Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Funia - jednak nie wytrzymałam i przeczytałam cały Twój dziennik DZIŚ - kurczę, nie wiedziałam, że budowa to aż takie wyzwanie. Słyszy się od znajomych i rodzinny, że to zadanie dla twardzieli - ale tak na prawdę jednym uchem takie uwagi wpadają a drugim wypadają. Czytając Twoje wspomnienia trochę mnie zmroziło - ale finisz Twoich opowieści jest tak optymistyczny, że już nie mogę się doczekać swojej budowy i swoich wspomnień... mam nadzieję, że uda się uniknąć aż tylu zaskakujących sytuacji i co najważeniejsze, że trafimy na zgrany team budowlany!!! Bo do tego miałaś jak widzę nosa - gratuluję... i proszę jeśli możesz o trochę fotek już wykończonych pomieszczeń i całego domku z różnych stron....

WOW jestem na prawdę pod wrażeniem!

Moksia

• 2 weeks później...

Witam,

Dzięki za informację - a Tworzysz może swój dziennik na muratorze? jeżeli masz jakieś zdjęcia chętnie zobaczę? Zastanawiam się na budową domu według tego projektu lub:

http://www.extradom.pl/projekt-domu-TK%2010GL2-ID-4492.html?typ=&powierzchnia=100_200_m&garaz=&strona=58

Czy realizujesz ten projekt pod opieką projektanta oryginalnej wersji, czy ktos inny przejął jego adaptację?

Pozdrawiam, Moksia

Mi się z tych dwóch bardziej podoba Na skraju, bo:

- ma nowocześniejszą bryłę

- nieco mniej przypomina stodołę ;-)

- ma dodatkową łazienkę przy dużej sypialni na górze

- ma proste schody na górę

Ale to wszystko kwestia gustu i upodobań...

Z bardziej obiektywnych różnic to jest jeszcze kwestia położenia wykuszu z jadalnią. U mnie by było ciemno z tej strony - zwróć uwagę na kierunki świata.

ech może jeszcze mi coś wpadnie w oko. Tak po przemyśleniach to Na Skraju mi się bardzo podoba - ale co zrobić z tym tarasem - myślę, że po jakimś czasie przestaniemy go użytkować. A garaż oddzielony od bryły hmm... to chyba też średni pomysł. ale bardzo mi się podoba usytuowanie salonu i kuchni. Góra też jest ciekawa... już nie mówiąc o samym wykończeniu elewacji to totalnie mój styl - ten II projekt tego nie ma - ale garaż w bryle i nad garażem pomieszczenie - to niewątpliwie plus. Schody proste, fajna rzecz - marzą mi się takie orwarte niezabudowane ścianą... no nic szukam dalej... Na Skraju po dołączeniu garażu i zrobieniu dachu niższego nad garażem może by spełnił moje wymagania - ciekawe czy tak można zrobić...

• 2 weeks później...

Moja budowa się chyba nigdy nie skończy ;-)

Postępy przez ostatnie dwa miesiące są żałośnie małe. Są okna i wyłazy dachowe. Pojawiają się kominy i obróbki blacharskie. Za chwilę zacznie się układania dachówek. Tak więc zostałem zdecydowanie w tyle...

Przy okazji: znalazłem obrzydliwy błąd w projekcie !!!

W projekcie na jednej z połaci dachu są cztery zespolone okna.

Z projektu wynika, ze należy tam wstawić dwa okna po 118 cm wysokości + kilka cm przerwy między nimi.

Niestety połać dachu ma 220-225 cm przestrzeni gdzie można wstawić okna (między ścianą kolankową a sufitem).

Projektant poradził sobie z tym całkiem sprytnie - na przekroju dachu narysował okna wysokości 100 cm a w spisie okien wpisał już 118 cm :-)

W związku z tym będziemy podnosić sufit przynajmniej na części poddasza...

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 6 months później...