pluszku 31.12.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Zastanawiam sie czy zrobic w calym domu ogrzewanie podłogowe (takze na pietrze). O ile w przypadku parteru przewidziane jest miejsce na 12 cm styropianu a o tyle w przypadku poddasza takiej rezerwy juz nie mam. Chcac sie zmiescic w projektowanych 7 cm grubosci podlogi zostaje mi 5 cm wylewki i 2 cm wykonczenia. Nie ma miejsca na izolacje ze styropianu miedzy rurkami podlogowki a stropem (teriva). Czy takie rozwiazanie jest sensowne? Wszak bede grzał cały strop a i nawet posrednio nagrzewał sufit na parterze. Mozna to jakos sensownie (ekonomicznie) rozwiazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 31.12.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Można zrobić tak: * 3 cm Vapotherm XR z ekranem z folii /odpowiednik 5 cm styropianu/;* 3 cm wylewka zbrojona;* 1 cm wykończenie /na płytki spokojnie wystarcza/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 31.12.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Ja tak samo chce w całym domu mieć podłogówkę + kaloryfery na wszelki wypadki. Jestem w tej samej sytuacji nie przewidziałem tego że podłoga na poddaszu może mięć większą grubość niż 7cm dlatego teraz też się głowie. Zastanawiam się tylko czy np. nawet skromne 2 cm odpowiedniego styropianu na podłodze nie wystarczy? Przecież ciepło ucieka do góry a nie na dół wiec ogrzewać parteru nie będzie, a nawet jeśli by tak było to chyba wielkiej straty nie będzie, a w zapasie będę miał jeszcze grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.12.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ciepło ucieka do góry w powietrzu. w ciale stałym przepływa od cieplejszego do zimniejszego miejsca. Styropianu moze być i 3 cm - nawet jeśli będzie kiepsko izolował to i tak nie stracimy tego ciepła z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.12.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ciepło ucieka do góry w powietrzu. w ciale stałym przepływa od cieplejszego do zimniejszego miejsca. Styropianu moze być i 3 cm - nawet jeśli będzie kiepsko izolował to i tak nie stracimy tego ciepła z domu. Stracić nie stracimy, ale będziemy tego ciepła potrzebować więcej bo przy ogrzewaniu podłogowym parteru najniższa temp. panuje pod sufitem, a jeżeli nie odizolujemy podłogówki na stropie to stracimy ciepło które ogrzeje strop i powietrze pod sufitem co jest zupełnie zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.12.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ciepło ucieka do góry w powietrzu. w ciale stałym przepływa od cieplejszego do zimniejszego miejsca. Styropianu moze być i 3 cm - nawet jeśli będzie kiepsko izolował to i tak nie stracimy tego ciepła z domu. Stracić nie stracimy, ale będziemy tego ciepła potrzebować więcej bo przy ogrzewaniu podłogowym parteru najniższa temp. panuje pod sufitem, a jeżeli nie odizolujemy podłogówki na stropie to stracimy ciepło które ogrzeje strop i powietrze pod sufitem co jest zupełnie zbędne. fakt, fakt. Tylko tak sobie myślę że ciepło będzie wolało wedrować sobie przez 4 cm betonu i wykończenie podłogi niz przez 3 cm styropianu, i 20 cm stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 31.12.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ... Tylko tak sobie myślę że ciepło będzie wolało wedrować sobie przez 4 cm betonu i wykończenie podłogi niz przez 3 cm styropianu, i 20 cm stropu. Też tak myślę ale ... Nie ma miejsca na izolacje ze styropianu miedzy rurkami podlogowki a stropem (teriva). Czy takie rozwiazanie jest sensowne? Wszak bede grzał cały strop a i nawet posrednio nagrzewał sufit na parterze. Mozna to jakos sensownie (ekonomicznie) rozwiazac? tu jest mowa o braku styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.12.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ... Tylko tak sobie myślę że ciepło będzie wolało wedrować sobie przez 4 cm betonu i wykończenie podłogi niz przez 3 cm styropianu, i 20 cm stropu. Też tak myślę ale ... Nie ma miejsca na izolacje ze styropianu miedzy rurkami podlogowki a stropem (teriva). Czy takie rozwiazanie jest sensowne? Wszak bede grzał cały strop a i nawet posrednio nagrzewał sufit na parterze. Mozna to jakos sensownie (ekonomicznie) rozwiazac? tu jest mowa o braku styropianu. odnosiłem do propozycji żeby dać skromne 2 lub 3 cm styro. A może jakies 1 cm styroduru albo inna pianki poliuretanowej? Bo bez żadej izolacji to nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 01.01.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Ja też dopiero po położeniu dachu wpadłam na pomysł podłogówki w całym domu Postanowiliśmy dac styropian 2cm (w łazience 5cm bo tam była wcześniej specjalnie obniżona wylewka ). Na to folia i 6,5cm wylewki z podłogówką. Też mamy terivę -mam nadzieję, że wystarczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.01.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Można zrobić tak: * 3 cm Vapotherm XR z ekranem z folii /odpowiednik 5 cm styropianu/; * 3 cm wylewka zbrojona; * 1 cm wykończenie /na płytki spokojnie wystarcza/. Taka grubość wylewki jest za mała, powinno byc 6.5 cm. Chodzi tu o ochrone przed poparzeniem jak też o akumulacje ciepła w jastrychu. Przy takiej grubości, tj, 7 cm zapomnij o podłogówce "wodnej". W łazience możesz zrobić elektryczną - wtopić kabel lub mate grzewczą pod kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.01.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Taka grubość wylewki jest za mała, powinno byc 6.5 cm. Chodzi tu o ochrone przed poparzeniem jak też o akumulacje ciepła w jastrychu. Czemu akurat 6,5? Z czego to wynika (doświadczenie, normy, obliczenia?). A co będzie przy 5 lub 6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.01.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Taka grubość wylewki jest za mała, powinno byc 6.5 cm. Chodzi tu o ochrone przed poparzeniem jak też o akumulacje ciepła w jastrychu. Czemu akurat 6,5? Z czego to wynika (doświadczenie, normy, obliczenia?). A co będzie przy 5 lub 6? Grubość jastrychu wynika z wytycznych projektowych. Przy 5 cm napewno będzie mniejsza akumulacja ciepła, co do poparzenia to wszystko zależy od temperatury pracy instalacji. Trzymajmy sie raczej tego 6.5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.01.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Taka grubość wylewki jest za mała, powinno byc 6.5 cm. Chodzi tu o ochrone przed poparzeniem jak też o akumulacje ciepła w jastrychu. Czemu akurat 6,5? Z czego to wynika (doświadczenie, normy, obliczenia?). A co będzie przy 5 lub 6? Grubość jastrychu wynika z wytycznych projektowych. Przy 5 cm napewno będzie mniejsza akumulacja ciepła, co do poparzenia to wszystko zależy od temperatury pracy instalacji. Trzymajmy sie raczej tego 6.5 cm. Poparzenia? A jaka ma być temp tej podłogówki? 60 stC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.01.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Widocznie nie wiesz, że np. temperatura 50 st. C działając przez dłuższy czas może spowodować poparzenie. Taki przypadek może mieć miejsce przy regulacji ogrzewania na tzw. RTL-ach, lub wadliwym sterowaniu czy ustawieniu krzywej grzewczej, o awarii nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.01.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Widocznie nie wiesz, że np. temperatura 50 st. C działając przez dłuższy czas może spowodować poparzenie. Taki przypadek może mieć miejsce przy regulacji ogrzewania na tzw. RTL-ach, lub wadliwym sterowaniu czy ustawieniu krzywej grzewczej, o awarii nie wspomnę. skoro dodatkowy 1 cm betonu ma mnie uchronić przed poparzoną stopą lub inną częścią ciała która by spoczywała aktualnie na podłodze to nic tylko lać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Widocznie nie wiesz, że np. temperatura 50 st. C działając przez dłuższy czas może spowodować poparzenie. Taki przypadek może mieć miejsce przy regulacji ogrzewania na tzw. RTL-ach, lub wadliwym sterowaniu czy ustawieniu krzywej grzewczej, o awarii nie wspomnę. skoro dodatkowy 1 cm betonu ma mnie uchronić przed poparzoną stopą lub inną częścią ciała która by spoczywała aktualnie na podłodze to nic tylko lać Lać akumulacja ciepła ma spore znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts