Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! :) jak wam się podoba ten projekt? Wiem, że są tacy, co budują ten dom http://www.studioprojekt.pl/projekt.php?id=SP-1505&idk=3&strona=&str=projekty.php, ale jakoś nie zaglądają na forum :cry: . Może ktoś napisze, co myśli o tym domku? A może odezwą się budujący... czy on jest naprawdę taki niepopularny?...

Witaj Hanika w Nowym Roku,

wiem, wiem najlepiej byłoby w nowym domu?

Niestety, Nowy Rok przychodzi sam, a dom sam nie chce się wybudować. Po prostu, jeszcze tak nie robią, może kiedyś?????

Co do urody domu nie będę się wypowiadał, gdyż jest to sprawa gustów. Ach może jednak - spokojny, bez wystrzałów, szczególną urodą wzroku nie przyciągnie ale też nikt palcami nie będzie go wytykał.

Funkcjonalność - wszystko jest co powinno być, choć zawsze znajdą się jakieś uwagi. Parter po kolei....... wiatrołap niezbyt duży ale powiększyć nie ma jak więc niech taki zostanie. Ubikacja proponuję wstawić jeszcze kabinę prysznicową - będzie ciasno ale praktycznie. Inne projekty na takiej powierzchni to przewidują. Hol - to mi się podoba. Foremny, przestronny, z meblami nie będzie problemu, gości można wygodnie rozpakować i spakować. Kuchnia - dwa wejścia, wielkość - wydaje się , że tak powinno być. Salon - pomijając wykusz ze stołem - miejsca pozostaje niewiele. Myślę ze więcej pożytku będzie jeśli się go powiększy o podcień który jest raczej ozdobnikiem. Prosty zabieg wyprostowania ściany da większą powierzchnię, jednocześnie obniży koszt budowy a i "fachowcy" będą mieli mniej okazji do spartolenia czegoś. Garaż i pomieszczenia gospodarcze - czy muszą tam być schody? Może warto zastanowić się nad małymi zmianami ???? Wejście do kotłowni raczej zrobiłbym bezpośrednio z garażu. Droga do niej jest zbyt pokręcona. Szerokość garażu jest raczej nie do przyjęcia, zwłaszcza, że długość nie wynosi nawet przyzwoitego minimum tj. 6m. Średni samochód liczy ok.4,5m pozostaje ci zatem tylko 90cm na odstępy od bramy i ściany czołowej. Chcesz parkować, chodzić do kotłowni i pom. gosp. w szczelinie 40cm.? Wierz mi - udręka !!!

Rozważ zmniejszenie kotłowni i poszerzenie garażu nawet jeśli koszt budowy domu nieznacznie wzrośnie.

Góra - wydaje się prosta i funkcjonalna więc nie dyskutuję.

Zatem, powodzenia, życzę dobrych wyborów słusznych decyzji i zaciętości w ich realizacji.

Wielkie dzięki za odpowiedź. :D Uznaję ją za dobry znak na początku Nowego Roku. Jednocześnie składam serdeczne życzenia noworoczne wszelkiej pomyslności, dużo słońca i uśmiechu w każdym dniu roku 2008.

Zgadzam się z wszystkimi uwagami, jednakże ten wybór był podyktowany, z grubsza rzecz ujmując, względami ekonomicznymi. Domek bez zewnętrznych wypasów kosztuje mniej, kotłownia musi być węglowa, bo gaz nas zje, więc też chcemy ją usytuować za garażem, no i garaż oczywiście trzeba powiększyć, żeby nie polerować samochodu. Co do podcienia, to podoba mi się zadaszony taras. Ale miejsca pewno za wiele nie będzie. Coś za coś.

Jeszcze raz wielkie dzięki i wszystkiego dobrego!

Witaj darsalam, przeczytałam o dokonanych przez Ciebie zmianach w Twoim poście w innym temacie, ale odpisuję tu. My jesteśmy prawie na 100% zdecydowani na ten projekt, bo nam się po prostu podoba i pasuje do działki. Wyglądem zewnętrznym nie powala, ale dla mnie liczy się piękno wewnętrzne :wink: . A zresztą, jeśli się ładnie wykończy, posieje trawkę, zasadzi kwiatki, krzewy itp., zrobi ogrodzenie, to będzie przepięknie. A w każdym razie forma nie przerośnie treści. Myślę, że na Was takie ładnie zagospodarowane działeczki z domkami 1505 zrobiły właśnie wrażenie i jest to dla mnie element, który utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności wyboru.

Z czego będziecie budować?

Witam sympatyków projektu 1505,

Parę uwag od zadowolonego "użytkownika" tego projektu:

- można powiększyć wiatrołap i łazienkę (i pokój dzienny), jeśli zlikwiduje się

przedpokój - jest to posunięcie dość radykalne, ale opłacalne wg mnie,

na co komu tak gigantyczny przedpokój w niewielkim wszak domu.

negatywne konsekwencje to brak wejścia do kuchni inaczej niż przez pokój dzienny, wejście do łazienki też w zasadzie "z pokoju" i do części "przemysłowej" również. ale dzięki temu nasz pokój dzienny ma teraz ok. 33m2 a nie 20 :-)

- gourmand słusznie doradza likwidację ścianki między kotłownią a pom. gosp.

(tak zrobiłem) oraz poszerzenie i wydłużenie garażu (tak również zrobiłem)

- rzeczywiście warto wybrać się do Cieszyna, do obejrzenia jest tam całe

osiedle 1505w różnych adaptacjach i wykończeniach.

Haniko - odpowiedziałem na Twoją wiadomość

Życzę szczęścia w Nowym Roku

Jak to miło, gdy ktoś się do człowieka odezwie :D . Bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie. Mnie się ten domek podoba nawet z tym przedpokojem, chociaż przyznam, że jest trochę za duży. Za to góra jest bardzo funkcjonalna. Idealnego rozwiązania na 130m kw. nie da się stworzyć. A 1505 jest bliski ideału.

Pozdrawiam i życzę pomyślności w Nowym Roku i w nowym domu :lol: !

• 1 year później...