DR.FAUST 28.12.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 WITAM ,duzo czytałem o kominkach i kominach ale nie tylko wiele rzeczy tez sam robiłem ,ale? ..Interesuje mnie jedno czy wtypowym kominku z płaszczem wodnym wymagany jest komin z wkładem z ko czy też innym ? Jeżeli tak to dlaczego przeciez w typowych piecach c.o nie stosuje się żadnych wkładów ,po prostu komin zcegły ,a przeciez taki kominek to nic innego jak piec C.O tylko że z szybą . A prawda jest taka ,że aby było ciepło to trzeba palic w piecu nie ma nic za darmo, no i wtedy komin jest tez dogrzany .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.12.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Wrzuć ten temat do 'Wymiany doswiadczeń", tam więcej ludzi zagląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.12.2007 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Tu chodzi o temperaturę spalin. Paląc w piecu przeważnie jest ona większa no i opał nie jest tak wilgotny jak w kominku. Żeby nie mięć problemów z paleniem w kominku trzeba używać tylko suchego drewna albo brykietów i nie blokować dopływu powietrza do komory spalania. Palenie w kominku na nie pełnej mocy powoduje nadmierne oziębiane się spalin i wykraplanie kondensatu w kominku jak i w kominie a to już źle wpływa zarówno na komin jak i na kominek w najlepszym wypadku powychodzą Ci dziwne palmy na kominie a w najgorszym komin będzie nadawał się do rozbiórki. Ja jednak tak jak ty komin mam z ciegły i narazie nie bede wkładal do niego żadnego wkładu. Choć znajomy doradza mi żebym to zrobił bo po góra 2 latach zaczna mi sie problemy. Ja jednak zaczekam i zobacze czy coć sie bedzie działo. Wiem tylko że duze znaczenie w tym czy będa problemy ma to jak dokładnie komin jest wymurowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreas5 31.12.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Wydaje mi się, że motasz wykwity na tynku od komina są przeważnie od pieca gazowego bo ten ma przerwy w spalaniu i powoduje to wyziębienie komina.Temperatura spada i wkrapla się konsens > u mnie jest to jakieś 3 litry w sezonie,które wylewam. W piecu jest spalanie ciągłe i temperatura nie ma kiedy spaść do punktu rosy to jest 13stopni Celsjusza . Można wyłożyć komin blachą KO o grubości 2mm ale myślę ze to zbędny koszt jeśli komin wykonany jest prawidłowo. Komina wykonanego z dobrej cegły nie polecam nawet tynkować .Jest ozdoba i daje ciepełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts