trzy kręgi betonowe z deklem :-?

chyba jakiegoś sponsora z okolicznych betoniarni mają :lol: