Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Test komina systemowego .

Recommended Posts

:D Jestem pod wrażeniem.Komin systemowy Fi 200 długości ok.7m po podłączeniu pieca typu KOZA ciąg okazał się zadziwiająco dobry .Paliłem drewnem z budowy nie do końca suchym . Ciąg musiałem ograniczać przymykając drzwiczki popielnika. Piecyk połączyłem przy pomocy 5 rur stalowych Fi 110 . warto było dać trochę :D kasy na taki komin. :D

:) Komin systemowy Leier.Ameryki oczywiście nie odkryłem ,ale z paleniem w piecu CO mam większą praktykę i wiem ,że bywa różnie (zjawisko zimnego komina czy nieszczelności między kanałami ).Na szczelność po wykończeniu domu zabezpieczyłem się rurką Fi 160mm pod posadzką doprowadzającą powietrze do kominka (w projekcie był błąd w druku rura Fi 15mm :roll: :wink: ) . Buduję Agatkę z HB Studio .Budowa rozpoczęta w lipcu br. :wink:

Ja tak samo jestem pod wrażeniem mojego komina komin systemowy murowałem go systematycznie i starannie starym systemem cegła zaprawa cegła i normalnie ma taki ciag że nie musze popielnika opróżniać 8) bo wszystko wyciągnie i czy to powód do radości? Przecież każdy komin powinien mieć dobry ciąg a jak go nie ma to tylko i wyłącznie jest wina tego kto go budował!

A tak na marginesie to słyszałem o pewnej firmie która stosowała fajny myk podczas budowy domów, który powodował to że komin miał całkowity brak ciągu i tylko oni wiedzieli jak prostym sposobem ten ciąg zrobić. Jeżeli klient nie zapłacił tak jak się należy za robotę lub był dla nich nie miły to go zostawiali z tym problemem i wspominali mu tylko że będzie problem u nich z ciągiem kominowym. Dodam że nawet pseudo kominiarze czasem mieli problem żeby określić przyczynę braku ciągu bo komin był wybudowany solidnie i zgodnie z technologią. Dodam że wznowienie ciągu w tym kominie to była tylko kwestia kilku minut. Jestem ciekaw czy wiecie co powodowało ten brak Ciągu?

A tak na marginesie to słyszałem o pewnej firmie która stosowała fajny myk podczas budowy domów, który powodował to że komin miał całkowity brak ciągu i tylko oni wiedzieli jak prostym sposobem ten ciąg zrobić. Jeżeli klient nie zapłacił tak jak się należy za robotę lub był dla nich nie miły to go zostawiali z tym problemem i wspominali mu tylko że będzie problem u nich z ciągiem kominowym. Dodam że nawet pseudo kominiarze czasem mieli problem żeby określić przyczynę braku ciągu bo komin był wybudowany solidnie i zgodnie z technologią. Dodam że wznowienie ciągu w tym kominie to była tylko kwestia kilku minut. Jestem ciekaw czy wiecie co powodowało ten brak Ciągu?

Słyszałem, że skubańcy w przewodzie dymowym wmurowują kapelusz z rozcięciem na krzyż kominiarska szczotka swobodnie przeleci, a o ciągu można zapomnieć. Dobrym sposobem jest włożenie lusterka w wyczystkę i mamy pełny wgląd w sytuację.