Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMEK ZA 200-300 TYŚ. ZŁ :)))

Recommended Posts

Sasha, budujesz Klarysę, a to dom mega drogi. Wiem, bo moja przyjaciółka go zbudowała. Wole oka, czterospadowy dach i powierzchnia niemała. My budujemy trochę mniejszy (150mkw + garaż 40mkw) i z prostym dachem. Stan surowy zamknięty wyniósł nas niecałe 170 tyś. I nie kupuje materiałów z dolnej półki (ytong, karpiówka, okna Jezierski w okleinie). Na wykończeniówkę zamierzam przeznaczyć 100 tyś. Rekuperatory itp sobie odpuszczam. Faktem jest, że sporo włożyliśmy własnej pracy. Ale da się.

Jolu... Klarysa ma coś koło 184 m2 + 35 m2 garaż więc jest tylko o 32 m2 większa. (no chyba że mówisz o pow. podłogi)

Z wolich oczek niestety zrezygnowaliśmy 1. Kasa / 2. Brak wykonawców. i niestety powód nr 2 przeważył szalę - nie ma nic gorszego niż spierd... wole oko na dachu.

Co do cen to jestem w szoku. dom 190 m2 stan surowy zamknięty z karpiówką i oknami jezierskiego za 170 tys to świetny wynik. U mnie technologia podobna a koszty duuużo większe. Jak to zrobiłaś ???

Kurcze powiem ci że ja również buduję z kredytu :( i niestety już wiemy że nam zabraknie więc dokładnie planujemy koszty.

a może te 190 m2 o których piszesz to pow podłogi? Bo to by się wtedy mniej więcej zgadzało w sensie kosztów (u mnie podłoga - po drobnych zmianach - ma niestety aż 303 m2)

Edit: policzyłem - mam 317 m2 podłogi :o strasznie dużo

Sasha, napisałam że buduję bez kredytu. Budujemy do w melisie archonu. W oryginale ma 147 mkw powierzchni użytkowej (po podłodze nie liczyłam, ale pewnie więcej). Dobudowaliśmy dodatkowy wiatrołap (7mkw) który jest zarazem łącznikiem z dwustanowiskowym garażem, którego nie było w projekcje. Nie mamy jeszcze instalacji. W koszcie, który podałam jest jeszcze wełna kupiona na ocieplenie poddasza i styropian na posadzki. Fotki w fotosiku. Pozdrawiam

My wybudowaliśmy segment 130m2+70m podpiwniczenie(strasznie drogie!!!!!). Narazie wydaliśmy 190tys. Ale kupowaliśmy materiały w tym szaleństwie cenowym. Jeszcze zostało nam kupić grzejniki, piec, ocieplić poddasze, zrobić elewację, no i jakieś panele, i sprzęt,biały montaż, przydało by sie jeszcze z 50tys. tak więc 250tys. na budowę bez działki jest realne.

No pewnie że jest realne :) jak czytam ceny niktórych ludzi o jestem poprotu w szoku. Na tym forum chyba panuje przekonanie że czym droższe to napewno lepsze :) Ale niech każdy sobie myśli co tam chce. Jeden z ostatnich postów jakie przeczytałem to temat o cementach, ludzie piszą że kupują tam tonę po 600-700 zł !!! MASAKRSA :) U mnie jest po 370 z Górażdzy. Kolejny temat - robocizna - np. mój płytkarz kłądzie mi płyteczki za 25 zł/m2 bez rachunku :) W taki sposób trzeba szukać oszczędności :)

Pozdrawiam budujących

Kolejny temat - robocizna - np. mój płytkarz kłądzie mi płyteczki za 25 zł/m2 bez rachunku :) W taki sposób trzeba szukać oszczędności :)

Pozdrawiam budujących

Skąd go masz? U nas znalazłam najtaniej po 35 za gres. Płytki po 45!!!!

Kolejny temat - robocizna - np. mój płytkarz kłądzie mi płyteczki za 25 zł/m2 bez rachunku :) W taki sposób trzeba szukać oszczędności :)

Pozdrawiam budujących

Skąd go masz? U nas znalazłam najtaniej po 35 za gres. Płytki po 45!!!!

Cena ceną. Wiadomo element istotny.

Niemniej wolałem zapłacić więcej i mieć gwarancję dobrze wykonanej pracy.

Swego czasu przebierałem w ofertach fliziarzy. Wybrałem wcale nie najtańszą ofertę. Wykonawca robił swoją robotę długo, dokładnie. Płytki są ułożone równo a fugi są o identycznej szerokości. Płaciłem nu za tę właśnie staranność. A staranność wymaga czasu.

Oczywiście można znaleźć sprintera który ułoży za 20 zł metr płytek. Tylko odbywa się to kosztem dokładności. Jestem przekonany, że fliziarz który ceni swoją pracę na 25 zł/m2 nie będzie szlifował płytek a do ich łączenia w narożnikach "wystających" użyje listwy.

Tak ułożyć płytki to i ja bym potrafił.

Powodzenia.

My wybudowaliśmy segment 130m2+70m podpiwniczenie(strasznie drogie!!!!!). Narazie wydaliśmy 190tys. Ale kupowaliśmy materiały w tym szaleństwie cenowym. Jeszcze zostało nam kupić grzejniki, piec, ocieplić poddasze, zrobić elewację, no i jakieś panele, i sprzęt,biały montaż, przydało by sie jeszcze z 50tys. tak więc 250tys. na budowę bez działki jest realne.
50 tysięcy ma ci wystarczyć na ten zakres robót???? przecież to cała wykończeniówka,SUUUUPER OPTYMISTA z ciebie.

Coś w tym jest. Elewacja nie da się taniej, niż 20 000, chyba, że masz ścianę jednowarstwową już z tynkiem i chcesz ją tylko pomalować. To 10 000. Piec koło 10 000 (z montażem) a może być i 20 000..., grzejniki od 5 do 10 000. Ocieplenie poddasza też koło 10 000 (w tym u mnie robocizna 4, można samemu).

Dorzyć jeszcze ze 30 000. :cry:

To tak dla porównania, weźmy ten nieszczęsny dach. U nas 9 metrów sześciennych więźby, i Was jak pamiętam coś ponad 20. Zrobiłam wysiłek i sie sięgnęłam do rachunków. I tak więźba z łatami (pełne deskowanie pod karpiówkę) to u nas 8 tyś. Dachówka i wszystkie akcesoria (kominki, ława kominiarska, folia (dość droga bo Tyvek pro), kosze, taśmy, rynny itp 18 751. Razem wszystkie materiały na dach 26 757 zł. Wcale nie wydaje mi się to specjalnie tanio. Do tego doszła robocizna i kominy i całość wyniosła 40 tyś. Ale nic sie nie martw. Klarysa, to bardzo fajny i wygodny domek. Moich znajomych cały dach kosztował 70 tyś. Z robocizną ( i wolimi okami). Dachówka karpiówka oczywiście firmy Vikor angobowana. Położona , mistrzostwo świata. Ale budowali ponad 2 lata temu. Pozdrawiam .Jola :wink:

Ja wtrącę swoje 5 groszy i zaznaczam że możecie mnie linczować bo jestem jeszcze PRZED postawieniem pierwszej cegły, ale z autopsji wiem, że...

- 2 takie same domy w tym samym standardzie można postawić z różnicą 10 - 25% (wszystko zależy od Negocjacji cen, wkładu własnej pracy nawet najmniejszej i przewidywania, liczenia)

- ktoś wyżej pisał że woli dopłacić i mieć lepiej zrobione. Niestety w Polsce drożej nie znaczy lepiej, drożej często znaczy więcej kasy dla ekipy.

- Myślę że 300tys. to kwota w której śmaiło każdy może mysleć o swoim domku bez kompromisów, pytanie jak bardzo jest zaradny gospodarny i jak bardzo szanuje pieniądze w porównaniu do innych, kredyt wziąć łatwo...ale to nie wsyzstko.

Niestety mam dosyć niepopularną opinię o naszych rodakach, którzy zawsze mają rację, a szczególnie jak za coś przepłacą to udowadniają wszystkim że mają lepiej, albo że taniej nie można....

Jest taki wątek na którym znajdziecie kilka podpowiedzi jak można oszczędzać bez tracenia jakości w tym co budujemy. Ja do kilku się stosowałem i wiem że już na etapie kupna ziemi, wydając kilkadziesiąt tysięcy można "zaoszczędzić" dużo, na etapie projektu INDYWIDUALNEGO można zaoszczędzić na przyszłej budowie itp... itd, dlatego wszystkim ciułającym na dom życzę zapału i przebiegłości w walce z systemem.

Jedni chcą mieć dom wyceniany na 300tys. za 250tys. inni wyceniany na 1mln wydając niecałe 800tys. Więc podejrzewam że wszyscy borykamy się z tymi samymi problemami tylko poruszjąc się w innym przedziale cenowym.

Z tym oszczędzaniem nie zawsze jest tak, jakbyśmy chcieli. Ja też miałam mieć tania ekipę, która mi w ostatniej chwili odmówiła. W efekcie chcąc budować musiałam wziąć z tego, co było i jakościowo dobrą, tak więc przepłaciłam jakieś 20 tys. Materiały też drożeją czasem trudno przewidzieć jak. Nie wszystko jest takie proste, zatem do budżetu należy dodać jakieś 30%. Ale bez fajerwerków, częściowo wykończony, ale do zamieszkania dom za 300 tys jest możliwy. My się - jak już pisałam - na pewno zamkniemy w tym budżecie wykańczając dół.