Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OTRULI MI PSY!!!!!

aha26

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie wiem czy tak cięzko to zrozumiec.Sąsiedzi naprawde nie maja powód do żadnych interwencji a gdyby mieli to powiedzieliby to mojemu męzowi albo zadzwonili do mnie. Tak się chyba takie sprawy załatwia.

Przy czym warto sobie uświadomić, że nie dla wszystkich ludzi na świecie takie podejście do sprawy jest oczywiste.

Ja nie wiem czy tak cięzko to zrozumiec.Sąsiedzi naprawde nie maja powód do żadnych interwencji a gdyby mieli to powiedzieliby to mojemu męzowi albo zadzwonili do mnie. Tak się chyba takie sprawy załatwia.

Przy czym warto sobie uświadomić, że nie dla wszystkich ludzi na świecie takie podejście do sprawy jest oczywiste.

tez racja...

skąd u diabła i po co na działce z niewykończonym domem, znalazło się nagle 4 psy?

Mój sąsiad ma sforę psów. Trudno mi się ich doliczyć bo płot gęsty ale będą 4 może 5. I to, że jemu nie przeszkadza jazgot jaki robi ta chmara za każdym razem gdy cokolwiek lub ktokolwiek przemieszcza się ulicą wcale nie znaczy, że te psy nie są uciążliwe dla innych. Właściciele takich stad są pod tym względem nieprzemakalni i nie dają sobie wyjaśnić że komuś może przeszkadzać coś, co im nie przeszkadza. Niestety.

retrofood

sunnychris

sSiwy12

próbują Ci uświadmomić, że Twoje ukochane psiaki mogą być wrzodem na du.pie całej okolicy;

do Ciebie nie dociera, co nie oznacza, że nie mają/mogą mieć racji

oczywiście faktu, że psy trują z powodu Twego paskudnego obycia, z powodu, że jesteś uciążliwym wypryskiem na tkance okolicy, nie biorę pod uwagę

skąd u diabła i po co na działce z niewykończonym domem, znalazło się nagle 4 psy?

Mój sąsiad ma sforę psów. Trudno mi się ich doliczyć bo płot gęsty ale będą 4 może 5. I to, że jemu nie przeszkadza jazgot jaki robi ta chmara za każdym razem gdy cokolwiek lub ktokolwiek przemieszcza się ulicą wcale nie znaczy, że te psy nie są uciążliwe dla innych. Właściciele takich stad są pod tym względem nieprzemakalni i nie dają sobie wyjaśnić że komuś może przeszkadzać coś, co im nie przeszkadza. Niestety.

Ja wspomniałem o Lewinie, ale towarzystwo udało, że nie zauważyło. Niestety, chociaż lubię spiew Violetty, to rodzaju jej miłości do zwierząt nie popieram.

Trzeba nieraz pomyslec , ze kogos sie rani takimi slowami, tym bardziej , ze sie wie , ze zrobilo sie wszystko tak jak powinno byc.Tak jest u aha.Nie wini sie tego kogos , ze otul psy tylko ich wlascicielke, bo jedynym jej grzechem jest to , ze miala psy i to cztery. A z kad wiadomo , ze nie zostaly otrute , bo ktos nienawidzi wszystkich psow, a moze to byli zlodzieje.I ta pewnosc , ze wina jest zawsze wlasciciela. Jak ktos jest nastawiony negatywnie do zwierzat to nic go nie przekona.

Bardzo łatwo ferujesz wyroki i to w zasadzie bezpodstawne, bo nikt tu nie powiedział, że truciciel postąpił dobrze. Nie wypowiedziała się też ani jedna osoba, która jest nastawiona negatywnie do zwierząt w ogóle. I pozwól, że zacytuję Ciebie "Trzeba nieraz pomyśleć , ze kogoś sie rani takimi słowami". Dobrze jest czasem zastosować takie wskazania najpierw do siebie zanim się zacznie atakować innych. Tym bardziej, że merytorycznie to nie wiele do dyskusji wnosi, no może poza pewną pociechą dla Aha, która jest nieco skołowana i ma problemy z ostrością widzenia, co doskonale rozumiem.

Trzeba nieraz pomyslec , ze kogos sie rani takimi slowami, tym bardziej , ze sie wie , ze zrobilo sie wszystko tak jak powinno byc.Tak jest u aha.Nie wini sie tego kogos , ze otul psy tylko ich wlascicielke, bo jedynym jej grzechem jest to , ze miala psy i to cztery. A z kad wiadomo , ze nie zostaly otrute , bo ktos nienawidzi wszystkich psow, a moze to byli zlodzieje.I ta pewnosc , ze wina jest zawsze wlasciciela. Jak ktos jest nastawiony negatywnie do zwierzat to nic go nie przekona.

Bardzo łatwo ferujesz wyroki i to w zasadzie bezpodstawne, bo nikt tu nie powiedział, że truciciel postąpił dobrze. Nie wypowiedziała się też ani jedna osoba, która jest nastawiona negatywnie do zwierząt w ogóle. I pozwól, że zacytuję Ciebie "Trzeba nieraz pomyśleć , ze kogoś sie rani takimi słowami". Dobrze jest czasem zastosować takie wskazania najpierw do siebie zanim się zacznie atakować innych. Tym bardziej, że merytorycznie to nie wiele do dyskusji wnosi, no może poza pewną pociechą dla Aha, która jest nieco skołowana i ma problemy z ostrością widzenia, co doskonale rozumiem.

hmm....a gdzie ja mam te kłopoty z ostrością widzenia?

Za mało wiecie ( tak jak i ja ) by kogoś osądzić.

Racja, ale trochę przesadzasz z dostrzeganiem osądów tam gdzie ich nie ma. Zamiast osądów Aha winna była zobaczyć sugestię i się jej sama w cichości sumienia przyjrzeć.

Ale może już nie będę nic pisać bo zaraz się okażę, że jestem złodziejem, trucicielem albo nienawidzę zwierząt :p

hmm....a gdzie ja mam te kłopoty z ostrością widzenia?

Aha lubię Cię, ale dostrzegam, że jesteś rozgoryczona i zwykłe argumenty i próbę pomocy bierzesz jako atak. To właśnie miałam na myśli. Trochę szkoda, bo przez to niepotrzebnie dodatkowo skacze Ci ciśnienie.

nie ,nie musisz się obawiac Joshi....poprostu ja wiem jaka jest sytuacja u mnie,nie jestem jakąs chorą fanatyczką i wierz mi,ze staram sie aby moje psy nie były dla nikogo uciązliwe więc nie musze siedziec i rozważac tych sugestii....a wyroki i osądzanie było.

Nie chce mi sie juz na ten temat dyskutowac bo to nie ma sensu.Wy na podstawie jakiś tam przezyc z jakimis chamami stawiacie wszystkich w jednym rzędzie no i dobra niech tak będzie......zobaczymy tylko jak spiewać będziecie jak się to przytrafi komus z Was bo niestety moja droga,ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Też Cię lubie joshi i wcale bym nie chciała zebys musiała przezywac to co ja.

szkoda piesków :(

aha współczuję straty, ale zastanów się nad tym co mówią oponenci, bo ja szczerze mówiąc też nie chciałabym mieszkać w sąsiedztwie 4 psów .... sorry

będąc u rodziców, którzy mieszkają na osiedlu domów jednorodzinnych w nocy spać nie mogę, bo wyje całe osiedle, jeden zaczyna i nakręcają się następne, a w ciągu dnia te siedzące w kojcach szczekają, tłuką o klatki, kojce i domagają sie wyjścia itp

istny koszmar tam panuje

sąsiad ma przy siatce kojec z ogromnym bernardynem, który jest zamknięty w ciągu dnia .... można sobie wyobrazić co tam się dzieje, nie można spokojnie w ogrodzie porozmawiać

myślę, że do wszystkiego trzeba mieć zdrowe podejście i wykazać empatię, że komuś może się to nie podobać, a każdy ma do tego prawo

no ale Twoje 4 psy na pewno były z tych ras nie ujadających, nie szczekających itd itd

przykra sprawa

3 czy 4 psy to jeszcze nie lewin.....a tak wogóle to jedni z sąsiadów tez maja 3 psy i nikt jak narazie im ich nie truje.

ja w jednym postów też już pisałem, że nie jest istotne 3 czy 4, małe czy duże,.

istotne jest jak postrzega je okolica. twoja okolica. Ja próbuję pokazać ci jakimi kategoriami mogą myśleć twoi sąsiedzi. O tobie i twoich psach. A ty ciągle doszukujesz się moich osobistych wycieczek pod swoim adresem. Uwierz, że nie mam ani powodów ani ochoty na to. Nie jesteś mi nic winna ani dłużna. Więc po co miałbym to robić?

A że znalazłem nieścisłości w twojej opowieści, to mam podstawy sądzić, że twój wyidealizowany obraz nie całkiem jest prawdziwy. I chociaż protestujesz tu pisząc, że jesteś bez winy, to jednak na własny użytek zrób rachunek sumienia, bo tylko ty mozesz się dowiedzieć o rzeczywistych przyczynach tej smutnej historii. I pisałem też, że możliwe jest, że ktoś obwinia cię za nie twoje grzechy. Tak też bywa. I wcale nierzadko. Bywa też, że to co my uważamy za normę, dla innych jest obrazą. O czym też tu wielu pisze. I sama jesteś przykładem, że obrażasz się za słowa, które ktoś pisze w dobrej wierze, chociażby ja.

Tak też mogło być w twoim zyciu, lub życiu twojego męża, że za coś, czego się nie spodziewacie, ktoś poczuł się mocno dotknięty. Gdybyście mieli dobre układy w okolicy, to na pewno informacja o tym by do was doszła. Jeśli takich nie macie - to i wiedzieć nie będziecie.

I jeszcze jedno. Zbyt nerwowo reagujesz na moje pytanie skąd i po co 4 psy na działce, rzucając natychmiast obraźliwe słowa pod moim adresem, abym nie czuł d.upą, że właśnie tu może tkwić rozwiązanie zagadki.

Lewin towarzystwo dostrzegło, ba nawet zrozumiało...

Liczba mnoga nie jest konieczna. W Lewinie sięga do nieskończoności.

U mnie w bloku poniżej mojego mieszkania jest para, która pozostawia psa( jednego ), który wyje i skomle cały dzień. Tak po 12 godzin w weekend. Wiecie jakie mam myśli....? A po rurach c.o. niesie jak diabli.

Kto winien ? Człowiek ! Zwierzą się męczy, a przy okazji doprowadza do furii pół bloku. Dwa w jednym.

JoShi gdzie przesadziłem ? Uderzę się w pierś.

Staram się być obiektywnym, to min. mój zawód. I wydaje mi się, że jestem. Dostrzegłem brak obiektywizmu aha26 pisząc by odpoczęła ( Ty to nazwałeś , jak zwał tak zwał, chyba o to samo nam chodzi. Pojawiło się. eSiwy12 napisał ciekawy, adekwatny do sytuacji, mądry i pouczający post. Oberwało mu się. Uważam, że niesłusznie.

Zauważyłem rację retrofooda, przyznałem mu ją !! Bo relacje człowiek-pies zdefiniował niebywale trafnie. Kiedy wytknąłem mu kłamstewko przyrównał mój tok myślenia do, toku myślenia Sienkiewiczowskiej postaci. Tego jakoś nie zauważyłeś. Ciekawe.

Cały czas chodzi mi o dwie rzeczy:

1. causa, rozumiana bardzo szeroko, tego co się stało ( nie wykluczając przyczynienia się samej aha26 i jej bliskich )

2. ustalenia kto za tym może stać, po tu by się nie powtórzyło.

I nic więcej.

No może poza tym, że żal mi psów.

Pozdrawiam.