Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka- Blachodachówka ..Wątpliwości

dawor

Recommended Posts

To bardzo ciekawe skąd taka różnica w robociźnie? Do momentu krycia zakres wykonywanych prac jest praktycznie identyczny (foliowanie, łacenie, obróbki, rynny, okna płlaciowe), pozostaje więc tylko sam montaż pokrycia. Załóżmy, że sam montaż blachy dachówkowej to 7,- za 1 m2 a dachówki cementowej to 15,- za 1 m2. Z prostego rachunku wynika, że różnica w cenie robocizny nie powinna przekroczyć 2.000,- ~2.500,-. Z przedstawionych wyliczeń można wysnuć tylko jeden wniosek: rzetelny i profesjonalny kosztorys robocizny dotyczy krycia dachówką natomiast kosztorys dotyczący krycia blachodachówką to nieporozumienie i trudno te wyceny porównywać. Pozdrawiam.

Nie rozumiem? tzn, że trudno jest dokładnie wyliczyć ile będzie kosztowało pokrycie blachodachówką? Czy może chodzi o obróbki i detale?

Chce pokryć dach panelami dachówkowymi Plannja Regola i wstawić w dach wole oczko - tylko te panele nadają się do takiego zastosowania i te wybrałem, oczywiście druga sprawa w wyborze materiału miał fakt, że musi to być pokrycie lekkie.

Napisales, ze masz kilka spadow, zapewne trzeba bedzie troche poobrabiac, wiec i odpadow troche bedzie.

Jak patrze na dachy to dachowka ma swoj urok, ale i dobra blacha dobrze polozona tez ladnie wyglada, ale nie zyje tak dlugo abym mogl kilkanascie lat sledzic porownanie dachowki i blachy co lepsze, to moze byc ladne i to, ale to ma jakies wady i to, i rozni ludzie maja swoje gusty i poglady, wiec przemysl sobie wszystko co bys jednak wolal miec na dachu - u mnie tzn moich rodzicow bedziemy zmieniac pokrycie, chce wstawic wole oczko w dachu i tu sie pojawia problem bo nie wszystko sie nadaje tzn zwykla blacha. Dachowka mi sie podoba i nia byloby najlepiej pokryc, ale konstrukcja dachu nie pozwala aby zastosowac taki ciezar, zdecydowalismy sie na Plannje Regole jako ze pozwala na krycie takich lukarn dodatkowo sprawdzona marka i wyglad paneli jest ladny. Ale cena powyzej 50 zl za m2 to cena za ktora moznaby nabyc dobra dachowke i jeszcze polozyc dach - ta sama kasa - wiec blach czy dachowka te same pieniadze - Gosc w sklepie kiedy pytalem sie o Regole zapytal czemu akurat Plannja, za 30 zl mi sprzeda dobra cementowke, powiedzialem ze nawet gdyby mi ja za darmo dawal to bym nia nie pokryl (zatrowalem oczywiscie i powiedzialem mu w czym rzecz).

Rozwazalismy nawet pokrycie panelami dachowkowymi DECRA, ale cena jak na obecny czas jest stosunkowo wygorowana i nie wiem czy to dobry pomysl zeby walic tyle kasy tylko po to zeby miec cos co mozna miec np za polowe ceny, Plannja Regola tez jest w panelach tylko szerokosci 4 metry i dlugosci 40 cm, wiec zdecydowalismy sie na ten produkt, tylko szukam kogos kto zaprojektuje wlasnie takie wole oczko pod te regole.

Przemysl wszystko ;-) zeby Ci potem dzieci nie mowily ze pokryles blacha a one wolalyby dachowke - bo chciales zaoszczedzic --- jak sie okaze 500 zl.

ok, to "przykładowo", położenie blachy - 30 pln, dachówki 60 pln. To wtedy różnica nie wyjdzie 2000-2500 pln, u mnie to różnica 8000 pln. Czyli lepiej jednak procentowo też patrzeć na to .

Myślę, że warto abyś jeszcze raz przeczytał moją wypowiedź dotyczącą różnicy wycen. Przy kryciu dachówką zakładkową różnica w robociźnie pomiędzy dachówką a blachodachówką (oczywiście przy profesjonalnym wykonaniu) nie powinna wynosić więcej niż 8,-~10,- za 1 m2. Jednocześnie pragnąłem uzmysłowić, że nie da się profesjonalnie wykonać pokrycia dachu blachodachówką za 30,- 1 m2. Zdecydowana większość dachów realizowana w tej cenie jest wykonana niewłaściwie. Pozdrawiam.

... chce wstawic wole oczko w dachu i tu sie pojawia problem bo nie wszystko sie nadaje ...

Do krycia "wolego oczka" nadaje się strzecha, wór osikowy i w ostateczności łupek, pozostałe pokrycia w tym karpiówka to już krycie na siłę. A jakie walory ma "wole oczko" poza estetyką na zewnątrz? Ma za to kilka wad a podstawowe to wysoki koszt wykonania i bardzo małe okienka. Radziłbym się poważnie zastanowić przed podjęcie ostatecznej decyzji. Pozdrawiam.

Do krycia "wolego oczka" nadaje się strzecha, wór osikowy i w ostateczności łupek, pozostałe pokrycia w tym karpiówka to już krycie na siłę. A jakie walory ma "wole oczko" poza estetyką na zewnątrz? Ma za to kilka wad a podstawowe to wysoki koszt wykonania i bardzo małe okienka. Radziłbym się poważnie zastanowić przed podjęcie ostatecznej decyzji. Pozdrawiam.

Juz jeden specjalista mi powiedzial, ze dachowka, gonty, cos tam sie nadaje do krycia wolich oczek, blachodachowka to robota na sile przy obecnym stanie technologii, Pan Panie Andrzeju ilosc materialow jeszcze zawezil.

No nie wiem strasznie mi sie podoba to wole oczko i chce wstawic wlasnie takie mniejsze, ale kryl dachu strzecha raczej nie bede, ciezkim materialem sie nie da bo bowiem nalezaloby wzmocnic konstrukcje, wiec tak czy siak pozostaje mi blacha, a chce cos innego niz spotykane wszedzie blachy robione na wymiar. Plannja mi sie podoba i mysle ze bedzie najlepszym kompromisem pomiedzy dachowka a zwykla blachodachowka, pomimo ze i REGOLA to blacha.

A oprocz tych wad? To jakie sa inne?

Za projekt i wykonanie czegos takiego jeden spec mi powiedzial 3000 zl, ale nie robi pod blache.

Wiec to drogo czy tanio? troche sporo, ale jestem w stanie wpakowac troche wiecej aby zmienic pare rzeczy.

Oczywiście "wole oczko" na dachu jest niezmiernie urokliwe. W czasach gdy dachy kryło się strzechą czy wiórem osikowym ta forma doświetlenia i wietrzenia strychu (spiżarni) była jedyną możliwą. Dzisiaj ze względu na swój urok przeżywa renesans więc nawet niektórzy producenci dachówki zakładkowej produkują dachówki przejściowe umożliwiające wykonanie takiej formy. Regola po pocięciu na mniejsze formaty też umożliwi pokrycie "wolego oczka" ale najprawdopodobniej najbliższą możliwą proporcją będzie 1:8 no może się udać 1:7. Te proporcje to wysokość oczka do szerokości czyli jak wysokość 1 m to całkowita szerokość 8 m. Wstawione okno będzie miało wysokość około 80 cm (w najwyższym punkcie). Koszt wykonania wolego oczka zależy od jego wielkości więc trudno wypowiadać się czy kwota 3.000,- to dużo. Można powiedzieć, że to nie wygórowana kwota. Dojdzie do tego też wyższy koszt wykonania sufitu oraz mogą wystąpić trudności z prawidłowym ociepleniem. Pozdrawiam.

"Regola po pocięciu na mniejsze formaty też umożliwi pokrycie "wolego oczka"

Hmm… to ja mam takie jeszcze pytanie o tę Regolę. Czemu mówi Pan, że trzeba będzie ją ciąć na mniejsze formaty? Rozumiem, że chodzi Panu „przykładowo dzielenia całego arkusza 4metry na 2metry”, ale chyba można ją bez cięcia naginać i formować na kształt, jaki tworzy konstrukcja wolego oka? Mam trochę tych zdjęć z Regolą, mi chodzi bardziej o coś takiego niedużego bez potężnego okna:

http://www.muratordom.pl/zdjecia/regola_moze_wiecej2a_1_.jpeg

A właśnie na tych zdjęciach, które mam:

http://www.dachcentrum.pl/zdjeciad/regola/Wole-oko-5.jpg

http://www.dachcentrum.pl/zdjeciad/regola/Wole-oko-4.jpg

http://www.dachcentrum.pl/zdjeciad/regola/Wole-oko-2.jpg

widać, że pasy, które zaczynają kryć wole oczko są ułożone już pod skosem przy krawędziach dachu w stosunku do pasów poniżej konstrukcji wolego oka. Tak też cała reszta pasów blachodachówki i wyżej i niżej, która pokrywa konstrukcję lukarny jest pod pewnym skosem. Nie widziałem jeszcze na żywo tego pokrycia przy zastosowaniu na lukarnie tego typu, ale się zastanawiam, czemu właśnie zostało to wykonane pod skosem i czy nie będzie to wyglądało na moim dachu dziwnie. Dach na moim domu nie jest trójkątny, zwykły prostokątny, toteż myślę sobie, że chyba lepiej byłoby gdyby te pasy wszystkie leciały równolegle do siebie, więc da się to tak zrobić czy jedna wyjdzie to tak jak na tych zdjęciach?

A z paneli dachówkowych DECRA da się wykonać wole oko?

W ogóle chciałbym zobaczyć jakieś fotki przedstawiające dokładniejsze widoki Plannja Regola na wolim oku, więc gdyby ktoś mógł podać namiary na nie to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

• 10 months później...