pike22 31.12.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Zauważyłem ostatnio, że na jednej ze ścian zewnętrznych (konkretnie na elewacji od północnej strony) pojawił się szron. Na pozostałych takie coś nie występuje. Jesienią budynek został docieplony styropianem na to siatka + klej a po przeschnięciu ściany zostały zagruntowane. Na połozenie tynku cienkowarstwowego czekam do wiosny. Dom nie jest jeszcze zamieszkały - trwają prace wykończeniowe. W zimowym okresie dogrzewam pomieszczenia (kilkanaście stopni na plusie)Czy w pewnych warunkach można uznać, że takie oszronienie to normalne zjawisko? "Felerna" ściana ma taki układ względem stron śwata, że w tym okresie pozostaje praktycznie w cieniu przez cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 31.12.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 szron na scianie zewnętrznej jest normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pike22 31.12.2007 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Twój głos mnie trochę uspokaja (podejrzewałem nawet jakąś fuszerkę budowlańców), ale proszę Was o więcej opinni/sugestii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.12.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 może nie normą, ale się zdarza, co w tym takiego niepokojącego?że "zniszczy" wyprawę klejową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 31.12.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Przeczytałem "Srom na elewacji" i trochę mnie taka możliwość zadziwiła (...?) ...chyba za wcześnie zaatakowałem kompa... Szron na północy się zdarza, nie ma powodu do niepokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 31.12.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Zauważyłem ostatnio, że na jednej ze ścian zewnętrznych (konkretnie na elewacji od północnej strony) pojawił się szron. Na pozostałych takie coś nie występuje. Jesienią budynek został docieplony styropianem na to siatka + klej a po przeschnięciu ściany zostały zagruntowane. Na połozenie tynku cienkowarstwowego czekam do wiosny. Dom nie jest jeszcze zamieszkały - trwają prace wykończeniowe. W zimowym okresie dogrzewam pomieszczenia (kilkanaście stopni na plusie) Czy w pewnych warunkach można uznać, że takie oszronienie to normalne zjawisko? "Felerna" ściana ma taki układ względem stron śwata, że w tym okresie pozostaje praktycznie w cieniu przez cały dzień. To bardzo dobrze Znaczy że dom jest dobrze ocieplony (zaizolowany). Świetna okazja by wyszukać wszystkie mostki cieplne . pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 31.12.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Normalne i nic się nie dzieje. Z klejem też nic złego nie powinno się stać, bo jak piszesz jest on zagruntowany (bez tego też nic mu nie będzie). Gruntowanie powinno być dwukrotne, no ale zapewne zrobiłeś to jednorazowo..... Rozumując taj jak niektórzy powyżej, to szron na gotowej wyprawie w postaci tynku np. silikatowego, powinien go uszkodzić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 03.01.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Szron ma prawo wystąpić. I najszybciej włąsnie na stronie północnej.Ściany ocieplone dodatkowo są najbardziej podatne na przechłodzenie (zewnętrzna wyprawa tynkarska ma niższą temperaturę niż powietrze). Wziąć tylko dobrą wyprawę, bo inaczej grozi to grzybem/algami na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pike22 04.01.2008 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 ... Wziąć tylko dobrą wyprawę, bo inaczej grozi to grzybem/algami na elewacji Pisząc "dobrą" masz na myśli rodzaj tynku (miał być akrylowy) czy sprawdzoną markę (uznany producent)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.01.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Dobry - należy rozumieć - dobre parametry techniczne.Niska porowatość, niska nasiąkliwość, przyzwoitej klasy spoiwo, nie degradowalne, zawierające biocydy - zapobiegające porastaniu algami. Rozumie się tynki innej klasy niż "polimerowe" , czy typu Kreisel , Bolix, Baumit . Odsi itp - gdyż te właśnie , to "wiodąca siłą narodu" w porastaniu algami. Przy kondensacji/szronie - szczególnie narażone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.01.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 no dobrze a jeśli szron na ścianie północnej jest ale po dokładnym przyjrzeniu widać na nim miejsca łączenia płyt? to jak poprawić te mostki? (tynk to silikonowy Kabe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.01.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Na poprawki - nieco już późno... Nie można na razie do końca wywnioskować - co jest przyczyną.Najprawdopodobniej - szpara między płytami, wypełniona w zaprawą ale to spekulacja. Prawidłowo - otworzyć, usunąć zaprawę, wypianować. Nie mam jasności, czy ścian już otynkowana czy nie? (jedynie zazbrojona ?) Można zwiększyć grubość warstwy zbrojącej - będzie mniej źle.+ tynk+ farba Pomalowanie (tynku) farbą silikonową, (jeśłi już jest otynkowane) może istotnie poprawić efekt, ale musi zostać całkowicie redukowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.01.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Na poprawki - nieco już późno... Nie można na razie do końca wywnioskować - co jest przyczyną. Najprawdopodobniej - szpara między płytami, wypełniona w zaprawą ale to spekulacja. Prawidłowo - otworzyć, usunąć zaprawę, wypianować. Nie mam jasności, czy ścian już otynkowana czy nie? (jedynie zazbrojona ?) Można zwiększyć grubość warstwy zbrojącej - będzie mniej źle.+ tynk+ farba Pomalowanie (tynku) farbą silikonową, (jeśłi już jest otynkowane) może istotnie poprawić efekt, ale musi zostać całkowicie redukowany płyty nie były łączone na piankę ponieważ były ryflowane, w miejscach gdzie się nachodzą widać siateczkę (tzn brak szronu) ale tylko i wyłącznie na szronie na ścianie północnej. Dom jest otynkowany tynkiem silikonowym. Ekipie kładącej styropian podziękowałam jak zobaczyłam 1/4 pracy dokańczała inna ekipa. Mam się bać ? Czy sprawę olać i przejść nad nia do porządku dziennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 04.01.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Przeczytałem "Srom na elewacji" i trochę mnie taka możliwość zadziwiła (...?) ...chyba za wcześnie zaatakowałem kompa... Szron na północy się zdarza, nie ma powodu do niepokoju. To i tak dobrze...w zasadzie mogłeś przeczytać jeszcze: "Sram na elewacje" Hahahahaha Tak powstaje plotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 04.01.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Dobry - należy rozumieć - dobre parametry techniczne. Niska porowatość, niska nasiąkliwość, przyzwoitej klasy spoiwo, nie degradowalne, zawierające biocydy - zapobiegające porastaniu algami. Rozumie się tynki innej klasy niż "polimerowe" , czy typu Kreisel , Bolix, Baumit . Odsi itp - gdyż te właśnie , to "wiodąca siłą narodu" w porastaniu algami. Przy kondensacji/szronie - szczególnie narażone. Ten akrylowy, o którym wspomniałem produkowany jest (niestety?) na bazie dyspersji akrylowo-polimerowej i kruszywa dolomitowego. Mam jeszcze do wyboru tynk silikatowy o którym producent tak pisze: "...produkowany na bazie czystej dyspersji akrylowej i bazie potasowego szkła wodnego oraz z dodatkiem wysokiej jakości wypełniaczy, środków chemicznych i dodatkiem hydrofobizującym o grubości od 1,5 mm do 2,5 mm, oraz domieszkami modyfikującymi i pigmentami..." Czy ten drugi bedzie lepszy w zaistniałej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nidziowa 04.01.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 WitamU nas tez jest szron od strony północnej zauwazyłam. A mostki to kołki od ocieplenia. Ależ sie ubawiłam jak to zobaczyłam. Kazdy kołek wiadac. pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 04.01.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Trochę mnie zaskoczyliście tym tematem...Bo wcześniej na forum się na nic takiego nie natknąłem ani ja żadnego szronu nie mam....nawet od strony wschodnio zachodniej....Wygląda to na ew. mostek...Nie wiem czy z czasem nie będzie to powodować "odparzeń"...chodzi o punkt pary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekja 01.01.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 U mnie ściana trzywarstwowa - beton komórkowy 24cm + styropian 2x4cm + beton komórkowy 12cm i na to tynk. Wczoraj i dziś szron grubości 1cm wystąpił na ścianach północnej i zachodniej. Czy to normalne, czy dzieje się coś złego z moimi ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 01.01.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 U mnie ściana trzywarstwowa - beton komórkowy 24cm + styropian 2x4cm + beton komórkowy 12cm i na to tynk. Wczoraj i dziś szron grubości 1cm wystąpił na ścianach północnej i zachodniej. Czy to normalne, czy dzieje się coś złego z moimi ścianami? nie wiem u mnie nigdy szron nie przekraczał grubości 0,5 mm no max 1 mm taki maleńki szronik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.01.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 no, centymetr to chyba już nie szron a porządne oblodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts