drahma 02.01.2008 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Zaobserwowalem ciekawa rzecz. Temp w czopuchu jest bardzo wysoka, turbina wieje z anemostatow slabo ale - powietrze nie jest juz zaciagane przez kratki na czopuchu. Cieple powietrze wyplywa powoli przez te kratki. A kratek na czopuchu nie da sie dotknac- sa tak gorace. W pokoju gdzie mierzylem temp jest juz prawie 19,5 ctC. (to pokoj ktory sasiaduje z salonem, w ktorym sa ciagle otwarte drzwi) Widac ze turbina ma problem z zaciaganiem powietrza chlodnego spod kominka. A moze zastapic ta turbine mocniejszą, np 750 lub 900m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.01.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Na początek popraw rurę od kominka do turbiny na zdjęciach widać że nie jest wyprostowana w tego typach rur zawężenie przekroju a co za tym idzie ograniczenie przepływu powietrza jest duże szczególnie na załamaniach pod dużym kątem ( przejście przez strop ) można to zrobić w ten sposób że po wyprostowaniu trzeba wewnętrzną rurę pociągnąć do góry na tyle mocno aby się wyrostowała ale nie rozerwała jednak proponowałbym wymienić ją na rurę spiro o ile jest to możliwe . Opisana przez Ciebie sytuacja że po podłączeniu tej rury do turbiny spada jej wydajność jest oznaką znacznego ograniczenia jej przekroju ja przypuszczam że może byc średnica mniejsza niż 125 mm. Różnica pracy turbiny podłączonej i nie podłączonej do kominka powinna być niewyczuwalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 02.01.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Zaobserwowalem ciekawa rzecz. Temp w czopuchu jest bardzo wysoka, turbina wieje z anemostatow slabo ale - powietrze nie jest juz zaciagane przez kratki na czopuchu. Cieple powietrze wyplywa powoli przez te kratki. A kratek na czopuchu nie da sie dotknac- sa tak gorace. W pokoju gdzie mierzylem temp jest juz prawie 19,5 ctC. (to pokoj ktory sasiaduje z salonem, w ktorym sa ciagle otwarte drzwi) Widac ze turbina ma problem z zaciaganiem powietrza chlodnego spod kominka. A moze zastapic ta turbine mocniejszą, np 750 lub 900m3? Chyba nie ma sensu, gdzyz tu wyglada na problem z dostarczeniem powietrza do wyciagniecia przez turbine. Juz ktos radzil aby od dolu kominka zrobic wieksze dziury tak aby powietrze omiatajac kominek ogrzewalo sie i bylo wyciagane przez turbine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Zaobserwowalem ciekawa rzecz. Temp w czopuchu jest bardzo wysoka, turbina wieje z anemostatow slabo ale - powietrze nie jest juz zaciagane przez kratki na czopuchu. Cieple powietrze wyplywa powoli przez te kratki. A kratek na czopuchu nie da sie dotknac- sa tak gorace. W pokoju gdzie mierzylem temp jest juz prawie 19,5 ctC. (to pokoj ktory sasiaduje z salonem, w ktorym sa ciagle otwarte drzwi) Widac ze turbina ma problem z zaciaganiem powietrza chlodnego spod kominka. A moze zastapic ta turbine mocniejszą, np 750 lub 900m3? Chyba nie rozumiesz co do Ciebie piszemy ... albo jesteś forumowym naganiaczem na dyskusję Zwiększenie mocy nic nie da. Ta turbina jest nawet za duża. Ty popraw obieg powietrza wokół kominka. JEśli chcesz aby turbina pobrała powietrze to ono MUSI tam NAPŁYWAĆ (i najlepiej od spodu kominka aby w międzyczasie się nagrzało (poczytaj instrukcję od kominka jak ma być zainstalowany). Wezwij też ekipę niech się wyspowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.01.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Sprawdziłem szczeliny w swoim kominku i mam następujące otworyPrzy wkładzie Od góry 2 x 74 cm. po bokach 1 x 62 cm. x 2 szt.kratki dolne 15 x 28 cm. x 2 szt. ( kratki górne takie same )ogólna powierzchnia otworów wlotowych do kominka 1112 cm2górne pominięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drahma 02.01.2008 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Przy wkładzie Od góry 2 x 74 cm. po bokach 1 x 62 cm. x 2 szt. kratki dolne 15 x 28 cm. x 2 szt. ( kratki górne takie same ) ogólna powierzchnia otworów wlotowych do kominka 1112 cm2 To ja mam wieksze szczeliny w srodku, jak pisalem wklad ma kilka cm do obudowy na calym swoim obwodzie.by sie upewnic zapalilem zarowke w czopuchu i caly dol wkladu byl oswietlony. amber, u ciebie mocno zasysa powietrze do tych kratek na dole?Jak przykladam reke to czuje lekki ciag, a trzymajac za koniec kartke z zeszytuA5 zblizam powoli do kratki na dole , to kiedy koniec tej kartki jest "wciagniety" na kratke(dotyka jej) palce trzymajace drugi koniec kartki sa w odleglosci ok 10cm od kratki.W ten "skomplikowany" sposob mozna sprawdzic sile ciagu zimnego powietrza do turbiny. Dodam ze mam takie same kratki jak ty Nie dokladam wiecej od rana, w pokoju kolo salonu mam 19,5, na wyjsciu z anemostatu 46C, nie wieje, tylko wyplywa cieple powietrze w pokojach ktore nie przylegaja do salonu, gdzie ogrzac moze tylko DGP jest 15,5 C Nie napisalem jeszcze o tym ze dwie rury maja zakrecone anemostaty. Anemostaty te sa zimne, czyli w rurach tych od anemostatu do trojnika Y powietrze "stoi". Chyba lepiej jak zdemontuje te dwa trojniki odlaczajac calkiem te dwie rury nieuzywane, a w miejscach gdzie byly te dwa trojniku polacze rury rura- lacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 02.01.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Czytam i czytam, ale jak dla mnie to problemem jest wydajność turbiny. Nawet nie musze liczyć zysków ciepła - wystarczy przeliczyć ilośc ciepłego powietrza nadmuchiwanego w ciągu 1 godziny i porównać z kubaturą. Jesli nie osiągasz kilku wymian na godzine - moim zdaniem nie ogrzejesz tych pomieszczeń do zadowalającej cię temperatury. najprościej mówiąc - szybciej się bedzie wychładzac niż nagrzewac... nie chce cię tu zabijać wzorami, , bo je możecie znależć tutaj: http://www.systemkominkowy.pl/pdf/dobor%20instalacji.pdf ale mi np wyszło że do ogrzania kubatury rzedu 550 m3 kubatury (cały budynek ma prawie 900m3 kubatury, ale nie bede przeciez dmuchał na korytarze, garaz i innne dziwne miejsca.) przy temp zewnętrznej rzędu -10 oC i zakładanej wewnętrznej 21oC potrzebuję nadmuch rzedu 1200m3/h, który nadmuchiwac będzie powietrze z kominka o mocy 18 kW i temp na wylocie gdzieś 50 - 70 oC Dlatego Mam dwie turbiny o łącznej wydajności właśnie 1200m3/ h i dystrybucja powietrza do 5 pomieszczeń I to nie musi być kwestia wkładu kominkowego, bo on wydaje się wystraczający , tylko zbyt mało wydajnego systemu DGP - moze sam wentylator jest zbyt mało wydajny Jak odręcisz grzybek z anemostatu to stojąc pod anemostatem masz czuć nawiew ciepłego powietrza - jesli nie - za słabo dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.01.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Drahma źle mnie zrozumiałeś nie chodzi mi o odległości między ścianą a kominkiem tylko o powierzchnię wlotu powietrza z pomieszczenia do obudowy kominka . Wypróbowałem metodę z kartką i po zbliżeniu na ok. 10 cm. do wlotu powietrza kartka ,, przykleja '' się całą powierzchnią ,kartka A 4 a turbina 350 m3/hMusimy zacząć coś wreszcie robićPo pierwsze z Twojego opisu wynika że turbina pracuje dobrze , po dołączeniu do turbiny wlotu od kominka turbina traci na wydajności jeżeli możesz wymień tę rurę na rurę spiro później ją zaizolujesz Ta rura ma iść bezpośrednio od kominka do turbiny na razie bez żadnych filtrów wlot skierowany w kierunku czopucha i poniżej górnych kratek można ją rozciągnąć do 3 mb ale bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Drahma źle mnie zrozumiałeś nie chodzi mi o odległości między ścianą a kominkiem tylko o powierzchnię wlotu powietrza z pomieszczenia do obudowy kominka . Wypróbowałem metodę z kartką i po zbliżeniu na ok. 10 cm. do wlotu powietrza kartka ,, przykleja '' się całą powierzchnią ,kartka A 4 a turbina 350 m3/h Musimy zacząć coś wreszcie robić On właśnie ma te otwory niedrożne. Koło wejścia do tej rury o której piszesz jest za mało powietrza z tych niedrożnych otworów i zasysa mu powietrze z górnych otworów (ale też idzie to kiepsko). i turbina mieli "próżnię" Musi udrożnić te otwory-przewody aż do wejścia do rury podłaczonej do turbiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drahma 02.01.2008 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Musi udrożnić te otwory-przewody aż do wejścia do rury podłaczonej do turbiny. ale tam nic nie zatyka tych otworow.Podsylam zdjecia zrobione aparatem widoku w srodku czopucha. A parat wlozylem w dziure po kratce i obiektyw skierowalem w doł. Na kratke pod kominkiem zapalilem lampke. http://images24.fotosik.pl/135/fb0aa1a68b76fc1d.jpg i widok na caly kominek -zapewniam ze z drugiej strony tez jest otwor ponizej wkladu http://images27.fotosik.pl/133/dc87fffc44da4db1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.01.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 NOTO jestem zdania że nawet najbardziej trafne rady nie mają sensu jeżeli Drahma nie zacznie coś w tym kierunku robić aby poprawić błędy które niewątpliwie są zrobione Przebudowaliśmy już naszymi radami i kominek i DGPi zaczynam mieć wrażenie że to jakiś żart albo piszemy w niezrozumiałym języku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.01.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 co to za rura która idzie na sam dół do tej kratki wlotowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Te zdjęcia wiele pokazują ... Koniec rury po lewej stronie to wlot powietrza ? (dlaczego tak nisko on chyba ma być nad czopuchem czyli górą paleniska - moze spadł ?....)A po prawej stonie dlaczego w kształcie litery U wchodzi do ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.01.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 jeżeli ta rura na dole to wlot powietrza do DGP to byłby to chyba niezły kretynizm- pobieranie powietrza przy wlocie chłodnego powietrza która ma być dopiero ogrzane nie wyjaśnia to jednak dlaczego słabo dmucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drahma 02.01.2008 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 widac ze nie macie jotula.To jest rura doprowadzajaca powietrze do spalania z zewnatrz!Ta rura zamocowana jest na gorze wkladu jak widac i idzie pod spod wkladu, tam laczy sie w trojniku z druga rura ktora biegnie po drugiej stronie. amber, staram sie robic wszystko co jest mozliwe w tym momencie a rura do turbiny wisi jakies kilkanascie cm ponizej dolnej linii kratek. Nie wiem czy pisalem, ale jak widac nawet ze zdjecia- czopuch nie ma wycietych otworow komory dekompresyjnej (nad komora grzewcza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.01.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 jeżeli pobierasz do spalania powietrze z wnętrza obudowy to jak chcesz dodatkowo odbierać z tegoż samego wnętrza ogrzane powietrze do DGP?no chyba że tam te rury są podpięte do tej z zewnątrz domu masz doprowadzone powietrze do obudowy spoza domu jakąś rurą pod podłogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 widac ze nie macie jotula.To jest rura doprowadzajaca powietrze do spalania z zewnatrz!Ta rura zamocowana jest na gorze wkladu jak widac i idzie pod spod wkladu, tam laczy sie w trojniku z druga rura ktora biegnie po drugiej stronie. amber, staram sie robic wszystko co jest mozliwe w tym momencie jejku .... nie mam Jotula (mam kozę) ... po kiego diabła zimne powietrze dostarcza się od góry ????? Może źle przeczytali instrukcję .... bo to moim zdaniem jest wspaniałe miejsce do podłaczenia DGP .... (o ile nie łaczy się bezpośrednio z paleniskiem) gdzie jest rura idąca do turbiny ? szczelina po prawej stronie pokazuje podłogę ? z czego zrobiona ? .... żartowałem :) .. ale to podłoga .. tak ? Jak włożyłeś ten aparat to Ci się nie stopił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drahma 02.01.2008 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 pisalem juz przecie! oczywiscie ze tak. i powietrze do spalania jest doprowadzone SZCZELNIE. Palenisko nie zaciaga powietrza z pomieszczenia. Obie rury z wkladu ida na dol potem jest trojnik zakonczony rura (PCV), ktora prowadzi pod podloga na zewnatrz gdzie jest rura idąca do turbiny ? szczelina po prawej stronie pokazuje podłogę ? z czego zrobiona ? .... żartowałem .. ale to podłoga .. tak ? Jak włożyłeś ten aparat to Ci się nie stopił ? rura sobie wisi, zaraz podam foto Tak, to gres. Nie bralem jeszcze pod uwage jego wspolczynnikow przenikalnosci cieplnej.. Nie mial prawa sie stopic, rzucilem go potem natychmiast do wiadra z zimna woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.01.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Drahma tu jest zrobione dobrze jak możesz daj jeszcze raz zdjęcie rury doprowadzające do turbiny ps. ja miałem tylko takie wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.01.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 już znalazłem że to l18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts