_VV 17.08.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Witam Wszystkich!!! Podzielcie się, prosze, Waszymi doświadczeniami na temat ogrzewania domu propanem ze zbiornika przydomowego. Zaczynam od siebie:- zbiornik 2700L Shell Gas,- dom 130 mkw, ocieplony 12cm styropianu (ogrzewana jedna kondygnacja ok. 70mkw, w tym 25mkw podłogowego)- kocioł dwufuncyjny ACV Alfa Sprint S, aż 31kW!!!- roczne zużycie gazu ok. 3000L (to chyba dużo!!!) przy nastawie temp. wew. 24st. Z całą instalacją i z gazem nie mam żadnych problemów oprócz tego że wydaje mi się, że eksploatacja kosztuje mnie zdecydowanie za dużo. A lektura postów na tym forum utwierdza moje przekonanie. Ale tak to jest jak z braku czasu sprawę wyboru kotła powierzy się "fachowcowi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.08.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Rzeczywiście fachowo dobrany kociołek. U mnie w starym klocku z lat 70-tych ocieplonym 3 cm styropianu wystarcza kociołek junkersa zblokowany na 16 kW. Powierzchnia ogrzewana to ok 100 m. Wsp k dla okien to 2,6 albo 2,9 nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.08.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 aha zbiornik zatankowany na full wystarcza mi w zupełności na całą zimę. Niestety shell jest najdroższym dostawcą gazu. Niestety ja też mam ich butlę więc od 2 lat palę drewnem i czekam na zakończenie okresu umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts