Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wytrzymać???

dorcha

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak to własnie jest, że nie rozumieją niektórzy że budujemy dla siebie a nie dla innych :roll:

ja wczoraj ścięłam się z moim tatem po jego stwierdzeniach , że

"wszyscy mają kominki a my nie -bedziemy żałować" , oraz

" bo wszyscy mają schody samonośne drewniane a my betonowe-do obożenia"...i oczywiście, że też bedziemy żałować :lol:

i jeszcze wiele przykładów jacy to my jesteśmy dziwni bo mamy inaczej niż jego nowowybudowany najwspanialszy pod słońcem sąsiad :roll:

nadmienię, że nasze decyzje to są "NASZE DECYZJE", czyli podjęte świadomie przez nas, a nie dlatego że tak mieli inni czy że tak wynikało z projektu :roll:

zawsze ignorowałam takie stwierdzenia, ale wczoraj coś pękło we mnie i cholera nie wytrzymałam :roll: ... co to kogo obchodzi...niech se sam wybuduje to se zrobi jak bedzie chciał :roll: :wink:

Witajcie, :D

Też nie mogę doczekać się wiosny , a przed nami dopiero początek.Czekamy jeszcze na zgodę na budowę z powiatu .

Ale siedzę już jak na szpilkach , nie mogę się doczekać momentu kiedy pójdziemy kupić projekt.

Więc codziennie wchodzę na stronkę internetową i patrze na mój wybrany domek, patrze na projekt , i obmyślam jakie zmiany wprowadzić.

Jako że zmieniłam projekt i teraz jest nowy , wcześniej byłam za Pistacją z Archonu trzymałam się tego projektu ponad rok

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m445af0e8bafcd

ale ostatecznie zostajemy przy moim Feniksie :D ze Studia Atrium

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-430,461,61,opis.html

Nie zdradzam rodzinie jeszcze jaki będzie dom , żeby właśnie uniknąć owych cennych rad .

-- a dlaczego ten a nie inny ,

- a po co wam zimowy ogród itd

- na co tyle pokoi, kto w nich będzie mieszkał , i cała masa zniechęcających

cennych rad rodziny.

Czego i tak nie unikniemy kiedy już będziemy budować nasz dom.

tak to własnie jest, że nie rozumieją niektórzy że budujemy dla siebie a nie dla innych :roll:

ja wczoraj ścięłam się z moim tatem po jego stwierdzeniach , że

"wszyscy mają kominki a my nie -bedziemy żałować" , oraz

" bo wszyscy mają schody samonośne drewniane a my betonowe-do obożenia"...i oczywiście, że też bedziemy żałować :lol:

i jeszcze wiele przykładów jacy to my jesteśmy dziwni bo mamy inaczej niż jego nowowybudowany najwspanialszy pod słońcem sąsiad :roll:

nadmienię, że nasze decyzje to są "NASZE DECYZJE", czyli podjęte świadomie przez nas, a nie dlatego że tak mieli inni czy że tak wynikało z projektu :roll:

zawsze ignorowałam takie stwierdzenia, ale wczoraj coś pękło we mnie i cholera nie wytrzymałam :roll: ... co to kogo obchodzi...niech se sam wybuduje to se zrobi jak bedzie chciał :roll: :wink:

daggulka POPIERAM w 100%...mnie sie musi podobać ja w tym domu bedę mieszkać :)

Witajcie, :D

Też nie mogę doczekać się wiosny , a przed nami dopiero początek.Czekamy jeszcze na zgodę na budowę z powiatu .

Nie rozumiem, to pozwolenie wydają bez przedłożenia projektu??

Gmina już wydała pozwolenie na budowę , teraz z papierami trzeba iść do powiatu

myślę ze w powiecie będą chcieli wstępny projekt domu.

Zima za oknem sie zrobiła, póki co tylko w mrozie a bez śniegu, ale to powód, żeby u nas się nic nie działo. Nawet elektryk dał sobie spokój, bo mroźno. Ja to w ogóle już bym chciała tam mieszkać :D

Teksty okienne też przerabiałam. Nawet czasami się zastanawialam nad ich myciem, ale tylko przez krótką chwilę :lol: Jak będzie mi sie chciało to umyje a jak nie to będzie ciemno :D

" bo wszyscy mają schody samonośne drewniane a my betonowe-do obożenia"...i oczywiście, że też bedziemy żałować

jeszcze po nich nie stąpamy w papciach, ale szczerze powiem, ze nawet przez chwilę nie żałowałam, że mam betonówki. Fakt niektóre drewniane są piękne, ale za to piękno trzeba wyłożyć niezłe pieniądze i to mnie przekonuje do betonowych.

Na szczęście tych wszystkich tekstów nie słyszę często więc mnie nie nosi zbytnio, ale jak już coś usłyszę to mnie strzela :evil:

Przed zimą zakończyliśmy stan "0". Mamy koniec roku, do wiosny jeszcze daleko, a ja już nie mogę doczekać się rozpoczęcia prac budowlanych i pierwszych murów.

Jak Wy radziliście sobie z brakiem cierpliwości??

Pozdrawiam

Dorota

Pozwoliłem dopuscic do siebie mysli, ze ja tylko ....... buduje dom.

Urosło to do rangi symbolu, ale jeszcze 50 lat temu kazdy budowal swoj dom. Nie bylo to niczym niezwyklym. Zdałem sobie sprawe ze budowa domu to .... bzdura w porowaniu z posiadaniem rodziny. Dom mozna wybudowac w 6 tygodni. Kredyt w obecnych czasach dostanie kazdy. Rodziny w 6 tygodni stworzyc nie mozna.

ja też sądzę z perspektywy ubiegłego roku, że trzeba sobie w wielu sytuacjach dać na luz.... nie ma sensu trząść się nad wszystkim, przejmować, martwić....trza se wziąć na light :wink:

pomyślmy po prostu, że to czy się wkurzamy jak cholera czy jesteśmy stoicko spokojni nie zmieni sytauacji :D

Pozwoliłem dopuscic do siebie mysli, ze ja tylko ....... buduje dom.

Urosło to do rangi symbolu, ale jeszcze 50 lat temu kazdy budowal swoj dom. Nie bylo to niczym niezwyklym. Zdałem sobie sprawe ze budowa domu to .... bzdura w porowaniu z posiadaniem rodziny. Dom mozna wybudowac w 6 tygodni. Kredyt w obecnych czasach dostanie kazdy. Rodziny w 6 tygodni stworzyc nie mozna.

....niestety nie każdy moze dostać kredyt ....nie kazdy morze mieć wymarzony domek :( :( :( :( :(

O, a ja muszę odpowiadać na pytania "dlaczego taki mały" . Bo "kto buduje dom 120m?" Przecież to szkoda, jak już, to 160. Tylko ci marudzący nie będą potem płacić za ogrzewanie.. :-?

No i sfrustrowałam się wczoraj. Ja wybudowałam dom przez pół roku, wprowadziłam się na beton, bez drzwi i kafelek, bo musiałam. Wczoraj niestety spotkałam kuzyna, który kupił 1,5 roku temu dom do remontu i sobie go remontuje. I zastanawia się nad detalami typu marmurowe gzymsiki w łazience czy kształt schodów na zewnątrz. Dodam, ze mieszka u niego non stop 3 budowlańców, co mu dłubią te gzymsiki. Poza tym nie ma rodziny i ma kasę. A u mnie - ściany nadal niepomalowane, parkiet leży pod schodami zamiast na podłodze a kolor ścian jest mi obojętny, byleby były wreszcie pomalowane. Ja rozumiem jego, ale on nigdy nie zrozumie mnie... :cry:

Gość elutek
Ja wybudowałam dom przez pół roku, wprowadziłam się na beton, bez drzwi i kafelek, bo musiałam.

to możemy sobie ręce podać :lol: :wink:

mieszkam już 5 lat a i tak jeszcze nie wszystko zrobione,

pytania typu: "Ela, czy wiesz, że wam ściana w łazience pękła?" lub

"To wy nie chcecie mieć płytek?" puszczam już mimo uszu... :lol: