Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana trójwarstwowa

zin2

Recommended Posts

Z Twojej wypowiedzi wynika, że TY fachowcem na pewno nie jesteś

to po pierwsze

po drugie jestem kobietą :D

po trzecie Murator nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem i źródłem jakiejkolwiek wiedzy

po czwarte wybudujesz, zamieszkasz, odpalisz urządzenia, potestujesz i wtedy

możemy pogadać

ja to wszystko mam już za sobą :D

po piąte nikt w wątku nie prosił Cię o przedstawianie taniej technologii

nie stać Cię na klinkier ulep z gliny a najlepiej postaw iglo na biegunie :D

po szóste mam super humor i emocje na miejscu :D:D:D

po siódme, na przyszłość, uważaj z ocenianiem innych :D

PS. posiadaczka domu ze ścianą 3 W :D:D:D

rekuperatorem i wszystkimi innymi cudami :D

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NIE WIESZ? POCZYTAJ OSTATNI NUMER MURATORA-artykuł: "Nie bój się wentylacji".

Jeśli cała Twoja wiedza pochodzi z muratora to nie dziwie się że piszesz takie rzeczy i przepisujesz je bez zrozumienia.

Murator pisze to co chcą ludzie i ich sponsorzy. Nie neguję tego czasopisma, ale trzeba umieć trochę krytycznie czytać to czasopismo. zresztą jak większość materiałów "dla ogółu".

Osobiście tez nie jestem zwolennikiem 3W, traktuję to raczej jako "życzenie inwestora" - ale głównie dlatego, że można tam sporo błedów popełnić.

Przy ścianie 3W nie będzie ani cieplej,ani taniej.Zapytaj murarza ile weźmie za 3W a ile za 2W.

Ja kiedyś też byłem namaiwiany na 3W,a teraz (po konsultacjach z moim architektem i sprawdzonymi ekipami budowlanymi) widzę, że ktoś chciał mnie wprowadzić w błąd...

a zapytaj murarza ile kosztuje tynk przy scianie 3 warstwowej a ile przy 2 warstwowej ...

i zrozumiesz ze ten "ktos" nie chciał Cie wprowadzac w błąd ....

... Po co robić zbędną warstwę z BK (trzecią) jak można zastosować inny lepszy materiał?

a ja uwazam, ze lepszym (od wełny) materiałem osłonowym jest BK

na którym to oprzesz drabine (bez wgnieceń), kopniesz piłke o ściane (bez wgnieceń)

powieszisz lampe, antene satelitarną, nr domu

umocujesz wyłacznik czy gniazdko, osadzisz kran itp.

To która ściana jest u Ciebie kontrukcyjną ? Ta wewnętrzna 12 cm ? TYLKO ?

Ciekawa rzecz opisz proszę dokładniej te technologię (u Ciebie).

NIe do mnie pytanie ale odpowiem 12-jest niby konstrukcyjna. Pisze niby bo wieniec musi siadać na obu wiec czesciowo osłonowa przenosi obciązenie czesciowo ta niby konstrukcyjna.

Konstrukcja ścian znanana szczególnie wśród budujących na zasadzie " pod sklepem [wiejskim z tanim winem] powiedzieli ze tak sie buduje to i ja tak postawie".

Parę lat tamu jak byłem na studiach kolega pojechał do rodziny na wieś gdzie własnie murarz zaczynał "stawienie" domu w tej odrócownej 3W i chcial im wytłumaczyć co i jak i po co grubsze w środku, nie dało rady zakrzyczeli go ze "pod sklepem powiedzieli".

Nie znałem tej "technologii" :)

Ale ten wieniec spajający 2 ściany to jeden wielki mostek termiczny.

NIE WIESZ? POCZYTAJ OSTATNI NUMER MURATORA-artykuł: "Nie bój się wentylacji".

Jeśli cała Twoja wiedza pochodzi z muratora to nie dziwie się że piszesz takie rzeczy i przepisujesz je bez zrozumienia.

Murator pisze to co chcą ludzie i ich sponsorzy. Nie neguję tego czasopisma, ale trzeba umieć trochę krytycznie pisac to czasopismo. zresztą jak większość materiałów "dla ogółu".

Osobiście tez nie jestem zwolennikiem 3W, traktuję to raczej jako "życzenie inwestora" - ale głównie dlatego, że można tam sporo błedów popełnić.

Nie jestem ALFĄ i OMEGĄ i nie uważam się za taką osobę.

A artykuł w Muratorze zacytowałem jako PRZYKŁAD,a moja wiesza nie opiera się tyko na tym,że coś przeczytam i nie skonsultuję z innymi OBIEKTYWNYMI wypowiedziami.

Z dwoma zdaniami Twojej wypowiedzi zgodzę się wpełni:

- ... że często w gazetach artykuły pisane są pod sponsorów- to fakt,

-...przy ścianach 3W popełnia się więcje błędów - myślę, że to powinna być puenta tej dyskusji :)

Przy ścianie 3W nie będzie ani cieplej,ani taniej.Zapytaj murarza ile weźmie za 3W a ile za 2W.

Ja kiedyś też byłem namaiwiany na 3W,a teraz (po konsultacjach z moim architektem i sprawdzonymi ekipami budowlanymi) widzę, że ktoś chciał mnie wprowadzić w błąd...

a zapytaj murarza ile kosztuje tynk przy scianie 3 warstwowej a ile przy 2 warstwowej ...

i zrozumiesz ze ten "ktos" nie chciał Cie wprowadzac w błąd ....

... Po co robić zbędną warstwę z BK (trzecią) jak można zastosować inny lepszy materiał?

a ja uwazam, ze lepszym (od wełny) materiałem osłonowym jest BK

na którym to oprzesz drabine (bez wgnieceń), kopniesz piłke o ściane (bez wgnieceń)

powieszisz lampe, antene satelitarną, nr domu

umocujesz wyłacznik czy gniazdko, osadzisz kran itp.

Różnica w cenie zwykłego tynku a tynku paroprzepuszcalnego (taki zalecany jest dla 2W z wełną) jest mniejsza niż cena usługi murarza za postawienie 2W i 3W.

Co do wnieceń to po części masz rację, ale ja nie zamierzam opierać drabiny ościanę :)

Co do powieszenia lampy lub anteny satelitarnej to rozwiązanie jest jedno - dłuższe kołki rozporowe i po problemie :)

Pozdrawiam

... Różnica w cenie zwykłego tynku a tynku paroprzepuszcalnego (taki zalecany jest dla 2W z wełną) jest mniejsza niż cena usługi murarza za postawienie 2W i 3W ...

no, cóz - w moim przypadku było odwrotnie

w takim razie mogę Ci jedynie współczuc ...

Przede wszystkim nikt tu wcześniej nie pisał o ścianie BK +styro+ BK ... chyba watki ci sie pomyliły.

Wróć do poczatku tego wątku - pustak żużlowy to pewnie nie ceramika.

Ale ten spór nie ma sensu-chodziło przecież o ścianę 3W

Pozdrawiam

Pewnie że nie. Ale to też nie BK.

Jak sądzisz jak robi sie pustak żużlowy ? jaki ma kolor ? Ja mam obawę że ty materiałów budowlanych nie rozróżniasz. Pewnie młody jesteś i bardzo "buńczuczny". A może to ja już taki zgrzybiały i stary jestem :)))

...przy ścianach 3W popełnia się więcje błędów - myślę, że to powinna być puenta tej dyskusji :)

a jakies błędy, konkretnie ...

(inne niz przy scianach jednowarstwowych i dwuwarstwowych)

Mystic trochę wyciąłeś moje słowa z kontekstu.

Nie jestem zażartym przeciwnikiem 3W (a tak próbujesz mnie pokazać). Ale też nie jestem do tego przekonany. Uważam że 3W dobrze jest trudniej zrobić i przez trudność tej technologii można zrobić wiecej błedów. Ale nie jest to reguła. (u znajomego np. zamokła wewnętrzna wełna - ale o tym dowiedział się za póżno - ale nie jest to reguła)

Nie zamierzam udowadniac co jest lepsze.

Preferuję 2W Silke + styro.

Ale mam 1W z bloczków keramzytowych .... a co o tym sądzisz Mystic ?

...przy ścianach 3W popełnia się więcje błędów - myślę, że to powinna być puenta tej dyskusji :)

a jakies błędy, konkretnie ...

(inne niz przy scianach jednowarstwowych i dwuwarstwowych)

Mystic trochę wyciąłeś moje słowa z kontekstu.

Nie jestem zażartym przeciwnikiem 3W (a tak próbujesz mnie pokazać). Ale też nie jestem do tego przekonany. Uważam że 3W dobrze jest trudniej zrobić i przez trudność tej technologii można zrobić wiecej błedów. Ale nie jest to reguła. (u znajomego np. zamokła wewnętrzna wełna - ale o tym dowiedział się za póżno - ale nie jest to reguła)

Nie zamierzam udowadniac co jest lepsze.

Preferuję 2W Silke + styro.

Ale mam 1W z bloczków keramzytowych .... a co o tym sądzisz Mystic ?

NATO chyba petarda w oko Tobie wpadła i nie widzisz co piszesz,

a może faktycznie za stary jesteś- więc dlaTwojego dobra odpuszczę sobie dalszą dyskusję - nie dlatego,że nie mam argumentów, albo wyciągam Twoje wypowiedzi z kontekstu (więcej niż to co zacytowałem nie napisałeś) ale dlatego,żeby Towje serce towytrzymało.

No chyba, że upadłeś podczasz porodu i "klepki" się poprzestawiały.

Wolisz Silkę - Twoja sprawa -pewnie "ekologiczność"Cię przekonała :)

Styropian-hmmm-tu też pytanie -brak kasy na wełnę czy Twoja poradzająca wiedza, a nie ty masz bloczki keramzytowe- wiesz nie wiem jak wyglądają więc się nie wypowiem bo jeszcze je z dachówką pomylę i w domu będziesz miał ubaw podczas oglądania Sylwestra z TVN :)

Nic ja spada się pobawić - bo mam dopiero 30 lat więć nic nie wiem o życiu,a co dopiero obudowaniu :)

NATO - baw się dobrze dziadku :)

Witam

Wykorzystam ten temat do zadania pewnego pytania...

Nie wiem która ściana lepsza dwu- czy trzy- warstwowa... Tyle ile ludzi tyle opinii..

Ja zdecydowałem sie na ścianę 3W. 19 cm + wełna + 12 cm..Wybór wstępnie padł na wełnę Rocton z Rockwoola..

Prosiłbym o podpowiedz jaką grubość zastosowac..Murarz sugeruje ze 5 cm wystarczy... Ja jednak chciałbym miec pewnośc.. tym bardziej ze nie chciałbym miec ściany 3W z zbyt cięką wełną...

Aha.. sciana z pustaka ceramicznego

Witam

A ja ni cholery nie mogę zrozumieć skąd się bierze mit o tym że ściana 3W jest najbardziej narażona na błędy, w każdej gazecie są przykłady jak taką ścianę robić żeby uniknąć mostków i też nie bardzo widzę które to elementy są tak bardzo narażone na błędy w wykonastwie. Kiedyś na tym forum był wątek jakie błędy są robione przy wykonywaniu ściany 2W szczególnie jej ocieplania, tam to dopiero była lista, 1W też do najłatwiejszych chyba nie należy a napewno muszą ją wykonywać bardzo starannie. Koszt murowania też nie jest przytłaczająco wyższy, szczegónie że często murarze liczą jako całość i udział w tym dodatkowej ściany jest czasami niezauważalny (u mnie tak było, dla nich było bez różnicy) i jakoś nikt nie zauważa że w tym jest już wykonane ocieplenie.