darekpt 08.01.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 komuś wogóle się podobają kafle???? Bo mi to się kojarzy z takimi starymi PRLowskimi piecami , a feeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.01.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 komuś wogóle się podobają kafle???? Bo mi to się kojarzy z takimi starymi PRLowskimi piecami , a feeeee Jesteś niezwykle kategoryczny w wyrazaniu swoich poglądów. Ale zdaje się, że za mało pamiętasz i niewiele i wówczas i obecnie widziałeś. Kilka przykładów kafli w kominkach. http://www.kominki-piotrowski.pl/images/cms/1136/2.jpg http://www.kominki-piotrowski.pl/images/cms/1136/PA310077.JPG http://www.kominki-piotrowski.pl/images/cms/1136/katalog1/11kd.jpg http://www.kominki-piotrowski.pl/images/cms/1136/katalog1/06kd.jpg Kwestia gustu i zasobności kieszeni (raczej tego drugiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 08.01.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 nadal nie podoba mi się , ale to tylko moje zdanie , Ps. A pamiętam mało bo mam 28 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.01.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 a tak z innej beczki widziałem że w Nomi można kupić POROTHERM 25 To też badziewie? Bo w markecie? Stary. Tylko taki wniosek wysnułeś z tej dyskusji?. Nie zauważyłeś, że POROTHERM jest identyczny w markecie jak i w najbliższym składzie budowlanym? Z kominkiem za 1000 czy 1500 zł jest inaczej. TYCH MODELI nie kupisz prawie nigdzie indziej za wyjątkiem właśnie marketów i sklepów internetowych. Dlaczego? Szanujący się sprzedawca wkładów żyje nie tylko z ich sprzedaży, ale i z ich montaży. Dlatego też nie pozwoli sobie na wciśnięcie byle czego klientowi który przeważnie zleci mu obudowanie tego byle czego. Często obudowa jest droższa od samego wkładu. Co się dzieje w przypadku jakiejś awarii? Rozeźlony klient zwraca się do sprzedawcy i wykonawcy z słuszną pretensją dotyczącą jakości sprzedanego wkładu. Sprzedawca a zarazem wykonawca musi rozebrać obudowę kominka, co powoduje częściowe zniszczenie materiału. Nie dotyczy to jedynie płyt k-g. Dotyczy to także granitu, marmuru czy też piaskowca. Dlatego też sprzedawca będący zarazem wykonawcą sprzedaje sprawdzony towar, który daje mu większą pewność, że nie będzie musiał tego naprawiać. To z punktu widzenia sprzedawcy. Z punktu widzenia kupującego. Powiem o swoim przypadku. Kupiłem przed 4 laty wkład kominkowy za ponad 4 000 zł. Zaprojektowanie i wykonanie obudowy (wraz z rozprowadzeniem) kosztowało mnie jakieś 7 000 zł. Mogłem oczywiście kupić taniutki wkład w markecie i zlecić zamontowanie go w indywidualnie wykonanie obudowie. Ale nie w takiej obudowie e w formie szablonu z taśmy produkcyjnej dostępnej także w markecie, którą nakłada się na wkład i szpachluje łączenia ze ścianą I wiesz, cholera by mnie wzięła gdyby się okazało, że przez awarię taniutkiego elementu za 100 zł (patrz – wątek http://forum.muratordom.pl/pekl-mi-wklad-kominkowy,t119226.htm ) muszę robić remont w domu, rozbierać obudowę i narażać się na straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 09.01.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 a ja jestem chłopie Przedstawicielem Handlowym i wiem na czym polega handel , produkt z mojej firmy ( duży producent giełdowy ) jest sprzedawany najpierw do dużych dystrybutorów w cenie A - tych kilku dystrybutorów sprzedaje mniejszym poddystrybutorom w cenie Ax10% , tamci poddystrybutorzy sprzedają hurtowniom czyli Ax10% + 15% , a hurtownie sprzedają na detal narzucając sobie znów 15% czyli już Ax10%+15%+15% , a detal nalicza sobie 20% czyli zwykły indywidualny klient kupuje towar A po cenie Ax10%+15%+15%+20% ( oczywiscie na każdym szczeblu są też upusty - ale jakie? 2% , 3% ) a jakoś marketom sprzedajemy Ax5% , Ax10% nieraz zależy od ilości ten sam produkt - nieraz tylko nazwe się zmienia a na dole się pisze : wyprodukowano przez...... Więc nie gadaj mi tu pierdół , za długo w tym siędze żeby ktoś kto raz na całe życie kupi sobie wkład czy telewizor mi tu opowiadał co jest lepsze bo gdzie indziej kupione. Pewnie Ci fachowcy co Ci ten kominek montowali tak Ci naopowiadali że żyja na serwisach a w rzeczywistości zarabiają po 300% na wkładzie , żyj dalej w tym świecie aluzji , zresztą dzięki takim jak Ty to ja zarabiam...... Ps. Powiedz mi np. dlaczego ten kocioł VIESSMAN VITODENS 200 moge kupić o 1500zł taniej w firmie GAZPOL niż w najlepszym i najtańszym autoryzowanym salonie Viessmana ? No prosze? Bo co ? Bo to co innego?Nie ! GAZPOL zamawia tych kotłów więcej niz najlepszy dystrybutor dlatego ma najniższą cene w Polsce - tak samo jest z marketami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.01.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Chłopie. Przeczytaj ze zrozumieniem co ja napisałem. Tych modeli wkładów za 1000 - 1500 zł z marketu nie znajdziesz w ofercie wyspecjalizowanych sprzedawców/montażystów. Jeśli je jednak znajdziesz to w cenie zbliżonej. Posłużę się Twoim poprzednim wywodem o Porothermie. Czy ten Porotherm w markecie jest tańszy o Ax10%+15%+15%+20% niż w maleńkim składzie budowlanym? Więc nie gadaj mi tu pierdół (cytuję Twoje słowa) bo jak widzę z Twojej wypowiedzi nie za bardzo wiesz o czym piszesz. żyj dalej w tym świecie aluzji Raczej iluzji? O ile wiesz co te słowa oznaczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.01.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 ... Ps. Powiedz mi np. dlaczego ten kocioł VIESSMAN VITODENS 200 moge kupić o 1500zł taniej w firmie GAZPOL niż w najlepszym i najtańszym autoryzowanym salonie Viessmana ? No prosze? Bo co ? Bo to co innego? Nie ! GAZPOL zamawia tych kotłów więcej niz najlepszy dystrybutor dlatego ma najniższą cene w Polsce - tak samo jest z marketami Już wyjaśniam. Co prawda nie znam ceny tego kotła w Gaspolu ale na stronie www. tej firmy odnalazłem informację Kotły gazowe dostepne w ofercie Gaspolu wraz z instalacją zbiornikową Na montażu i pozostałych skałdnikach instalacji + kilkuletnia umowa na dostawę gazu sprzedawca z nawiązką odbije sobie obniżoną na wabia cenę kotła. To tak jak z drukarkami atramentowymi. Drukarka kosztuje 200-300 złotych a zarabia się na tuszach za dziesiatki złotych. Czyżby przedstawiciel handlowy o tym nie wiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 09.01.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Tych modeli wkładów za 1000 - 1500 zł z marketu nie znajdziesz w ofercie wyspecjalizowanych sprzedawców/montażystów. Jeśli je jednak znajdziesz to w cenie zbliżonej. jasne że nie znajde bo oni muszą z czegoś żyć - muszą sobie marże naliczyć wyspecjalizowanych sprzedawców/montażystów kim nazywasz wyspecjalizowanych sprzedawców/montażystów? Firme złożoną z 1 szefa i 2-3 monterów którzy wcześniej byli sprzedawcami w spożywczym? 2 tyg szkolenia i jest wielkim specjalistą bo prawdziwi robią kominki w Irlandii? A może jakieś Wielkie Firmy Monterskie Kominków mamy w Polsce , które zapewne działają charytatywnie? i sprzedają wkłady po cenie producenta nie zarabiając na nich? Tylko zarabiają na obudowie lub może tylko na montażu ? Ciekawe z czego płaci ZUS , VAT , Podatki , za wynajcie lokalu? Może z jakiś funduszy Unijnych? bo jak widzę z Twojej wypowiedzi nie za bardzo wiesz o czym piszesz. Ty za to wiesz, Nie wiem albo masz firme która robi kominki albo na siłę chcesz udowodnić tu wszystkim że wkład od "fachowca" jest lepszy od wkładu z marketu - SUPER REWELACJA Tylko jedno podstawowe pytanie: Byłeś wogóle w tym markecie i oglądałeś ten wkład? Jak tak to może nam powiesz czemu tak twierdzisz że to badziewie i czemu jest gorszy od tego od "fachowców" - jakieś konkrety prosze - może analize dobrych i złych stron? Widze że chyba nawet nie byłeś obok marketu a co dopiero oglądałeś wkład. Popraw mnie jeszcze raz: ŻYJESZ W ŚWIECIE ALUZJI ALBO ILUZJI JAK WOLISZ Dopisuję Cię do mojej listy najlepszych doradców, koło takich sław jak: Pan X - zaparcie twierdzi że ceramike poryzowaną nie robi się z gliny wiesz co? Co mi po samym kotle np. z autoryzowanego salonu np. za 8tys skoro i tak muszę podpisać umowe z dostarczycielem gazu??? Który i tak zarobi z nawiązką za instalacje i dostarczony gaz później? Nie lepiej od razu podpisać umowe z dostarczycielem i kupić ten piec te 1500zł taniej? Tak Przedstawiciel wie , dlatego nie kupuję oryginalnych tuszy tylko zamienniki po niższej cenie....... a Tobie pewnie powiedzieli że oryginalne musisz stosować bo przy stosowaniu innych tracisz gwarancje i może Ci się drukarka uszkodzić ( dobry bajer ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 09.01.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 instalacja kotłowni - 1złmontaż zbiornika - 1zł ( później 30zł/rok dzierżawa )umowa na 5000l gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.01.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 W latach osiemdziesiątych karierę medialną zrobiło określenie użyte przez posła Niesiołowskiego - oszołom. Może i ja pokuszę się na opracowanie swojej prywatnej listy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.01.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 instalacja kotłowni - 1zł montaż zbiornika - 1zł ( później 30zł/rok dzierżawa ) umowa na 5000l gazu Zacytuję Twoje słowa: Ciekawe z czego płaci ZUS , VAT , Podatki , za wynajcie lokalu? Może z jakiś funduszy Unijnych? Nie... z tej złotówki za montaż i 30 zł dzierżawy rocznej ...... Przejrzyj na oczy człowieku i nie kompromituj sie więcej Ja rozmowę z Tobą zakończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 09.01.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 sam się kompromitujesz wyrywasz moje zdania z kontekstu , łapiesz mnie za słówka - naprawde tak jak to Ty napisałeś idealne określenie słowami Pana N. chyba tam było napisane że umowa na dostarczenie 5000l - więc czemu napisałeś że ze 1zł za instalacje i 1zł za kotłownie a o tych litrach już nie wspomniałeś? I czego skrzeczysz? Krzyczysz i krzyczysz a nic konstruktywnego do rozmowy nie wnosisz, nadal czekam na te dobre i złe strony tych wkładów z marketu , no? A ta , nie ma co powiedzieć to się nogi za pas zbiera , rzuci mięsem i pa pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 09.01.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 stary... nie kompromituj się publicznie i nie głoś herezji rozumiem że nie każdemu podobają się kafle, nawet uwierzę w latającą zaprawę. Ale temat tyczy sondażu o tanich kominkach ! PS żeby zupełnie nie zrazić do forum i mojej osoby , w skrócie - czym większa "masa" obudowy tym większa zdolność magazynowania (nie bez znaczenia jest też izolacja, a nawet bardziej jej brak) artureski...... nie kompromitować się tu wlazłem , ino po porady mądre, herezji nie sieję tyl;ko pytam, doceniam wiedzę jaka z pewnościa posiadasz powiedz więc jak taką obudowę się robi.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 10.01.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Panowie tutaj gadu-gadu między sobą, trochę nawet w temacie - a ja bym podsumował, że jak to zwykle w życiu, prawda leży gdzieś po środku... Na forum znajdziesz sporo o kominkach, jest też kilka osób posiadających dużo większą wiedzę fachową (np.Forest-Natura). Ja jestem jedynie skromnym amatorem który planuje zrobić własnoręcznie kominek. Obudowa ma być z pełnej cegły, i/lub kamienia, proste w formie (nadal brak ostatecznej decyzji). Nie wiem jak bardzo szczegółowo jesteś zainteresowany, a jeśli jesteś - to raczej na priva, lub chociażby w temacie samodzielnej budowy kominka: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1792891#1792891 żeby zachować ostatnie pozory porządku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 10.01.2008 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 a ja nie chce opini fachowcow tylko osob ktore kupily taki kominek lub maja zamiar i co o tym sadza my tez chcemy go samodzielnie obudowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 10.01.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 kup - moje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.01.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 a ja nie chce opini fachowcow tylko osob ktore kupily taki kominek lub maja zamiar i co o tym sadza my tez chcemy go samodzielnie obudowac No to się wypowiem. Kupiłem tani wkład (choś akurat nie w supermarkecie) - air fonte - Francja. 6 lat temu kosztował 1500 zł. Moja ocena jest niejednoznaczna. Wprawdzie nic nie popękało, grzeje i to mocno, a jednak ma pewne wady: 1. Brudząca się szyba (szyba zwykła) - praktycznie czyścić trzeba codziennie. Po tygodniu to już w ogóle nie widać ognia. Słabym pocieszeniem jest to, że problem ten występuje też podobno w niektórych dużo droższych wkładach. 2. Mój wkład ma małą pojemność komory dymowej (wysokość przestrzeni pomiędzy górną krawędzią dzwiczek a wlotem do komina - u mnie ok 10 cm). Jak sądzę to jest przyczyną tego, że przy każdym uchyleniu dzwiczek dym wydostaje się do pomieszczenia. 3. Nigdy nie udało mi się utrzymać ognia dłużej niż 6 godzin bez dokładania drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 11.01.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Francuskie kominki sa dobre, bardzo dobre tylko że we Francji Francuskie kominki nie nadają się na naszą zime ( we Francji temp. spada do -2st a u nas do -20st ) , min. są robione z cieńszej blachy. kup Francuski kominek i przeprowadź się do Francji ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysio_z_Klanu 11.01.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Francuskie kominki sa dobre, bardzo dobre tylko że we Francji Francuskie kominki nie nadają się na naszą zime ( we Francji temp. spada do -2st a u nas do -20st ) , min. są robione z cieńszej blachy. kup Francuski kominek i przeprowadź się do Francji ;P Ale z ciebie znawca. Wkłady kominkowe są robione z żeliwa a nie z blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 11.01.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Ja kupiłam Arysto z boczna szybą za 2600 netto i jestem bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts