dawor 31.12.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Hej.Zaczynam inwestycje z projektem M09 - "W dobrym Guście" http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=340&IdKolekcji= Oryginalnie dach tego domu kryty jest dachówka..Nie interesowałem sie jeszcze tym gdyż dach to u mnie za kilka mięsiecy.Ale przy zakupie stropu dowiedziałem się iż różnica pomiedzy dachówka a blachodachówką w cenie jest bardzo mała.. No a moim skromnym zdaniem dachówka jest lepszym rozwiazaniem (dachówka ceramiczna. ciemna)... No i tak sie zastanawiam czy jest sens kombinowac... Mam dach w kopercie, 300 m2. Nie wiem , ale wydaje sie iż więba która i tak juz jest spora musiałaby chyba byc odpowiednio wzmocniona.. na i kąd dachu który obecnie ma 20 st.. Na forum jest kilka osób które budują ten projekt... tylko jedna z nich zdecydowała sie na dachówkę. Niby bez zmiany więźby ale z kątem dachu zmienionym na 30 st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 31.12.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ...ale w czym lezy problem?nie podales konkretnej watpliwosci Cie trapiacej..... mysle,ze schladzaniem szampana sie teraz zajmij,a k to wie,pomysly moze przyjda same i konkretne pytania zadasz sobie i na forum Wszystkiego Naj...w 2008 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 31.12.2007 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 no własnie... pytanie... jak mocno trzeba by zmienac wieźbe i ewentualnie kąt dachu aby przejśc z blachodachówki na dachówke... to chyba to... No i czy to gra warta świeczki... bo jestem laikiem w tej kwestii i nie wiem czy zabawa w przeróbkę ma sens.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.12.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Hej. Zaczynam inwestycje z projektem M09 - "W dobrym Guście" http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=340&IdKolekcji= Oryginalnie dach tego domu kryty jest dachówka..Nie interesowałem sie jeszcze tym gdyż dach to u mnie za kilka mięsiecy.Ale przy zakupie stropu dowiedziałem się iż różnica pomiedzy dachówka a blachodachówką w cenie jest bardzo mała.. No a moim skromnym zdaniem dachówka jest lepszym rozwiazaniem (dachówka ceramiczna. ciemna)... No i tak sie zastanawiam czy jest sens kombinowac... Mam dach w kopercie, 300 m2. Nie wiem , ale wydaje sie iż więba która i tak juz jest spora musiałaby chyba byc odpowiednio wzmocniona.. na i kąd dachu który obecnie ma 20 st.. Na forum jest kilka osób które budują ten projekt... tylko jedna z nich zdecydowała sie na dachówkę. Niby bez zmiany więźby ale z kątem dachu zmienionym na 30 st... ale jak wynika z twego pierwszego postu w projekcie masz dachówkę , więc więźbę też masz pod dachówkę i deskowanie itd, więc co chcesz zmieniać i po co? dachówkę na dachówkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 01.01.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 ale jak wynika z twego pierwszego postu w projekcie masz dachówkę , więc więźbę też masz pod dachówkę i deskowanie itd, więc co chcesz zmieniać i po co? dachówkę na dachówkę?? No właśnie Bierz dachówkę i nic nie kombinuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 01.01.2008 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 ups, pomyliłem...oryginalnie mam blachodachówke..Gdybym miał dachowke to bym sie nie zastanawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 01.01.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 No to kombinuj ! Chcesz podnieść dach i robić coś na poddaszu ? Tak ? Każ projektantowi przeliczyć obciążenia na fundament, przeprojektować więźbę dachową i wal dachówkę ceram. lub bet. Będzie ciszej i trwalej ( generalnie ). Z dachówką bet. koszt podobny do blachodachówki. Nie chcesz nic robić z kątem nachylenia dachu i nie będziesz wykorzystywał poddasza zostaw tak jak jest. Blacha nie będzie nadto obciążać budynku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 01.01.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 wszyscy tylko piszą o dodatkowym obciążeniu zmieniając na dachówkę, że to fundamenty trza mocne itd. ale jak ktoś zmienia strop np.z terivy na monolit albo na jakieś inne to nikt sie nie zastanawia ile to waży. Taki strop przekracza trzykrotnie wagę dachu ,ja mam strop który waży 50ton ,a wszyscy tylko piszą dasz dachówkę to straszne obciążenie , w moim wypadku to jedyne 12 ton ,wiec w porównaniu do stropu to śmieszne obciążenie . Oczywiście więźbę musisz mieć pod dachówkę , ale z tymi ławami to bym nie przesadzał , w Polsce wszystko zazwyczaj jest przewymiarowane, twórca twojego projektu też zapewne takie wytyczne przyjął, wyprzedził zmienność polskiego inwestora i sie zabezpieczył, ławami byś sie nie przejmował, no chyba że ich niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 01.01.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Daj projektantowi do sprawdzenia i przeliczenia projekt, kluczowa będzie wytrzymałość więźby i ław. Odnośnie poczty kolegi: Kris2222Tylko szaleniec zmienia strop bez sprawdzenia wytrzymałości konstrukcji. Sam zmieniam z Terrivy na Filgrana, ale z przeliczeniem całości przez Uprawnione biuro konstrukcyjne - w cenie zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 01.01.2008 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Strop mam terive i nic nie zmieniam.. Jeżeli chodzi o ławy to w projekcie (w projekcie pod blachodachówke) maja 60 cm przy zewnętrznych ścianach nośnych i 80 cm przy dwóch wewnetrznych ścianach nośnych ... Jednak mysle (pomysł z dachówką mam od 2 dni i tak tez powiedziałem architektowi adaptujacemu aby zmienijszyc je do 40 cm... chyba jeszcze tego nie przeliczył... Generalnie więźba jest tez spora obecnie 11 kubików (dom 14/15 m - 300 m2 dachu) Tak więc jesli zakres zmian będzie duży (czytaj kosztowny) to chyba zostane przy blachodachówce... Wolałbym jednak dachowke :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 01.01.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Też mam 11Kubików - wycena więźby listopad 2007 - 12.000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 02.01.2008 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 musze poważnie porozmawiac z architektem adaptujacym ... zobaczymy co mi powie.. musi jak rozumiem wszystko przeliczyć i wtedy bedzie jasne czy stac mnie na dachówke ( mimo iż cena damej dachówki ceramicznej jest niewiele wyzsza podobno) czy tez pozostac przy blachodachówce... Swoją drogą to świadomośc ile ton wisi nad głowa jest średnio konfortowa dla takiego laika jak ja :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jedrek-Jedrek 02.01.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Oczywiście więźbę musisz mieć pod dachówkę , ale z tymi ławami to bym nie przesadzał , w Polsce wszystko zazwyczaj jest przewymiarowane, twórca twojego projektu też zapewne takie wytyczne przyjął, wyprzedził zmienność polskiego inwestora i sie zabezpieczył, ławami byś sie nie przejmował, no chyba że ich niema. A chciałbyś mieć wieźbę na granicy wytrzymałości ? albo zaprojektował taką i sie pod nią podpisał i wziął odpowiedzialność za ewentualne zdarzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.01.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Jak nie jest za późno to na twoim miejscu zrezygnowałbym ze stropu i klasycznej więźby na rzecz prefabrykowanych wiązarów dachowych. Z całą pewnością wyjdzie taniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViVi 02.01.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Chcesz być nowoczesny i ponadczasowy? http://www.decra.com.pl A tu masz porównanie dachówki z przedstawioną powyżej ideąhttp://www.decra.co.uk/Download/Video.aspx Fakt sama dachówka w sobie ładnie wygląda, ale wszystko jest ładne jak jest nowe (gonty, dachówka itd). A ceny dachówki i blachodachówki oczywiście dobrej kalkulują się w tych samych złotówkach, ale wszystkie produkty mają swoje wady jak i zalety, dobrze wszystko przeanalizuj bowiem dobra blacha jak i dobre dachówki są w podobnych cenach, ale co Ci się opłaci bardziej w perspektywie czasu i da więcej spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.01.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Panelowe pokrycia blaszane z posypką mineralną to doskonałej jakości imitacja ale bardzo droga imitacja. Droższa od oryginału (od dachówki cementowej dwukrotnie). Żywotność tez będzie miała krótszą od oryginału. Równie dobrze można by tu polecić produkty z blachy aluminiowej firmy Prefa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Jeśli nachylenie dachu masz 20 stopni to koniecznie daj pelne deskowanie i papę pod dachówkę.Bo może sie dostawac woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 03.01.2008 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Jeśli nachylenie dachu masz 20 stopni to koniecznie daj pelne deskowanie i papę pod dachówkę. Bo może sie dostawac woda. dzięki za uwage.. pełne deskowanie i papa przewidziane :) ..na tym chce własnie zakończyc 2008 rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 musi jak rozumiem wszystko przeliczyć i wtedy bedzie jasne czy stac mnie na dachówke ( mimo iż cena damej dachówki ceramicznej jest niewiele wyzsza podobno) czy tez pozostac przy blachodachówce... W cenie blachy, dobrej dachówki ceramicznej nie kupisz. W podobnej cenie (+ - 20%) bedzie dobra dachowka cementowa typu Braas czy Nelskamp lub ewentualnie najtansza ceramiczna np. Roben Średzka Falista (podstawowa miedziana). Do dobrej ceramicznej np. Meyer czy Creaton bedziesz musiał dołożyc ok. 50-60% $. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 03.01.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 A ja ze swojego doświadczenia (oferty z ostatnich kilku dni).Dach 280m, kilka spadów.Blacha (Budmat) - 25-26000 pln (komplet z rynnami i 4xokna dachowe).Dachówka Braasa - 23 000 pln (też komplet). Ale robocizna:blacha: ok. 8000 plndachówka ok. 15-16000 pln.....ok. 15% różnicy na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts