izat 31.12.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Z Twojej wypowiedzi wynika, że TY fachowcem na pewno nie jesteś to po pierwsze po drugie jestem kobietą po trzecie Murator nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem i źródłem jakiejkolwiek wiedzy po czwarte wybudujesz, zamieszkasz, odpalisz urządzenia, potestujesz i wtedy możemy pogadać ja to wszystko mam już za sobą po piąte nikt w wątku nie prosił Cię o przedstawianie taniej technologii nie stać Cię na klinkier ulep z gliny a najlepiej postaw iglo na biegunie po szóste mam super humor i emocje na miejscu :D:D po siódme, na przyszłość, uważaj z ocenianiem innych PS. posiadaczka domu ze ścianą 3 W :D:D rekuperatorem i wszystkimi innymi cudami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 31.12.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Przede wszystkim nikt tu wcześniej nie pisał o ścianie BK +styro+ BK ... chyba watki ci sie pomyliły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 31.12.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 NIE WIESZ? POCZYTAJ OSTATNI NUMER MURATORA-artykuł: "Nie bój się wentylacji". Jeśli cała Twoja wiedza pochodzi z muratora to nie dziwie się że piszesz takie rzeczy i przepisujesz je bez zrozumienia. Murator pisze to co chcą ludzie i ich sponsorzy. Nie neguję tego czasopisma, ale trzeba umieć trochę krytycznie czytać to czasopismo. zresztą jak większość materiałów "dla ogółu". Osobiście tez nie jestem zwolennikiem 3W, traktuję to raczej jako "życzenie inwestora" - ale głównie dlatego, że można tam sporo błedów popełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Przy ścianie 3W nie będzie ani cieplej,ani taniej.Zapytaj murarza ile weźmie za 3W a ile za 2W. Ja kiedyś też byłem namaiwiany na 3W,a teraz (po konsultacjach z moim architektem i sprawdzonymi ekipami budowlanymi) widzę, że ktoś chciał mnie wprowadzić w błąd... a zapytaj murarza ile kosztuje tynk przy scianie 3 warstwowej a ile przy 2 warstwowej ... i zrozumiesz ze ten "ktos" nie chciał Cie wprowadzac w błąd .... ... Po co robić zbędną warstwę z BK (trzecią) jak można zastosować inny lepszy materiał? a ja uwazam, ze lepszym (od wełny) materiałem osłonowym jest BK na którym to oprzesz drabine (bez wgnieceń), kopniesz piłke o ściane (bez wgnieceń) powieszisz lampe, antene satelitarną, nr domu umocujesz wyłacznik czy gniazdko, osadzisz kran itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 31.12.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 To która ściana jest u Ciebie kontrukcyjną ? Ta wewnętrzna 12 cm ? TYLKO ? Ciekawa rzecz opisz proszę dokładniej te technologię (u Ciebie). NIe do mnie pytanie ale odpowiem 12-jest niby konstrukcyjna. Pisze niby bo wieniec musi siadać na obu wiec czesciowo osłonowa przenosi obciązenie czesciowo ta niby konstrukcyjna. Konstrukcja ścian znanana szczególnie wśród budujących na zasadzie " pod sklepem [wiejskim z tanim winem] powiedzieli ze tak sie buduje to i ja tak postawie". Parę lat tamu jak byłem na studiach kolega pojechał do rodziny na wieś gdzie własnie murarz zaczynał "stawienie" domu w tej odrócownej 3W i chcial im wytłumaczyć co i jak i po co grubsze w środku, nie dało rady zakrzyczeli go ze "pod sklepem powiedzieli". Nie znałem tej "technologii" Ale ten wieniec spajający 2 ściany to jeden wielki mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 31.12.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Przede wszystkim nikt tu wcześniej nie pisał o ścianie BK +styro+ BK ... chyba watki ci sie pomyliły. Wróć do poczatku tego wątku - pustak żużlowy to pewnie nie ceramika. Ale ten spór nie ma sensu-chodziło przecież o ścianę 3W Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 31.12.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 NIE WIESZ? POCZYTAJ OSTATNI NUMER MURATORA-artykuł: "Nie bój się wentylacji". Jeśli cała Twoja wiedza pochodzi z muratora to nie dziwie się że piszesz takie rzeczy i przepisujesz je bez zrozumienia. Murator pisze to co chcą ludzie i ich sponsorzy. Nie neguję tego czasopisma, ale trzeba umieć trochę krytycznie pisac to czasopismo. zresztą jak większość materiałów "dla ogółu". Osobiście tez nie jestem zwolennikiem 3W, traktuję to raczej jako "życzenie inwestora" - ale głównie dlatego, że można tam sporo błedów popełnić. Nie jestem ALFĄ i OMEGĄ i nie uważam się za taką osobę. A artykuł w Muratorze zacytowałem jako PRZYKŁAD,a moja wiesza nie opiera się tyko na tym,że coś przeczytam i nie skonsultuję z innymi OBIEKTYWNYMI wypowiedziami. Z dwoma zdaniami Twojej wypowiedzi zgodzę się wpełni: - ... że często w gazetach artykuły pisane są pod sponsorów- to fakt, -...przy ścianach 3W popełnia się więcje błędów - myślę, że to powinna być puenta tej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 31.12.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Mistic, już kończysz?? pointą?? a tak fajnie się zapowiadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 31.12.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Przy ścianie 3W nie będzie ani cieplej,ani taniej.Zapytaj murarza ile weźmie za 3W a ile za 2W. Ja kiedyś też byłem namaiwiany na 3W,a teraz (po konsultacjach z moim architektem i sprawdzonymi ekipami budowlanymi) widzę, że ktoś chciał mnie wprowadzić w błąd... a zapytaj murarza ile kosztuje tynk przy scianie 3 warstwowej a ile przy 2 warstwowej ... i zrozumiesz ze ten "ktos" nie chciał Cie wprowadzac w błąd .... ... Po co robić zbędną warstwę z BK (trzecią) jak można zastosować inny lepszy materiał? a ja uwazam, ze lepszym (od wełny) materiałem osłonowym jest BK na którym to oprzesz drabine (bez wgnieceń), kopniesz piłke o ściane (bez wgnieceń) powieszisz lampe, antene satelitarną, nr domu umocujesz wyłacznik czy gniazdko, osadzisz kran itp. Różnica w cenie zwykłego tynku a tynku paroprzepuszcalnego (taki zalecany jest dla 2W z wełną) jest mniejsza niż cena usługi murarza za postawienie 2W i 3W. Co do wnieceń to po części masz rację, ale ja nie zamierzam opierać drabiny ościanę Co do powieszenia lampy lub anteny satelitarnej to rozwiązanie jest jedno - dłuższe kołki rozporowe i po problemie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ...przy ścianach 3W popełnia się więcje błędów - myślę, że to powinna być puenta tej dyskusji a jakies błędy, konkretnie ... (inne niz przy scianach jednowarstwowych i dwuwarstwowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ... Różnica w cenie zwykłego tynku a tynku paroprzepuszcalnego (taki zalecany jest dla 2W z wełną) jest mniejsza niż cena usługi murarza za postawienie 2W i 3W ... no, cóz - w moim przypadku było odwrotnie w takim razie mogę Ci jedynie współczuc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 31.12.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Przede wszystkim nikt tu wcześniej nie pisał o ścianie BK +styro+ BK ... chyba watki ci sie pomyliły. Wróć do poczatku tego wątku - pustak żużlowy to pewnie nie ceramika. Ale ten spór nie ma sensu-chodziło przecież o ścianę 3W Pozdrawiam Pewnie że nie. Ale to też nie BK. Jak sądzisz jak robi sie pustak żużlowy ? jaki ma kolor ? Ja mam obawę że ty materiałów budowlanych nie rozróżniasz. Pewnie młody jesteś i bardzo "buńczuczny". A może to ja już taki zgrzybiały i stary jestem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 31.12.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ...przy ścianach 3W popełnia się więcje błędów - myślę, że to powinna być puenta tej dyskusji a jakies błędy, konkretnie ... (inne niz przy scianach jednowarstwowych i dwuwarstwowych) Mystic trochę wyciąłeś moje słowa z kontekstu. Nie jestem zażartym przeciwnikiem 3W (a tak próbujesz mnie pokazać). Ale też nie jestem do tego przekonany. Uważam że 3W dobrze jest trudniej zrobić i przez trudność tej technologii można zrobić wiecej błedów. Ale nie jest to reguła. (u znajomego np. zamokła wewnętrzna wełna - ale o tym dowiedział się za póżno - ale nie jest to reguła) Nie zamierzam udowadniac co jest lepsze. Preferuję 2W Silke + styro. Ale mam 1W z bloczków keramzytowych .... a co o tym sądzisz Mystic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistic_2005 31.12.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ...przy ścianach 3W popełnia się więcje błędów - myślę, że to powinna być puenta tej dyskusji a jakies błędy, konkretnie ... (inne niz przy scianach jednowarstwowych i dwuwarstwowych) Mystic trochę wyciąłeś moje słowa z kontekstu. Nie jestem zażartym przeciwnikiem 3W (a tak próbujesz mnie pokazać). Ale też nie jestem do tego przekonany. Uważam że 3W dobrze jest trudniej zrobić i przez trudność tej technologii można zrobić wiecej błedów. Ale nie jest to reguła. (u znajomego np. zamokła wewnętrzna wełna - ale o tym dowiedział się za póżno - ale nie jest to reguła) Nie zamierzam udowadniac co jest lepsze. Preferuję 2W Silke + styro. Ale mam 1W z bloczków keramzytowych .... a co o tym sądzisz Mystic ? NATO chyba petarda w oko Tobie wpadła i nie widzisz co piszesz, a może faktycznie za stary jesteś- więc dlaTwojego dobra odpuszczę sobie dalszą dyskusję - nie dlatego,że nie mam argumentów, albo wyciągam Twoje wypowiedzi z kontekstu (więcej niż to co zacytowałem nie napisałeś) ale dlatego,żeby Towje serce towytrzymało. No chyba, że upadłeś podczasz porodu i "klepki" się poprzestawiały. Wolisz Silkę - Twoja sprawa -pewnie "ekologiczność"Cię przekonała Styropian-hmmm-tu też pytanie -brak kasy na wełnę czy Twoja poradzająca wiedza, a nie ty masz bloczki keramzytowe- wiesz nie wiem jak wyglądają więc się nie wypowiem bo jeszcze je z dachówką pomylę i w domu będziesz miał ubaw podczas oglądania Sylwestra z TVN Nic ja spada się pobawić - bo mam dopiero 30 lat więć nic nie wiem o życiu,a co dopiero obudowaniu NATO - baw się dobrze dziadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 31.12.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 WitamWykorzystam ten temat do zadania pewnego pytania... Nie wiem która ściana lepsza dwu- czy trzy- warstwowa... Tyle ile ludzi tyle opinii.. Ja zdecydowałem sie na ścianę 3W. 19 cm + wełna + 12 cm..Wybór wstępnie padł na wełnę Rocton z Rockwoola.. Prosiłbym o podpowiedz jaką grubość zastosowac..Murarz sugeruje ze 5 cm wystarczy... Ja jednak chciałbym miec pewnośc.. tym bardziej ze nie chciałbym miec ściany 3W z zbyt cięką wełną... Aha.. sciana z pustaka ceramicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 31.12.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 a nie boisz się mostków cieplnych przy ścianie 3W np. na nadprożach? Bo wczoraj właśnie ktoś zmącił tym moją chęć budowania ściany 3W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 31.12.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 a nie boisz się mostków cieplnych przy ścianie 3W np. na nadprożach? Bo wczoraj właśnie ktoś zmącił tym moją chęć budowania ściany 3W. czytałem Twój post :) .. Ja tym sie raczej nie przejmuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 31.12.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 WitamA ja ni cholery nie mogę zrozumieć skąd się bierze mit o tym że ściana 3W jest najbardziej narażona na błędy, w każdej gazecie są przykłady jak taką ścianę robić żeby uniknąć mostków i też nie bardzo widzę które to elementy są tak bardzo narażone na błędy w wykonastwie. Kiedyś na tym forum był wątek jakie błędy są robione przy wykonywaniu ściany 2W szczególnie jej ocieplania, tam to dopiero była lista, 1W też do najłatwiejszych chyba nie należy a napewno muszą ją wykonywać bardzo starannie. Koszt murowania też nie jest przytłaczająco wyższy, szczegónie że często murarze liczą jako całość i udział w tym dodatkowej ściany jest czasami niezauważalny (u mnie tak było, dla nich było bez różnicy) i jakoś nikt nie zauważa że w tym jest już wykonane ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 31.12.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Dawor a jak sobie poradziłeś z tymi nadprożami bo nadal nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts