amber 04.01.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Takie jest rozwiązanie techniczne Jotula . Zastanawiam się czy Drahma ma ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 04.01.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 jeśli tak jest to "wymiękam", ewentualnie czepiłbym się zbyt małych dolnych kratek. Swoją drogą to taki dopływ powietrza do kominka (od góry) uniemożliwia jego regulację do spalania, zatem nie dziwię się, że tyle drewna trzeba spalić, a ciepło idzie w "komin" (zwłaszcza, że na rurze do komina nie ma "szybra"). Ja w swoim bardzo długo mogę utrzymać ogień, oraz mogę wpływać na bardzo wolne spalanie żaru z drewna, ale w moim kominku powietrze do spalania dostarczane jest jedynie od dołu. Przeczytaj uważnie co piszą na stronie Jotula. Powietrze celowo jest doprowadzane od góry aby cyt: "Wiele palenisk pozawala na ulatywanie niedopalonych gazów przez komin. Gazy te w mogą wytworzyć nawet do 60% energii cieplnej powstałej w procesie całym spalania. By w pełni wykorzystać potencjał spalanego drewna należy stworzyć warunki, w których mieszanina gazów i tlenu osiąga temperaturę ok. 350 do 600oC. Niektóre paleniska wyposażone są w dodatkowy dolot powietrza, który umożliwia efektywne dopalenie gazów." MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.01.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Niektóre paleniska wyposażone są w dodatkowy dolot powietrza, który umożliwia efektywne dopalenie gazów." Ale czy ten typ tak ma??? Na rysunkach tego nie widzę! " Niektóre samochody mają ABS,ESP " ale ja w swoim nie znalazłem ) Marketing w firmach robi cuda, ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Przeczytaj uważnie co piszą na stronie Jotula. Powietrze celowo jest doprowadzane od góry aby cyt: "Wiele palenisk pozawala na ulatywanie niedopalonych gazów przez komin. Gazy te w mogą wytworzyć nawet do 60% energii cieplnej powstałej w procesie całym spalania. By w pełni wykorzystać potencjał spalanego drewna należy stworzyć warunki, w których mieszanina gazów i tlenu osiąga temperaturę ok. 350 do 600oC. Niektóre paleniska wyposażone są w dodatkowy dolot powietrza, który umożliwia efektywne dopalenie gazów." MCB skoro tak ma być (i jest to prawidłowe) to dlaczego takie połączenie nie jest zaznaczone w żadnej instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.01.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 a kto powiedział że nie ma tego w instrukcji? oczywiście że jest, dawałem nawet do niej linka parę postów wyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 04.01.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 a ja cytowałem odpowiedni fragment instrukcji wkładu MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drahma 04.01.2008 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ktos pisal ze to sa dwa rozne zdjecia..Ale ten sam kominek. Jeszcze raz- grubasna rura widoczna na zdjeciu to rura na spaliny, a spiro 80 wychodzaca od gory kominka idzie pod spod do posadzki i tam rura pcv na dwor- po powietrze do spalania. Wykulem wieksza dziure z prawej strony kominka A co! Nie widze roznicy, policzylem dokladnie powierzchnie tych otworow bocznych(ktore ciagna powietrze obmywajace wklad)- 800cm3.Jotul w instrukcji podaje min pow tych otworow 750 cm3. Bylem dzis w OBI Pracownicy, fachmani mnie wysmiali "Panie! 600 m3 turbina na 8 otworow?! Nie da rady." -Ja im ze tylko 100 metrow pow.Jak nie da rady?? -"600m3 dobrze dmucha jak jest rozlozone na 4 otwory, jak masz wiecej otworow to musisz Pan kupic mocniejsza, cn 850m3" - a moge wyprobowac? -"Paanie, daj Pan spokoj. Wtyczke se w domu zalozysz i sprawdzisz" Kupilem tylko 2 metalowe krotkie rury - łączniki.Rozlacze 2 rury, bo nie bede ogrzewal dwoch pomieszczen- spizarni i salonu.W ten sposob zmniejsze ilosc ujsc powietrza i bede mogl skrocic rury.Zmniejsze straty przy uderzaniu powietrza w trojnik. w domu pale jak palilem, 18-19 ciagle w pomieszczeniach przylegajacych do salonu, w pomieszczeniach gdzie moze ogrzac tylko powietrze z anemo 14 stopni. Odczepilem rure od turbiny(prowadzaca do czopucha) , zlozylem(zgniotlem)by wlozyc reke az do miejsca gdzie rura schodzi w strop.Rura w srodku miala w miare jednolity okragly ksztalt. Nie byla splaszczona Rura i kilka cm posadzki przy wejsciu tej rury w strop-- cieple.Ocieplilem to miejsce welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 ci fachmani z OBI wiedzą tyle że mają d... w tyle na oczy nie widzieli pracującego kominka wiem, udawałem klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 04.01.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Obraziłeś wszystkich fachowców oni są na wyspach , lepsze okazy polecam w Praktikerze o ile będzie wiedział o czym do niego mówisz Ale wracając do wątku to ja się poddaję , bez wizij lokalnej nic nie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.01.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Temat trochę "zakręcony", ale tu może jest odpowiedź (wszystko o kominkach)link http://www.kominki.org.pl/kominki/kominki_9.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam. Ale się wątek rozwinął Ocieplenie, ocieplenie i jeszcze raz ocieplenie. Albo połaci dachowej, albo samych przewodów. Przewody najlepiej ociepla się wełną lamelkową (nacinaną już odpowiednio do obkładania przewodów wentylacyjnych - nie mylić z lamelową, służącą do ociepleń), gr. 3 cm, powlekaną po stronie zewnętrznej folią aluminiową (nie chłonie dzięki temu wilgoci). Połączenia dodatkowej izolacji trzeba połączyć taśmą aluminiową zbrojoną siatką z włókna szklanego. Koszt ocieplenia połaci dachowej lub przewodów DGP będzie bardzo zbliżony (kalkulowałem to już wielokrotnie). Z jednej rolki wełny lamelkowej można ocieplić ok. 6 mb przewodów izolowanych fi 125 mm. Przerabiałem już wielokrotnie ten temat. Za pierwszym razem z powodu własnej niewiedzy. Każdy następny raz kosztorysując dodatkowe ocieplenie DGP lub stawiając warunek klientowi - albo ociepli poddasze lub "przełknie" dodatkowy koszt izolowania przewodów DGP i będzie wszystko działać albo poszuka sobie innego wykonawcy. Dwukrotnie ocieplałem już położone przez kogoś innego DGP. W obydwu przypadkach dojeżdżając do domu można było już z daleka poznać, który to jest. Na dachach wszystkich domów wokół leżał śnieg, na tym z nieizolowanym dodatkowo DGP śniegu nie było - większość ciepła "uciekała" z rur DGP na nieocieplonym poddaszu, utrzymując na nim dodatnie temperatury przy minusowych na dworze i "dmuchając" z anemostatów ledwo letnim powietrzem. Osobiście zmienił bym w Twoim kominku jeszcze dwie rzeczy. Jedna to zamontowanie regulatora obrotów turbiny, tak by mieć możliwość płynnej regulacji od zera do jej maksymalnej wydajności (nie doczytałem czy taki masz) - znakomicie ułatwia użytkowanie kominka z systemem DGP. Druga rzecz to już ingerencja w sam kominek i wiązała by się z jego rozbiórką. W tego typu instalacjach osobiście zakładam obudowę samego wkładu (blacha ocynk) i z niej ciągnę powietrze do DGP. Teraz efekt grzewczy Twojego kominka przy włączonej turbinie jest zerowy, bo powietrze jest zaciągane do turbiny z kratek obudowy. Przy zastosowaniu dodatkowej obudowy samego wkładu, z kratek w Twoim kominku wydobywało by się eleganckie ciepło. Pewną poprawę tego stanu rzeczy można dokonać przedłużając rurę do DGP wiszącą na zdjęciu na poziomie kratek i opuścić ją do mniej więcej połowy wysokości wkładu. Pod warunkiem że w dolnej części obudowy masz otwory (kratki, szczeliny) przez które jest zaciągane powietrze do wnętrza obudowy. Taki system stosuje się w kominkach szamotowych, akumulujących ciepło, gdy chodzi nam też o porządne nagrzanie samej obudowy. Twój przypadek Drahma jest myślę dobrym przykładem na to że instalacja kominkowa nie jest jak to się powszechnie uważa rzeczą, którą "każdy" zrobi na podstawie rysunku producenta systemu DGP. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 04.01.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Fajnie napisałeś tylko że zacznijmy od tego że jemu nie dmucha z anemostatów. I tutaj ocieplenie nic nie pomoże.Może tą powierzchnię otworów w obudowie pod wkładem podzielić na 2 bo przecież jest tam siatka a może ta turbina ma 600m/h ale jak włączymy ją samą a po podłaczeniu wszystkich przewodów jej wydajność spada do 350m/hIle mocy ma ten silnik w turbinie i jakia to firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 jak przeczytasz dokładnie całość ( tą z przed roku też) to wyciągniesz takie wnioski jak Forest Natura. Ten dom jest po marnym remoncie -ściany 10 cm styropianu-strop 4 cm styropianu-podłoga raczej nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 04.01.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Takie wnioski to ja wyciągnę dopiero jak drahma napisze że mu z sufitu wieje, w kominku ogień huczy a w domu zimno.Na razie to on pisze że słabo wieje z sufitu i przez to w domu zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drahma 05.01.2008 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Ocieplenie, ocieplenie i jeszcze raz ocieplenie. No dobra, pomoze to na pewno w tym ze temp bedzie wolniej spadac. Ale jeszcze bardziej ocieplac rury?? Po co skoro temp na wylocie jest 50 i wiecej.Czy nie tyle powinno byc? Wy macie na wylocie 80?! Chyba nie w tym rzecz.. Rury okrecilem porzadnie 5cm welny mineralnej w pazdzierniku(szczelni i nie zgniatajac przewodow) W tamtym roku palilem tak samo(wtedy nie mialem styropianu i ocieplonych przewodow) i bylo tak samo, nie widze zadnej roznicy. Jesli zamontuje na wkladzie blaszany dystrybutor to skad powietrze bedzie zasysane przez rure do turbiny?Szczelinami??Czy gora dystrybutora?? Turbina na pewno wyraznie mocniej wieje gdy odlacze rure od czopucha. Moja turbina to AN2 Aparat nawiewny "Darco", moc 83W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 05.01.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Turbina na pewno wyraznie mocniej wieje gdy odlacze rure od czopucha. Moja turbina to AN2 Aparat nawiewny "Darco", moc 83W Już raz pisałem masz problem na odcinku kominek - turbina jednym z elementów blokujących przepływ był filtr powietrza , po przejściu przez strop rura jest załamana pod kątem 90 stopni , musi być zmniejszony przekrój rury w tym miejscu ponieważ posiada ona w sobie wkład w kształcie spirali naocznie proszę wygiąć pod kątem 90 stopni sprężynę i zobaczyć co się dzieje, te rury rozkłada się zachowując łagodne łuki . Sądzę że w tym miejcu przekrój rury jest mniejszy niż 125 mm.Proponowałem Ci wymianę na spiro 150 mm. ale możesz jeszcze skrócić tę rurę tak aby swobodnie zamontować turbinę , ręką wyrównać wszystkie nierówności na zgięciu w środku rury tę czynność zrób nie na wyprostownej rurze tylko na ułożonej tak że podpinasz turbinę i nie zmnieniasz jej położenia odcięty odcinek możesz zamontować za turbiną Przyjąłem założenie że powietrze swobodnie przepływa przez obudowę kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 05.01.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Właśnie przeglądam ulotkę reklamową jotula. Kilka kolorowych kartek A4. Kaseta kominka jest obudowana dystrybutorem(blacha). Obudowa nie przylega bezpośrednio do kominka. Powietrze do spalania jest doprowadzone z zewnątrz rurą o średnicy 100mm. Rura ta przechodzi przez dystrybutor w górnej części i jest podłączona do wlotu w kasecie tak jak to pokazano kilka postów wyżej. W tylnej ściance obudowy kominka jest przepust na rurę spalinową do komina.W górnej części obudowy kasety są otwory, do których podłączono rury spiro.Jedna z tych rur ma wylot w pokoju z kominkiem, pozostałe przechodzą przez strop. Począwszy od wylotu rury spalinowej poprzez górę dystrybutora aż do ścianki frontowej włącznie czopuch jest izolowany.Dodatkowa kratka odprężająca jest umiejscowiona pod samym sufitem w dekoracyjnej obudowie kominka. Wszystko to nazwane jest Troll System. Piszą tak: "Powietrze o temperaturze pokojowej wpływa pod wkład kominkowy i ogrzewa się w przestrzeni pomiędzy korpusem kominka, a osłoną konwekcyjną.Ogrzane powietrze unosi się ku górnej części dystrybutora, gdzie następuje jego rozdział. Rurami spiro [.....] dociera ono do ogrzewanych pomieszczeń.[...] Aby zapobiec pękaniu obudowy na styku ze ścianą, czopuch należy odprężyć za pomocą kratki" Tutaj link do karty kominka:http://www.troll.net.pl/pdf-download/Karta_I_18_Panorama_str2.pdf MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 05.01.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Wydajność 520m/h, moc silnika 120WUnikać długich rur, kolan. Rury spiro zmniejszają wydajność. Tak wyczytałem z mojej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 07.01.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Czy ten piec ma szyber na kominie?Jak dzisiaj z paleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 16.01.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Ja rowniez mam jotula ale wiekszego 18 KW . dach i podloga ocieplona . brak ocieplenia na scianach i mokry dom . brak rozprowadzenia rur do dystrybucji powietrza Po godzinie palenia temperatura jest u mnie okolo 22 stopnie jak za malo skrece doplyw powietrza to po 2-3 godzinach mam 24 stopnie Jak czytam twoje posty to az sie dziwie ze nie udaje ci sie ogrzac domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts