Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co sądzicie o tym projekcie http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=217 ? Decyzja już właściwie podjęta, ale bardzo chętnie poczytam co Wy myślicie. Tym bardziej że za parę dni zaczynam rozmowy z architektem na temat adaptacji (ma mi między innymi sprawdzić czy projekt nie jest przezbrojony) i wszelkie sugestie będą bardzo przydatne.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

janna, domek podoba mi się z zewnątrz, jest na mojej liście domków wartych zainteresowania, ale do środka mam kilka uwag:

- za mały wiatrołap, nie ma w nim miejsca na porządną szafę

- zamieniłabym miejscami spiżarnie i kuchnię, tzn. kuchnia bliżej wejścia do domu, a spiżarnia od srony ściany zewnętrznej

- kominek dla mnie w niewygodnym miejscu, nie ma jak przy nim usiąść, rozłożyć stół, w razie większej imprezy; przeniosłabym go na ścianę między sypialnią a pokojem dziennym

- na piętrze w łazience i pokoju nr 13 wolałabym okna w ścianie szczytowej (da się to zrobić), a nie połaciowe

- brakuje mi garderoby przy pokoju rodziców, bo za garderobę nie można chyba uznać tego czegoś za łóżkiem, gdyż jest tam zbyt nisko

to tyle,

pozdrawiam

Dorzuciłbym jeszcze utratę 1,8 metra na szerokości, że o utracie ciepła poprzez uruchomienie dyszy między domem, a garażem nie wspomnę. Po schodach garażowych będziecie biegać tylko do ogrodu, z kuchni będzie bliżej wnętrzem, dlatego zrezygnowałbym z dyszy, na rzecz szerszego garażu i schodów na jego ścianie tylnej.

Ogólnie dużo tej powierzchni płaskiej wystawionej na działanie atmosfery na drugiej kondygnacji.

• 11 months później...
  • 5 months później...
  • 6 months później...

Murator C76 - Na skraju. Kochani bardzo podoba mi się ten projekt jest prosty i zarazem bardzo funkcjonalny (może naniósłbym zmiany jeśli chodzi o garaż), ale najważniejsze szukam jakichkolwiek informacji o tym projekcie. Byłbym wdzięczny za opinię was jako osób doświadczonych. Może ktoś z Was budował ten projekt i ma zdjęcia, sugestiee.

Zamieniam sie w słuch? Mnie podoba się doświetlenie i połączenie nowoczesnych elementów z tradycją ale czekam na Wasze rady.

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=217&IdKolekcji=21

Dziękuję

Darek szuka info.[/img]

• 2 months później...

Witam,

Rozpoczynamy budowę domu wg tego projektu na przełomie kwietnia/maja.

Zmiany, które wprowadziliśmy w stosunku do oryginału to przede wszystkim:

- powiększenie garażu na 2 samochody z wydzieleniem 2 pomieszczeń gospodarczych, 1 dostępne z garażu, 2 z ogrodu,

- likwidacja schodów prowadzących z ogrodu na taras,

- wzmocniona konstrukcja garażu z możliwością zabudowy w przyszłości tarasu na pomieszczenie mieszkalne (+50m2),

- podniesienie ścian kolankowych na poddaszu (zysk powierzchni mieszkalnej),

- zabudowa przejścia między garażem a domem (korytarz jest praktyczniejszy niż przejście zewnętrzne z drzwiami zewnętrznymi)

- zamiana dolnej łazienki na garderobę dostępną od przedsionka z przeniesieniem toalety do kotłowni,

- większa ilość okien dachowych.

Jak zaczniemy budowę chętnie podzielę się uwagami i zdjęciami.

pozdrawiam

Michał z Gdyni

• 2 weeks później...

Ciekaw jestem dlaczego zdecydowaliście się zlikwidować schody na taras. Czy to ma jakiś związek z planami nadbudowy garażu?

O ile podwyższacie ściany kolankowe?

Ja też planuję budowę domu według tego projektu ale z nieco innymi zmianami.

Przede wszystkim przesuwamy kominek razem z kominem na ścianę gabinetu i powiększmy wejście do kuchni. Przy obecnym układzie bardzo długa jest droga, którą trzeba z każdą kanapką pokonać między kuchnią a stołem w jadalni. No i nie bardzo wyobrażam sobie jak można by korzystać ze stołu w jadalni przy zapalonym kominku. Siedzenie 1-2 metry od od niego to średnia przyjemność...

Pozostałe zmiany:

- garaż dwustanowiskowy

- parter wyższy o 20 cm

- ściany dwuwarstwowe

- dodatkowo prysznic w łazience "rodziców"

Pozdrawiam,

Piotr (z okolic Warszawy)

Witam

My też przymierzamy się do budowy tego domu.

Z czego zamiarzacie budować? Myśłicie o zachowaniu ściany 1 warstwowej? Czy jednak zmaiana na 2 warstwową?

Nasze zmiany to:

Garaż w bryle budynku

Zastanawiamy się nad tarasem nad garażem

Likwidacja jednej łazienki na piętrze.

@mihoo - o ile podnieśliście ścianę kolankową i jak to się przełożyło na metraż?

Pozdrawiam

r

• 7 months później...
Do niedawna myślałem tylko o dwuwarstwowych. Ostatnio architekt adaptujący projekt zaczął namawiać do ścian jednowarstwowych z YTONGa.

My zbudowaliśmy nasz "na skraju" właśnie z betonu komórkowego, tyle, że polskiej produkcji.

Do tego styropian 15 i dom jest jak termos. Efekt? Po roku mieszkania rachunki za gaz na poziomie ok. 220 zł miesiecznie.

Ja mam na przykład takie dwa pytania praktyczne:

1. Co zrobiliście z drzwiami od strony garażu (pod kładką na garaż)? Czy są podwójne? Typu balkonowego czy wejściowego?

2. Jakie zrobiliście drzwi wejściowe od frontu? W projekcie otwierają się one do środka co mnie lekko dziwi...

• 1 month później...