poldek82 30.12.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Cześć. sam jeszcze osobiście nie zabrałem się za budowe własnego domku (choc buduje sporo=firma budowlana) ale chcialbym załozyć takiego posta gdzie będziemy sie wymieniac spostrzeżeniami dotyczacymi budowy tanich domków w łacznej cenie do zamieszkania 200 000 - 300 000 zł Wiem ze na forum jest sporo takich ludzi którzy wybudowali w takiej cenie domki, budują lub będa budować. Zachęcam do dyskusji P.s. Ci którzy już wybudowali niech wrzucą jaies fotki dla zaintetesowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 30.12.2007 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 musisz ograniczyć pow domków do 80-90 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 12.01.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 moja uwaga: samemu trzeba taki domek budowac .... po pracy, wieczorami i w weekendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 12.01.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 musisz ograniczyć pow domków do 80-90 m2 nie zgodzę się. Kwestia wykończenia i własnej pracy. za 300 tys można zbudować ponad 200 metrowy domek. Oczywiście pomijam koszty działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 12.01.2008 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 musisz ograniczyć pow domków do 80-90 m2 nie zgodzę się. Kwestia wykończenia i własnej pracy. za 300 tys można zbudować ponad 200 metrowy domek. Oczywiście pomijam koszty działki. Romku ty piszesz że te ponad 200 m2 za 300 tys to oczywiście w odniesieniu do twojego domu? Jesteś mitomanem. Zbuduj coś i potem pogadamy - bo 200 m domu nie da się zbudować i wykończyć za 200 tys choćbyś wszystko robił sam ... tylko że sam nie jesteś w stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 12.01.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 może cię jeszcze uprzedzę za 300 tys również nie jesteś w stanie dociągnąć swoich 240 m2 pow użytkowej chociaż do standardu deweloperskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.01.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 (...) chcialbym załozyć takiego posta(...) taki post ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 13.01.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Dom 120 mkw użytkowej z garażem dwustanowiskowym, dół wykończony, góra - instalacje i wylewki. Razem ok. 270 tys. Niewiele pracy własnej (bez działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 13.01.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 To zalezy co ma byc w tym domu. Ja wydalem juz 360tys., a jestem dopiero na etapie docieplania poddasza. Zostaly podlogi, malowanie, wyposazenie lazienek, kuchni, meble, obudowa kominka. Dom sredni - 135m2. Moglem oczywiscie zaoszczedzic. Zamiast wentylacji mechanicznej z GWC moglem zostawic grawitacyjna. Moglem nie robic rolet z napedami, a budowe kominka odlozyc w czasie. Moglem nie robic sztywnego poszycia, a na dach dac blache. Wreszcie moglbym zastosowac jakis tani kociol gazowy. Gdybym zrealizowal wariant minimalny, to wyszlo by o jakies 50-60tys. mniej, czyli bylbym obecnie na poziomie 300tys., ale tak czy inaczej musze jeszcze miec jakies 50tys., by w minimalnym stopniu wykonczyc i wyposazyc dom w srodku. Wniosek jest taki, ze jak budujesz dla siebie i chcesz miec wszystko zrobione porzadnie, to raczej zapomnij o kwocie 300tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 13.01.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 No proszę! Jaki uczciwy forumowicz. Nie pitoli że postawił swój dom za 1000 zł /m2 tylko elegancko zeznał jak jest. Nie da się dzisiaj zbudować domu poniżej 2500 zł/m2. Wszystko, ale to wszystko: lepsze okna, okleina, okna drewniane, veluxy z klamką na dole, kominy w klinkierze, cokół itd... podbijają cenę niemiłosiernie. Dodając do tego reku + GWC + PC podchodzimy pod 3 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.01.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 (...) chcialbym załozyć takiego posta(...) taki post ! Się czepiasz Równaj w dół zachowując "poziom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 13.01.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 (...) chcialbym załozyć takiego posta(...) taki post ! Kolega pisze o poScie a nie o poŚcie. do 300 spokojnie.Ale bez stiuków, marmurów itd. Dziwię się ludziom którzy kupują mieszkania za 350tyś w stanie developerskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.01.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ... Dziwię się ludziom którzy kupują mieszkania za 350tyś w stanie developerskim. A ja się dziwię Twojemu zdziwieniu. Dlaczego "dziwnym" ma być zakup mieszkania w dobrej lokalizacji, o sporym metrażu, z różnymi "instalacjami-udobstwami" w ścianach, podłogach, sufitach....... Czy także dziwisz się komuś, że kupuje Audi zamiast Lanosa? Stać Go. Ma takie życzenie. Potrzebuje takiego właśnie standardu. To i takie mieszkanie kupuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 14.01.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 musisz ograniczyć pow domków do 80-90 m2 Wybudowałem domek o powierzchni 112 m2 + garaż. Koszt ogólny (na razie) wyniósł około 230 000,-. Domek jest nienajgorzej wyposażony: ogrzewanie mieszane (podłogówka na około 50m2 + grzejniki), dwie łazienki, podłogi drewniane (nie panele), sprzęt AGD nowy (oprócz pralki i zmywarki), bardzo dobre okna, kominek, wideobramofon, elektrycznie sterowana brama garażowa itd. Liczę, że jeszcze będzie trzeba włożyć około 20 000,- żeby wszystko zapiąć na ostatni guzik. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że ten ostatni guzik na pewno nie będzie tym całkiem ostatnim, bo zawsze będzie coś do ulepszenia, czy poprawienia, ale te 20 000,- pozwoli na normalne zamieszkanie. Inna sprawą jest zapewne urządzenie ogrodu, utwardzenie dojazdu itp. Tu jeszcze nie liczyłem kosztu, zresztą myślę, że jest to bardzo trudne do oszacowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 14.01.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 AXENTY Oczywiście mass rację - tylko że on próbuje się przygotować do budowy a ty swoją praktycznie skończyłeś. Jak przygotowywałem się w 2006 roku do budowy moje koszty szacowano na 200 tys za stan surowy zamknięty. Dzisiaj wydałem na to o ponad 30% więcej Edit: Poza tym nasz przedmówca pisze o cenie do zamieszkania więc przy obecnym wzroście cen wg mnie może realnie przymierzać się do domku 80-90 m2 i to podobnie jak u ciebie bez ogrodu czy tez podjazdu. PSMiałem na początku taką wielką chęć i przekonanie że wszystko kupię taniej, załatwię itd... niestety pewnych rzeczy po prostu nie da się taniej zrobić, choćby z uwagi na wzrost kosztów robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 14.01.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jak przygotowywałem się w 2006 roku do budowy moje koszty szacowano na 200 tys za stan surowy zamknięty. Dzisiaj wydałem na to o ponad 30% więcej Fakt, podstawowe materiały typu BK, czy drewno na więźbę, kupowałem jeszcze przed niespodziewanym wariactwem cenowym. Z drugiej strony, ceny materiałów powoli spadają. Bloczek BK kupowałem po 6,10zł, w najlepszym dla handlowców czasie był po 17,00zł, teraz można go kupić za 7,80. Innym tematem są ceny usług, które faktycznie poszły pod niebo, ale spadać za bardzo nie chcą, chyba że będą to usługi na poziomie tak niskim, że lepiej zabrać się za robotę samemu, nawet jak nie ma się o tym zielonego pojęcia. Przyznaję rację - koszt budowy jest teraz wyższy, niż półtora roku temu, choć nie wiem o ile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 14.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Przepraszam - pisałem o stanie surowym otwartym z tym że mój dom jest trochę większy od twojego. Poza tym jak pisałem wcześniej - ceny mimo wahań są dużo wyższe niż 1,5 roku temu - co boleśnie odczuwam płacąc faktury. Gdyby tak ceny robocizny chciały spadać... dałoby się opanować koszty kupując materiał zimą itd, a tak niestety PS Nawet banki liczą dzisiaj standard deweloperski po 3200 zł / m2 pow użtkowej i prawdę mówiąc to można zaoszczędzić na oknach, bramie, i dachu - wybierając tańsze rozwiązania - ale jak buduje się dla siebie a nie na sprzedaż... sam pewnie wiesz jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 14.01.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 To ja dodam jeszcze moje trzy grosze odnosnie wzrostu cen. Akurat zalapalem sie na zeszloroczne szalenstwo. Czesc materialow udalo sie kupic na poczatku wzrostu, inne przed jego szczytem. Tak czy inaczej kosztorys przekroczylem o jakies 20-30%. Kazdy, kto planuje budowe, powinien dodac tyle do swojego kosztorysu. Wtedy w wariancie pesymistycznym zepnie budzet, a w optymistycznym zostanie mu na wyposazenie czy zrobienie ogrodu/ogrodzenia. Kto wie co nas czeka wiosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.01.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ej, wybudowałam domek w tym roku. Między czerwcem a grudniem. Standard domu przeciętny (dach ceramika, okna plastikowe ale wszystkie z roletami zewnętrznymi, koza zamiast kominka, dobry piec gazowy i grzejniki bez podłogówki itd) Sam domek 124 m2 kosztował mnie z 230 tyś ale do tego przyłącza z 40. Czyli 270 razem. Systemem nie tyle gospodarczym, co ekip. W domku już mieszkam, choć wykończony nie jest, dołożę jeszcze do tych kafelek i parkietów z 10 000 no i muszę włożyć z 10 000 w pomalowanie elewacji. I z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć - najdroższe jest wykończenie... Wykończenie, to znaczy gresy, kafle, malowanie ścian, szafy, drzwi, schody, parkiety, krany, bidety itp. Ale to wszystko można kupić za dużą forsę lub za małą. Mam gres po 20 zł/m2. Akurat ten właśnie mi pasował kolorem. Ale mogłam kupić po 100/m2. Mogę kłaść kafle po 100 zł za metr plus robocizna 45/m2 a mogę pomalować dobrą farbą sama. No i takie prace można rozłożyć w czasie - więc to już nie jest koszt domu. Podsumowując, koszt domu w którym można zamieszkać - ma podłogi, schody, ogrzewanie, ocieplenie, nową, ładną i wyposażoną kuchnię i łazienkę to około 300 000 (ze skończeniem elewacji). Czyli 2500 zł/m2. W niezłym standardzie. Reszta - zależy od inwestora. Można tak mieszkać albo włożyć jeszcze bardzo dożo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 15.01.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Sasha, budujesz Klarysę, a to dom mega drogi. Wiem, bo moja przyjaciółka go zbudowała. Wole oka, czterospadowy dach i powierzchnia niemała. My budujemy trochę mniejszy (150mkw + garaż 40mkw) i z prostym dachem. Stan surowy zamknięty wyniósł nas niecałe 170 tyś. I nie kupuje materiałów z dolnej półki (ytong, karpiówka, okna Jezierski w okleinie). Na wykończeniówkę zamierzam przeznaczyć 100 tyś. Rekuperatory itp sobie odpuszczam. Faktem jest, że sporo włożyliśmy własnej pracy. Ale da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts