hantii 30.12.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 witam,zastanawiam się co może być tańsze : rozbudowa domu tzn.dobudowanie ok.30m2 czy nadbudowa domu .Dodam że mam "wyciągnięte" już przyłącza na strych,ale sądzę że będę musiała wzmacniać strop i fundamenty i właśnie dlatego zastanawiam się czy nie taniej dobudować( oczywiście jest gdzie bo działka duża)Proszę o sugestie i podpowiedź ,może ktoś kiedyś stanął przed takim dylematem?I jeszcze mam jedno pytanie :czy muszę podnosić ściankę kolankową jeśli zechcę wykorzystać strych na poddasze użytkowe ? ścianka 55cm wys strychu 3,15 (do kalenicy )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 05.11.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 witam,wątek sprzed 2 lat,ale ja też stoję przed podbnym dylematem,dlatego podciągam,bo może ktoś z Was już jest po podobnych doświadczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 06.11.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Niedawno skończyłem nadbudowę u siebie. Powierzchnia użytkowa nadbudowy 85m2 Podsumumowując teraz wydatki, wychodzi że m2 kosztował około 1700 zł Stan do zamieszkania, ale w tym sporo pracy własnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 06.11.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Robiłem podobnie. Wolałbym dobudować, ale nie było miejsca. Koszt nadbudowy za m2 u mnie wyniósł na gotowo pewnie około 1kPLN. Prawie wszystko robiłem własnymi rękoma. Do wymiany był strop, dach wraz z kąstrukcją drewnianą, podniesienie ścianki kolankowej z 2 wieńcami , wszystkie instalacje i wykończeniówka. Łazienki i kuchni tam nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid_O 06.11.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Proponuję rozważyć ten temat jeszcze w ten sposób, że w obu przypadkach potrzebujemy pozwolenia na budowę. W przypadku nadbudowy możemy zmienić budynek tylko w obrysie istniejącej bryły co daje nam nową przestrzeń na poddaszu. Kiedy decydujemy się na rozbudowę możemy we wniosku dodać, że część istniejąca ulega zmianie przez co możemy zrobić jednocześnie nadbudowę oraz dobudować tyle ile potrzebujemy, a uzyskany efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 18.12.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 podciągam wątek,gdyż dylemat ogromny mam od roku,czy w bok,czy w górę. MAM już projekt i PNB na rozbudowę i nadbudowę, ale nie jestem przekonana - koszty ogrzewania, wykończenia, no i co po co mi drugie tyle pow. uż?Obecnie mam 100 m2, wystarczyłoby dodatkowe 40 m2. 4-osobowa rodzina.przepisy pozwalaja na rozbudowę 3,5 m w bok, zyskam 35m2 + przez podniesienie ścianki kolankowej zaadaptuję poddasze (ze stropem drewnianym), w sumie uzyskam około 80 m2 pow. (dach będzie 4-spadowy).Mąż obstaje przy nadbudowie, ja się waham....chciałabym mieć większą powierzchnię w parterze, ale koszty..... Czy Wy macie podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max188 10.01.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Monsiu. Zastanawiamy się z narzeczoną nad tym samym tzn nad rozbudową jej domu rodzinnego sytuacja wygląda bardzo podobnie jak u Ciebie jednak my zdecydowanie chcemy zrobic nadbudowe (obecnie strych zamienic na poziom mieszkalny). Dach 2-spadowy. Na dole mieszkaja dziadki z tesciami, nasza byłąby góra, jednak mam do Ciebie pytanie co do rozbudowy w bok skąd masz te 3,5m ustawowe? Z tego co wiem to musi być od ogrodzenia sąsiada odleglosc min 4m. Pytam bo ja do domu chce dobudować garaz - na garażu bedzie taras - wyjscie na taras z poziomu tesciow. Garaz ma miec wymiary 4-6m dlatego pytam o te 3,5m. Masz projekt nadbudowy? Ile Cie to kosztowalo? A co do Twojego pytania co otrzymasz idąc w bok a co nadbudowując dom? U mnie sprawa jest jasna zrobie nadbudowe z jakims malym strychem i bede mial: Lazienke + kuchnie + salon + sypilanie + pokoj dla dziecka (trzeba myslec przyszlosciowo) - nic wiecej mi nie trzeba Kolezanka w 2010 roku robila nadbudowe (nie wiem dokladnie ile podnosili) w kazdym razie calosc w stanie surowym wyniosła 70 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagódka1719506798 12.01.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam. My robiliśmy rozbudowę z nadbudową bo dom ma pomieścić dwie rodziny. SSZ wyniósł nas około 170 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea1719506104 12.01.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 witam my też mieliśmy rozbudowę i przebudowę domu i nas kosztował do tej pory 150tys http://forum.muratordom.pl/showthread.php?150997-Nasza-rozbudowa-i-przebudowa-starego-domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lacadima 17.01.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam Monsiu. Zastanawiamy się z narzeczoną nad tym samym tzn nad rozbudową jej domu rodzinnego sytuacja wygląda bardzo podobnie jak u Ciebie jednak my zdecydowanie chcemy zrobic nadbudowe (obecnie strych zamienic na poziom mieszkalny). Dach 2-spadowy. Na dole mieszkaja dziadki z tesciami, nasza byłąby góra, jednak mam do Ciebie pytanie co do rozbudowy w bok skąd masz te 3,5m ustawowe? Z tego co wiem to musi być od ogrodzenia sąsiada odleglosc min 4m. Pytam bo ja do domu chce dobudować garaz - na garażu bedzie taras - wyjscie na taras z poziomu tesciow. Garaz ma miec wymiary 4-6m dlatego pytam o te 3,5m. Masz projekt nadbudowy? Ile Cie to kosztowalo? A co do Twojego pytania co otrzymasz idąc w bok a co nadbudowując dom? U mnie sprawa jest jasna zrobie nadbudowe z jakims malym strychem i bede mial: Lazienke + kuchnie + salon + sypilanie + pokoj dla dziecka (trzeba myslec przyszlosciowo) - nic wiecej mi nie trzeba Kolezanka w 2010 roku robila nadbudowe (nie wiem dokladnie ile podnosili) w kazdym razie calosc w stanie surowym wyniosła 70 tys. Witaj Max188 Mam do Ciebie pytanie, czy możesz mi powiedzieć jaka była powierzchnia nadbudowy tej Twojej znajomej? My mamy lokal który chcemy wyremontować (będzie tam sklep) i myśleliśmy aby podnieść go w górę aby mieć tam mieszkanie, powierzchnia nadbudówki to ok 80 m2. Na pewno musimy wymienić też strop. Może ktoś z Was wie ile może to wynieść... Będę wdzięczna za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 20.01.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam Monsiu. Zastanawiamy się z narzeczoną nad tym samym tzn nad rozbudową jej domu rodzinnego sytuacja wygląda bardzo podobnie jak u Ciebie jednak my zdecydowanie chcemy zrobic nadbudowe (obecnie strych zamienic na poziom mieszkalny). Dach 2-spadowy. Na dole mieszkaja dziadki z tesciami, nasza byłąby góra, jednak mam do Ciebie pytanie co do rozbudowy w bok skąd masz te 3,5m ustawowe? Z tego co wiem to musi być od ogrodzenia sąsiada odleglosc min 4m. Pytam bo ja do domu chce dobudować garaz - na garażu bedzie taras - wyjscie na taras z poziomu tesciow. Garaz ma miec wymiary 4-6m dlatego pytam o te 3,5m. Masz projekt nadbudowy? Ile Cie to kosztowalo? A co do Twojego pytania co otrzymasz idąc w bok a co nadbudowując dom? U mnie sprawa jest jasna zrobie nadbudowe z jakims malym strychem i bede mial: Lazienke + kuchnie + salon + sypilanie + pokoj dla dziecka (trzeba myslec przyszlosciowo) - nic wiecej mi nie trzeba Kolezanka w 2010 roku robila nadbudowe (nie wiem dokladnie ile podnosili) w kazdym razie calosc w stanie surowym wyniosła 70 tys. witam wszsytkich, Max, u mnie to wygląda tak,że odległość od granicy działki jest teraz 7,5m, przepisy dla ściany z oknami min. 4, stąd się wzięły 3,5 na rozbudowę. Użyłam trochę na skróty tych wyliczeń, sorry. Trochę koncepcja mi się zmieniła i jednak zamiast tej pow. mieszkalnej dobuduję garaż o wy, 4,5x6m, reszta to będzie zadaszony podcień a`la taras i git. nad garażem chcę adaptować poddasze i wtedy będzie ok, bo będę mieć zarówno gara jak i pokoje nad nim+może mała łazienka itp. nie liczyłam jeszcze kosztów, ale szacuję na ok. 70-80k PLN z dachem, który muszę zdjać, podnieść ściankę kolankowoą, wieniec (któego ni emam wcale...) i dobudować garaż.... SAm dach o pow. ok. 200 m2 to będzie ok. 30k, reszta to mury+wykończenie. Chcę robić to etapowo-najpierw stan 0, garaż, wykończenie, strop lany (jaki może być koszt ok. 27 m2 stropu lanego?), dach i rewolucja dachowa na samym końcu, możę 2 lata później.... zapraszam do dsykusji o kosztach rozbudowy, chętnie Wasze doświadczenia poczytam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 20.01.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Max, mam projekt rozbudowy i nadbudowy sprzed roku jeszcze, o te 3,5x10 pow., kosztował mnie bardzo mało, bo 1600 zł+mapa 600 zł, ale teraz muszę mieć kolejny zgodny z nową koncepcją i dodatkowy koszt to min. drugie tyle.... Tak czy siak obecna koncepcja upadła rok temu,bo słuchałam zbyt wielu "fachowców" i szukałam opinii na zewnątrz, w otoczeniu. I tak, ojciem co innego, wujek co innego, sąsiad co innego itp. najlepiej samemu się zastanowić, przemyśleć, nawet jeśli to zajmie rok, bo tak u mnie włąśnie było. Rok się zastanawiałam, analizowałam każdą opcję i stanęło finalnie na : dobudowa do budynku garażu o pow. 4,5mx6 m, nad nim pow. mieszkalna, pokój z łazienką, lub 2 pokoje +WC, a może garderoba itp. rozwiązuje to moje potrzeby i problemy mieszkaniowe w zupełności, ale np. wiąze się z przeniesieniem podjazdu, bramy wzjazdowej z innego miejsca, co też jakieś koszty stwarza... Niestety, w miejscu obecnego podjazdu nie mam możlwiości garażu, chociaż miejsce jest. Plan MPZP uniemożliwia mi postawienie ściany , bo nieprzekraczalna linia zabudowy to 6 m, od drogi. Teraz mam 8m, więc mogę rozbudowac tylko 2 m w bok.... Rower możę tam wjedzie, ale nie auto. Więc koncepcja upadłą, a szkoda, bo byłaby o niebo lepsza i tansza od obecnej. niestety MPZP nie da się w zaden sposób obejść pzodr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts