Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Apropo zuzycia gazu

Recommended Posts

czesc Mam pytanie apropo tego watku? http://forum.muratordom.pl/ile-gazu-poszlo-wam-juz-w-tym-sezonie,t60961.htm?highlight=zuzycie%20gazu

otóz przeczytalem go calogo i zgłupialem,juz sam nie wiem od czego zalezy takie a nie inne zyzycie gazu,prawde mowiac zadnych wniosków nie wyciagnelem,bo kazdy pisze co innego, odbieram to jek jeden wielki bełkot.

Moze ktos tu zaproponowalby jakies rozwiazania aby ustrzec sie duzego zuzycia gazu.

jakis podzial piecow ,czynników majacych wplyw na ilosc zuzycia gazu.itp

chodzi o taki post z ktorego mozna cos wywnioskowac i zastosowac u siebie w instalacji??

z gory dzieki

Wiecie co czlowiek szuka tu rozwiazania wiec pyta,

a tu wy mnie od razu gnoicie. czyli stoimy w tym samym punkccie

kto tu gnoi?

chyba nadinterpretujesz

dzieki za rade tyle co napisaliscie to i ja wiem.

jakbyś wiedział to nie byłoby apropo

i wnioski z tamtego tematu też by były

chociaż jeden wyciągnąłeś: "każdy pisze co innego"

swoja droga jak nie bedzie nowych postow to to forum umrze.

ważna jest też JAKOŚĆ, SENS itd

Kolego, ale w każdym wątku tego typu będzie bełkot, bo wyniki pomiarów są masakrycznie nieporównywalne.

Jeden woli, jak mu w domu ciepło i ma 23*C całą dobę. Drugi woli chodzić w swetrze i ma 20*C w dzień a na noc kaloryfery zakręca.

Jeden ma dom doskonale ocieplony, drugi ma nieszczelne okna.

Jeden ma wentylację mechaniczną z rekuperatorem, drugi ma grawitacyjną.

Jeden ma duży dom o dużej powierzchni ścian. Drugi ma mały dom zbliżony kształtem do pudełka.

Jeden ma nowoczesny kocioł kondensacyjny z automatyką, drugi ma kocioł dwufunkcyjny sprzed 5 lat.

To tak, jakby porównywać spalanie w samochodzie dostawczym, jeżdżącym codziennie po 100 km w mieście z trabantem wyciąganym przez dziadka z garażu wyłącznie na przejażdżki do kościoła...