Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zalegalizowanie pożyczki

agakz

Recommended Posts

tak jak krowie na rowie albo jak farbowanej blondynce (bez obrazy) poproszę:

rodzice pożyczają nam kasę na budowę, żebyśmy jeszcze nie musieli sprzedawac swojego mieszkania, jak się wybudujemy to sprzedamy mieszkanie i oddamy rodzicom kasę.

Chcę legalnie złosić pożyczkę do US - jakie formularze zawikłane muszę wypełnić? Wiem, że trzeba udokumentować przelew na konto.

Wypełnic PCC-cośtam? Podatku nie płace jako rodzina, tak?

I zawieźć im (tzn do US) spisaną umowę pożyczki?

Czy jest różnica, czy umowa będzie ze mną czy ze mna i moim mężem? Z punktu widzenia podatkowego?

pozdrawiam poświątecznie :D

A nie lepiej bedzie, jak się osobiście pofatygujesz do US z zapytaniami.

Tak będzie bezpieczniej ,bedziesz wiedziała na kogo ew.pisać pozyczkę w jakiej kwocie. I ile bedziesz musiała oddać fiskusowi.

Zdaje mi się żę są ograniczenia kwotowe odnośnie pożyczki (zależalo to od stopnia pokrewieństwa) do pewnej kwoty ok10 000 nie zapłacisz podatku, jeżeli chodzi o męza to ma znaczenie - kwota była jeszcze mniejsza.

To było kiedyś

Z tego co ja wiem to US różnie interpretuje różne sprawy i najlepiej ich pytać, mimo że mamy jedno prawo...

A nie lepiej spisać Wam umowę darowizny? Od tego nie płaci się podatku, o ile pamiętam to ograniczeniem kwoty jest milion złotych, a ewentualnie później Wy też rodzicom dacie darowiznę :D bo przy pożyczce to nie wiem czy nie trzeba płacić podatku...

pozdrawiam

No bez przesady, aż takiej dowolności w interpretacji prawa podatkowego nie mamy.

Pożyczka - nie musi być przelewem, ale to ją urealnia, więc warto przelać. Prostą umowę warto też spisać - to też urealnia i dokumentuje sprawę. Np.:

http://www.pit.pl/umowa_pozyczki_pozyczka_podatki_w_praktyce_1699.php?lt=poradnik

Deklarację PCC złożyć. Zapłacić podatek PCC w wys. 2%. Zwolnione w ramach rodziny (tzw. I grupy) są tylko do ok. 10 tys. zł.

[poprawka: w 2007 wprowadzono zwolnienie dla najbliższych członków rodziny]

A kiedy kupione Wasze mieszkanie? Jeśli przed 01.01.2007, ale do momentu sprzedaży będziecie je mieli krócej niż 5 lat to zwracam uwagę, że przy kolejności - najpierw wydatki na budowę, potem sprzedaż mieszkania, pakujecie się w 10% podatek od sprzedaży tego mieszkania (chyba, że nadal po sprzedaży będziecie mieli odpowiednie wydatki na budowę). Przy odwrotnej kolejności zwolnicie się od niego. Ewentualnie można się ratować kredytem (spłata kredytu bankowego tak samo zwalnia, ale spłata pożyczki od rodziny już nie).

Dzięki za odzew.

Rodzice nie mogą nam zrobić darowizny, bo przed upływem 2 lat (od listopada 2007) muszą tę kasę przeznaczyć na cele mieszkaniowe - to oni wpadli w sidła podatku- mieszkali 20 lat ale wykupili lokatroskie 3 lata temu :(

Co do podatku od darowizny to znalazłam taki artykuł na stronie INFOR-u:

Zwolnieniu podlegają także pożyczki udzielane w formie pieniężnej na podstawie umowy zawartej pomiędzy małżonkiem, zstępnymi, wstępnymi, pasierbem, zięciem, synową, rodzeństwem, ojczymem lub macochą, a przekraczające kwotę wskazaną w punkcie powyżej, czyli 9637 zł. Jak widać, katalog uprawnionych pokrywa się niemal całkowicie z I grupą podatkową - wyłączeniu podlegają tylko teściowie. Co ciekawe, pożyczki te nie podlegają ograniczeniu kwotowemu! Warunkiem formalnym uzyskania zwolnienia jest jednak:

1. złożenie właściwemu organowi podatkowemu w ustawowym terminie 14 dni deklaracji PCC

2. udokumentowanie otrzymania (przez biorącego pożyczkę) pieniędzy na rachunek bankowy albo rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub udokumentowanie otrzymania pożyczki przekazem pocztowym.

Obowiązki te dotyczą jednak tylko pożyczek przekraczających kwotę 9637 zł. Niespełnienie wskazanych wymogów może pociągnąć za sobą bardzo bolesne skutki. Ustawodawca postanowił, iż w sytuacji gdy pożyczkobiorca powoła się (przed organem podatkowym lub organem kontroli skarbowej w toku czynności sprawdzających, postępowania podatkowego, kontroli podatkowej lub postępowania kontrolnego) na fakt zawarcia umowy pożyczki, nie spełniwszy jednocześnie któregoś z powyższych wymogów, stawka podatku wyniesie aż 20%.

A kiedy kupione Wasze mieszkanie? Jeśli przed 01.01.2007, ale do momentu sprzedaży będziecie je mieli krócej niż 5 lat to zwracam uwagę, że przy kolejności - najpierw wydatki na budowę, potem sprzedaż mieszkania, pakujecie się w 10% podatek od sprzedaży tego mieszkania (chyba, że nadal po sprzedaży będziecie mieli odpowiednie wydatki na budowę). Przy odwrotnej kolejności zwolnicie się od niego. Ewentualnie można się ratować kredytem (spłata kredytu bankowego tak samo zwalnia, ale spłata pożyczki od rodziny już nie).

Nasze mieszkanie kupione w maju 2002 roku :D Ale te 5 lat się liczy jakoś w miesiącu kupna czy od nowego roku po kupnie?

Dzięki za odzew.

Rodzice nie mogą nam zrobić darowizny, bo przed upływem 2 lat (od listopada 2007) muszą tę kasę przeznaczyć na cele mieszkaniowe - to oni wpadli w sidła podatku- mieszkali 20 lat ale wykupili lokatroskie 3 lata temu :(

Ale pożyczając Tobie to się nie kwalifikuje jako przeznaczenie na cele mieszkaniowe. Bo to muszą być własne potrzeby.

Co do zwolnienia z PCC to możliwe, że wprowadzili analogiczne zwolnienie jak od darowizn. Nie wszystkie źródła o PCC są zaktualizowane na ten temat :(

Zwracam uwagę na sprawę teściów, którzy w przypadku darowizn też nie podlegają zwolnieniu. Niebezpieczne są więc sytuacje przekazywania darowizn (i w takim razie pożyczek) na małżeństwo - bo dla jednego to rodzice (zwolnienie obowiązuje), a dla drugiego to teściowie (i zwolnienie nie obowiązuje).

Dzięki za odzew.

Ale pożyczając Tobie to się nie kwalifikuje jako przeznaczenie na cele mieszkaniowe. Bo to muszą być własne potrzeby.

dlatego musimy im oddać kasę aby ją przeznaczyli na te cele mieszkaniowe

Co do zwolnienia z PCC to możliwe, że wprowadzili analogiczne zwolnienie jak od darowizn. Nie wszystkie źródła o PCC są zaktualizowane na ten temat :(

Zwracam uwagę na sprawę teściów, którzy w przypadku darowizn też nie podlegają zwolnieniu. Niebezpieczne są więc sytuacje przekazywania darowizn (i w takim razie pożyczek) na małżeństwo - bo dla jednego to rodzice (zwolnienie obowiązuje), a dla drugiego to teściowie (i zwolnienie nie obowiązuje).

dlatego że z tymi teściami jest niejasno (bo zwolnienia obejmują zieciów tak ale teściów nie - czyli w którą stronę?) to pożyczka będzie dla mnie tylko :D

dlatego że z tymi teściami jest niejasno (bo zwolnienia obejmują zieciów tak ale teściów nie - czyli w którą stronę?) to pożyczka będzie dla mnie tylko :D

to akurat jest jasno - nie obejmują ani teściów, ani zięciów.

tylko i wyłącznie:

... zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych

przez małżonka, zstępnych (dzieci, wnuki), wstępnych (rodzice, dziadkowie), pasierba,rodzeństwo, ojczyma i macochę...

uwaga: nie utożsamiać tych zwolnień z tzw. I grupą podatkową, bo właśnie nie wszystkim z tej grupy się ten przywilej należy.

i pamiętaj, żeby oddać też samemu, najlepiej z majątku odrębnego :) (choć nie sądzę, żeby ktokolwiek tak głęboko w to wnikał).

Jeśli masz pełne zaufanie do drugiej połówki to tak. :wink:

Gdy mi tato robil darowiznę ,wpłacał pieniązki ,na nasze wspolne konto.

Musiał zaznaczyć tylko ,że jest to darowizna dla córki ...

Pani w banku nie pytając sie z jakiego tytułu jest ta kwota

(coś tam wpisała).Była strasznie zła, gdy jej kazałam poprawić, i napisać że jest to darowizna. Stwierdzila że mamy wspólne konto z mężem to jak bedzie chciał to i tak wypłaci.

Nie wiedziała że dla US jest to bardzo wazne,bo w przeciwnym wypadku od polowy tej kwoty mąż zapłacił by podatek :D

Byłam w Urzędzie Skarbowym. Zgadza się - pożyczka między członkami I grupy jest bez podatku,niezaleznie od kwoty, pod warunkiem udokumenowania przelewu. Złożyłam druk PCC-3 i pani zabrała mi także potwierdzenie wpływu kasy na konto. Musiałam napisać wyjaśnienie w polu opisu, bo rodzice są po zmianie meldunku a w trakcie zmiany dowodów osobistych i na danych w przelewie wydrukowany był inny adres niż w umowie. Oraz mój dyskryminujący kobiety bank Millenium mieści w polu właściciela konta tylko nazwisko mojego męża a moje nie (panowie mają pierszenstwo), mimo że konto wspólne i wyglądało na przelew dla niego a nie dla mnie. Ale wyjaśniłam i niby jest ok. Zobaczymy co bedzie w razie kontroli (odpukać) :wink: