drahma 02.01.2008 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Jotul 18stka ma powietrze doprowadzane dwiema rurami- na gorze wkladu. a tu widok na rure 150 nad wkladem.http://images32.fotosik.pl/94/0b3513c0228c6a4a.jpg Kolejny, moze drobny, ale bład to chyba to ze rura nie wisi dokladnie na srodku miedzy jedna a druga kratka, wisi blizej prawej kratki. Nie ma to jednak znaczenia- z obu kratek obserwuje identyczne wyplywanie i wciaganie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.01.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 już doczytałem... l18 ma dwa wejscia na górze doprowadzające powietrze z tym że w instrukcji jest napisane że podłacza się prawe a gdy komina jest za mały lub kiepski ciąg można podłączyć też lewe... tu leży instrukcja: instrukcja jesteś pewny że obie te rurki są podłączone do zasilania powietrza z zewnątrz moze jedna nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 02.01.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Na zdjęciu tym nie ma się do czego przyczepić zrób zdjęcie odcinka na poddaszu do turbiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Na zdjęciu tym nie ma się do czego przyczepić zrób zdjęcie odcinka na poddaszu do turbiny Prawie ... mam wrażenie że oglądamy 2 podobne kominki Pytania: 1. Czy rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz jest metalowa ? Na pierwszym zdjęciu jawi mi sie jako jakies PCV a na drugim jako aluminiowa 2. Na drugim zdjęciu widać (fragment) jakiś okragły element z zebrowaniem (żeliwny ?) Co to jest ? (nie chodzi mi o rurę spiro tylko fragment masywnego elementu) 3. Zdjecie poniżej. Rozumiem że do otworu B z lewej strony jest doprowadzona rura spiro PCv/alu .... a co jest z otworem B z prawej strony (gdzie ta rura na zdjęciach). 4. Oglądałem zdjęcia w innym wątku ... a czy czasami ten beton ze strychu nie uszkodził rur podczas wylewania (i mamy mostek). One słabe a beton ciężki. Przekrój rur mógl się gwałtownie zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 02.01.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 2. Na drugim zdjęciu widać (fragment) jakiś okragły element z zebrowaniem (żeliwny ?) Co to jest ? (nie chodzi mi o rurę spiro tylko fragment masywnego elementu) To wprawdzie pytanie nie do mnie, ale w instrukcji jest taki rysunek : http://img102.imageshack.us/img102/4348/jotoo2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jah6 02.01.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 "Powiew" powinien byc wyczuwalny we wszystkich pomieszczeniach. 600m3 masz 10 rur nawiewowych o 10 cm promienia. To daje łacznie 0,0314 m2 powierzchni. Aby przepchnąc tym całe 600m3 to w ciagu sekundy ok. 5m powietrza powinno wychodzic z kazdej rury ... musisz to czuć. NOTO powiem tak: zakradł się chyba błąd... 600m3/h = 0,1666m3/s czyli 166 litrów na sekundę 0,166m3 : 10 punktów = 0,0166m3/s na każdy punkt 16,6litra/s przy fi 125mm 16,6dm3 zajmuje : V=pi r2 x h 1,36m słupa powietrza na sekundę na każdy wlyot a przy założeniu, jak podałeś wyżej; promień=10cm jeszcze mniej; 0,53m słupa powietrza / s wygląda, że 0,5-1,5 m/s to nie jest specjalny huragan... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 "Powiew" powinien byc wyczuwalny we wszystkich pomieszczeniach. 600m3 masz 10 rur nawiewowych o 10 cm promienia. To daje łacznie 0,0314 m2 powierzchni. Aby przepchnąc tym całe 600m3 to w ciagu sekundy ok. 5m powietrza powinno wychodzic z kazdej rury ... musisz to czuć. NOTO powiem tak: zakradł się chyba błąd... 600m3/h = 0,1666m3/s czyli 166 litrów na sekundę 0,166m3 : 10 punktów = 0,0166m3/s na każdy punkt 16,6litra/s przy fi 125mm 16,6dm3 zajmuje : V=pi r2 x h 1,36m słupa powietrza na sekundę na każdy wlyot a przy założeniu, jak podałeś wyżej; promień=10cm jeszcze mniej; 0,53m słupa powietrza / s wygląda, że 0,5-1,5 m/s to nie jest specjalny huragan... pozdrawiam rzeczywiście masz rację, zgubiłem jedno zero (tzn nie podzieliłem tego przez 10 rur). dzięki za świeże spojrzenie na wątek Ale mimo wszystko (korzystam z Twoich wyliczeń) 1,36 m to tez sporo.... to powinno sie wyczuć stojąc pod anemostatem (tym bardziej że chyba w rzeczywistości jest ich 8 ) co daje słup 1,7 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.01.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Mam jeszcze takie nieco głupie pytanie w temacie - nie wiem jak u drahmy, ale u mnie jest tak, że im dłużej palę, tym... gorzej się pali. Może jest tak, że nasze dystrybutory są za MOCNE i po uruchomieniu duże ilości powietrza omiatające wkład dość szybko go wychładzają? Bo jedna sprawa, że u mnie też z anemostatów ledwo dmucha, ale druga to taka, że mam wrażenie, że po paru godzinach palenia dmucha chłodniejszym powietrzem niż w początkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.01.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 a może to jest tak że jak rozpalasz kominek to palisz na full a jak już się rozpali to tłamsisz ogień żeby palił już słabiej i to dlatego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.01.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 a może to jest tak że jak rozpalasz kominek to palisz na full a jak już się rozpali to tłamsisz ogień żeby palił już słabiej i to dlatego? I tak i nie. Po przytłumieniu przez ok. 2-3 godziny jest wszystko ok. Potem muszę znów zwiększyć dopływ powietrza i na maxa otworzyć szyber. Ale mimo to pali się coraz gorzej. Często zdarza się, że rano w komorze leżą niedopalone kawały drewna. Dodam, że drewno raczej suche. ... ale chyba za bardzo zbaczamy z tematu głównego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.01.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 a może to jest tak że jak rozpalasz kominek to palisz na full a jak już się rozpali to tłamsisz ogień żeby palił już słabiej i to dlatego? I tak i nie. Po przytłumieniu przez ok. 2-3 godziny jest wszystko ok. Potem muszę znów zwiększyć dopływ powietrza i na maxa otworzyć szyber. Ale mimo to pali się coraz gorzej. Często zdarza się, że rano w komorze leżą niedopalone kawały drewna. Dodam, że drewno raczej suche. ... ale chyba za bardzo zbaczamy z tematu głównego... Ten efekt to akumulacja ciepła. To że kominek gaśnie zauważysz na jego obudowie po jakimś czasie. Po rozpaleniu też od razu nie czuć zapewne temp. z anemostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 03.01.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Ale cicho się zrobiłoWbrat z tym paleniem to prawdopodobie jest tak że warstwa popiołu blokuje przepływ powietrza do drewna i dlatego słabiej się pali wystarczy trochę przeczyścić ruszta i będzie ok , natomiast odczuwanie po kilku godzinach palenia że dmucha chłodniejszym powietrzem prawdopodobnie jest spowodowane tym że zmienia się twoje odczucie termiczne , jeżeli zmniejszy się temperatura powietrza napływającego odczuwasz to jako powiew chłodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.01.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Musi udrożnić te otwory-przewody aż do wejścia do rury podłaczonej do turbiny. ale tam nic nie zatyka tych otworow.Podsylam zdjecia zrobione aparatem widoku w srodku czopucha. A parat wlozylem w dziure po kratce i obiektyw skierowalem w doł. Na kratke pod kominkiem zapalilem lampke. http://images24.fotosik.pl/135/fb0aa1a68b76fc1d.jpg i widok na caly kominek -zapewniam ze z drugiej strony tez jest otwor ponizej wkladu http://images27.fotosik.pl/133/dc87fffc44da4db1.jpg Witam Jeśli dobrze zrozumiałem to górne zdjęcie przedstawia widok boku wkładu od góry. Nie wiem po co w ogóle jest ta rura skierowana z górnej części kominka do dołu (wg mnie przez ten otwór powinno płynąć gorące powietrze do góry do czopucha). Tą rurę skierowałbym do góry, bezpośrednio do rury dgc, tą po drugiej stronie wkładu również, wówczas dgc byłoby zasilane głównie gorącym powietrzem bezpośrednio z wkładu (moje osobiste zdanie). Powietrze do spalania jest dostarczane od dołu wkładu, a ta rura od góry to nieporozumienie. Uważam, że dolne kratki dostarczające schłodzone powietrze są za małe w stosunku do odprowadzających gorące powietrze z czopucha. Teoretycznie jeśli otwory dolne są jednakowe jak górne to jest to warunek wystarczający do prawidłowo działającego systemu grawitacyjnego. Ale tutaj dodatkowo jest rura dgc z wentylatorem wysysającym gorące powietrze z czopucha, zatem ta część powietrza powinna być dodatkowo dostarczona pok kominek. W przypadku braku powietrza dostarczonego od dołu wkładu będzie ono zasysane do dgc górnymi kratkami czopucha. Wypada powiększyć dolne kratki wlotowe pod kominek, lub pomniejszyć górne. Dzisiaj we Wrocku było poniżej -10st.C, u mnie 24 na dole i 22 na górze. Pozdrawiam Leon z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.01.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 źle zrozumiałeś... rura od dołu doprowadza powietrze do komory spalania kominka - ten typ tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.01.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 źle zrozumiałeś... rura od dołu doprowadza powietrze do komory spalania kominka - ten typ tak ma Jeśli tak by było to przez te otwory na początku rozpalania w kominku dym zamiast przebijać "korek" z zimnego powietrza w kominie wydostawałby się do salonu (swoją drogą sprawdziłbym dokładnie połączenie tych otworów) mi wyglądają na otwory zasilające gorącym powietrzem system dgc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ale cicho się zrobiło Wbrat z tym paleniem to prawdopodobie jest tak że warstwa popiołu blokuje przepływ powietrza do drewna i dlatego słabiej się pali wystarczy trochę przeczyścić ruszta i będzie ok , natomiast odczuwanie po kilku godzinach palenia że dmucha chłodniejszym powietrzem prawdopodobnie jest spowodowane tym że zmienia się twoje odczucie termiczne , jeżeli zmniejszy się temperatura powietrza napływającego odczuwasz to jako powiew chłodu drahma-zamarzł albo dobrze ocieplić dom, albo sypać do wkładu jak do tytanika poprawienie tej instalacji da tylko równomierny rozkład temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 04.01.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Z instrukcji wkładu (rysunek wklejony kilka postów wyżej przez hes): Assembly of ducts for combustion air (fig. 6)See Ť4.3 Air supplyť.If combustion air supply from outdoors is required, a ductmust be fitted to the flange at the right hand side (fig. 6B),as viewed from front. If the chimney is rather short, or thedraught condition is poor, it is advisable to use both airinlets situated on top of the insert.Insert the adapter (fig. 6C) through the flange.Place the flange over the inlet hole and fasten with the nut.Fasten the other flange likewise.Fasten the duct(s) to the adapter with a hose clamp Czyli są to otwory wlotowe powietrza doprowadzonego z zewnątrz do spalania.Ten typ tak ma! Chodzi pewnie o to aby dostarczyć tlenu od góry paleniska, w ten sposób prawdopodobnie mniej się brudzi szyba a sam proces spalania gazów jest wydajniejszy. Proszę zajrzeć jeszcze na stronę: http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Informacje/Czyste-spalanie/ MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.01.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 jeśli tak jest to "wymiękam", ewentualnie czepiłbym się zbyt małych dolnych kratek. Swoją drogą to taki dopływ powietrza do kominka (od góry) uniemożliwia jego regulację do spalania, zatem nie dziwię się, że tyle drewna trzeba spalić, a ciepło idzie w "komin" (zwłaszcza, że na rurze do komina nie ma "szybra"). Ja w swoim bardzo długo mogę utrzymać ogień, oraz mogę wpływać na bardzo wolne spalanie żaru z drewna, ale w moim kominku powietrze do spalania dostarczane jest jedynie od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 04.01.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Tak jak MCB wspominał jest to dolot powietrza do spalania i to rozwiązanie ma za zadanie podgrzanie powietrza a co za tym idzie poprawić proces spalania itp.Ten konkretnie kominek powinien ogrzać bez problemu dwa razy większą powierzchnię niż jest u Drahmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.01.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Zasilanie tego kominka w powietrze do spalania w/g mnie jest wbrew naturze.Najczęściej jest tak jak na rys. http://www.kominek.wroclaw.pl/INSTRUKCJA.html#12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts