Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szron na elewacji

Recommended Posts

Zauważyłem ostatnio, że na jednej ze ścian zewnętrznych (konkretnie na elewacji od północnej strony) pojawił się szron. Na pozostałych takie coś nie występuje. Jesienią budynek został docieplony styropianem na to siatka + klej a po przeschnięciu ściany zostały zagruntowane. Na połozenie tynku cienkowarstwowego czekam do wiosny. Dom nie jest jeszcze zamieszkały - trwają prace wykończeniowe. W zimowym okresie dogrzewam pomieszczenia (kilkanaście stopni na plusie)

Czy w pewnych warunkach można uznać, że takie oszronienie to normalne zjawisko? "Felerna" ściana ma taki układ względem stron śwata, że w tym okresie pozostaje praktycznie w cieniu przez cały dzień.

Zauważyłem ostatnio, że na jednej ze ścian zewnętrznych (konkretnie na elewacji od północnej strony) pojawił się szron. Na pozostałych takie coś nie występuje. Jesienią budynek został docieplony styropianem na to siatka + klej a po przeschnięciu ściany zostały zagruntowane. Na połozenie tynku cienkowarstwowego czekam do wiosny. Dom nie jest jeszcze zamieszkały - trwają prace wykończeniowe. W zimowym okresie dogrzewam pomieszczenia (kilkanaście stopni na plusie)

Czy w pewnych warunkach można uznać, że takie oszronienie to normalne zjawisko? "Felerna" ściana ma taki układ względem stron śwata, że w tym okresie pozostaje praktycznie w cieniu przez cały dzień.

To bardzo dobrze ;-) Znaczy że dom jest dobrze ocieplony (zaizolowany).

Świetna okazja by wyszukać wszystkie mostki cieplne :wink: .

pozdrowienia

Normalne i nic się nie dzieje. Z klejem też nic złego nie powinno się stać, bo jak piszesz jest on zagruntowany (bez tego też nic mu nie będzie). Gruntowanie powinno być dwukrotne, no ale zapewne zrobiłeś to jednorazowo.....

Rozumując taj jak niektórzy powyżej, to szron na gotowej wyprawie w postaci tynku np. silikatowego, powinien go uszkodzić :roll:

:wink: Pozdrawiam

Szron ma prawo wystąpić. I najszybciej włąsnie na stronie północnej.

Ściany ocieplone dodatkowo są najbardziej podatne na przechłodzenie (zewnętrzna wyprawa tynkarska ma niższą temperaturę niż powietrze).

Wziąć tylko dobrą wyprawę, bo inaczej grozi to grzybem/algami na elewacji

Dobry - należy rozumieć - dobre parametry techniczne.

Niska porowatość, niska nasiąkliwość, przyzwoitej klasy spoiwo, nie degradowalne, zawierające biocydy - zapobiegające porastaniu algami.

Rozumie się tynki innej klasy niż "polimerowe" , czy typu Kreisel , Bolix, Baumit . Odsi itp - gdyż te właśnie , to "wiodąca siłą narodu" w porastaniu algami.

Przy kondensacji/szronie - szczególnie narażone.

Na poprawki - nieco już późno...

Nie można na razie do końca wywnioskować - co jest przyczyną.

Najprawdopodobniej - szpara między płytami, wypełniona w zaprawą ale to spekulacja.

Prawidłowo - otworzyć, usunąć zaprawę, wypianować.

Nie mam jasności, czy ścian już otynkowana czy nie? (jedynie zazbrojona ?)

Można zwiększyć grubość warstwy zbrojącej - będzie mniej źle.+ tynk+ farba

Pomalowanie (tynku) farbą silikonową, (jeśłi już jest otynkowane) może istotnie poprawić efekt, ale musi zostać całkowicie redukowany

Na poprawki - nieco już późno...

Nie można na razie do końca wywnioskować - co jest przyczyną.

Najprawdopodobniej - szpara między płytami, wypełniona w zaprawą ale to spekulacja.

Prawidłowo - otworzyć, usunąć zaprawę, wypianować.

Nie mam jasności, czy ścian już otynkowana czy nie? (jedynie zazbrojona ?)

Można zwiększyć grubość warstwy zbrojącej - będzie mniej źle.+ tynk+ farba

Pomalowanie (tynku) farbą silikonową, (jeśłi już jest otynkowane) może istotnie poprawić efekt, ale musi zostać całkowicie redukowany

płyty nie były łączone na piankę ponieważ były ryflowane, w miejscach gdzie się nachodzą widać siateczkę (tzn brak szronu) ale tylko i wyłącznie na szronie na ścianie północnej. Dom jest otynkowany tynkiem silikonowym. Ekipie kładącej styropian podziękowałam jak zobaczyłam 1/4 pracy dokańczała inna ekipa.

Mam się bać ? Czy sprawę olać i przejść nad nia do porządku dziennego?

Dobry - należy rozumieć - dobre parametry techniczne.

Niska porowatość, niska nasiąkliwość, przyzwoitej klasy spoiwo, nie degradowalne, zawierające biocydy - zapobiegające porastaniu algami.

Rozumie się tynki innej klasy niż "polimerowe" , czy typu Kreisel , Bolix, Baumit . Odsi itp - gdyż te właśnie , to "wiodąca siłą narodu" w porastaniu algami.

Przy kondensacji/szronie - szczególnie narażone.

Ten akrylowy, o którym wspomniałem produkowany jest (niestety?) na bazie dyspersji akrylowo-polimerowej i kruszywa dolomitowego.

Mam jeszcze do wyboru tynk silikatowy o którym producent tak pisze:

"...produkowany na bazie czystej dyspersji akrylowej i bazie potasowego szkła wodnego oraz z dodatkiem wysokiej jakości wypełniaczy, środków chemicznych i dodatkiem hydrofobizującym o grubości od 1,5 mm do 2,5 mm, oraz domieszkami modyfikującymi i pigmentami..."

Czy ten drugi bedzie lepszy w zaistniałej sytuacji?

• 11 months później...
U mnie ściana trzywarstwowa - beton komórkowy 24cm + styropian 2x4cm + beton komórkowy 12cm i na to tynk.

Wczoraj i dziś szron grubości 1cm wystąpił na ścianach północnej i zachodniej.

Czy to normalne, czy dzieje się coś złego z moimi ścianami?

nie wiem u mnie nigdy szron nie przekraczał grubości 0,5 mm no max 1 mm taki maleńki szronik