żubek1719500587 01.01.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Mam prawomocne pozwolenie na budowę domu.Dom parterowy bez użytkowego poddasza, podpiwniczony, w systemie szkieletu drewnianego. Po zawirowaniach chcę zbudować identyczny dom wg zatwierdzonego projektu ale: technologia murowana(porotherm)użytkowe poddasze.kosmetyczne zmiany we wnetrzu domu (schody wewnetrzne)inny rodzaj konstrukcji dachunie zmieniam wymiarów konstrukcyjnych domu. Teraz pytanie: czy lepiej zacząć budowę i wtedy wrowadzić zmiany i o nich poinformować czy zrobić to przed rozpoczeciem budowy? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.01.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Najlepiej byś zaczął gdybyś poprawił tytuł tak, aby było wiadomo o co sie pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.01.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Najlepiej byś zaczął gdybyś poprawił tytuł tak, aby było wiadomo o co sie pytasz. popieram a co do reszty to chyba potrzeba ci zmiany projektu i nowego pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.01.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 zmiany konstrukcji wg PB okazują się zmianami nieistotnymi (przy stałych parametrach pow. i kubatury), ale ZAMIENIAJĄC technologię trzeba mieć coś więcej niż sam zapis projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 02.01.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 My też mieliśmy wiele zmian. Dom już stoi, a architekci zrobili teraz zmiany do projektu. Oddamy to teraz do UM i już. Ja myślę że w trakcie budowy może ci jeszcze coś wyskoczyć więc ja bym poczekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.01.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 My też mieliśmy wiele zmian. Dom już stoi, a architekci zrobili teraz zmiany do projektu. Oddamy to teraz do UM i już. Ja myślę że w trakcie budowy może ci jeszcze coś wyskoczyć więc ja bym poczekała. I też mieliście zmianę z konstrukcji szkieletowej na murowany, zmianę konstrukcji dachu itp ? Jakoś mi się nie wydaje Inna sprawa, że jeśli to gotowiec to trzeba mieć zgodę biura architekt. na takie zmiany a nie wiem czy na takie się zgodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisia30 02.01.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Budowaliśmy z materiału przewidzianego w projekcie, zmiany których dokonaliśmy to:konstrukcja dachu (zaprojektowała go ta sama pracownia co robiła projekt)całkowite podpiwniczeniedodatkowe zewnętrzne wejście do piwnicywiększy tarasprzesunięcie budynku na działce (nie było to przez nas zamierzone, tylko geodeta źle wyznaczył, a my zorientowaliśmy się na etapie stropu nad piwnicą, że budynek jest o metr przesunięty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żubek1719500587 02.01.2008 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 JUŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 02.01.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Wystarczy zgoda autora projektu na dokonanie takich zmian a resztę (w zwiazku z tym, że są to zmiany nieistotne) załatwia kierownik budowy - czyli zmiany zaznacza w projekcie na czerwono.U nas zmieniliśmy chyba wszelkie ścianki działowe, skracaliśmy sciany nośne zastępując je słupami, wylałem schody betonowe zamiast jakiś pokręconych drewnianych, przesunąłem drzwi wejsciowe i zero problemów. Wystarczy to co napisałem wyżej.pozrdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.01.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 no nie wydaje mi się żeby zmiana konstrukcji dachu i zmiana technologii drewnianejna murowaną były zmianami nieistotnymi niepopartymi np. obliczeniami konstrukcyjnymi (choćby wspomnianego dachu), znajomy też zmieniał drewniany na murowany + parę innych detali przy okazji i musiał robić projekt i nowe PnBnajlepiej idź do swojego wydziału wydającego PnB i dokładnie zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 02.01.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Wystarczy zgoda autora projektu na dokonanie takich zmian .... Wystarczy to co napisałem wyżej. pozrdrawiam Najpierw przeczytaj pytanie, później zastanów się czy umiesz odpowiedzieć, dopiero gdy odpowiedź brzmi TAK - odpowiadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 02.01.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Wystarczy zgoda autora projektu na dokonanie takich zmian .... Wystarczy to co napisałem wyżej. pozrdrawiam Najpierw przeczytaj pytanie, później zastanów się czy umiesz odpowiedzieć, dopiero gdy odpowiedź brzmi TAK - odpowiadaj. A twoja podstawowa dedukcja nie pozwala na dopisanie sobie TAK lub NIE odpowiednio do pytań na podstawie tego co napisałem???? Widocznie nie, więc cofnij się do szkoły a nie zabieraj się za budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.01.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Wystarczy zgoda autora projektu na dokonanie takich zmian .... Wystarczy to co napisałem wyżej. pozrdrawiam Najpierw przeczytaj pytanie, później zastanów się czy umiesz odpowiedzieć, dopiero gdy odpowiedź brzmi TAK - odpowiadaj. A twoja podstawowa dedukcja nie pozwala na dopisanie sobie TAK lub NIE odpowiednio do pytań na podstawie tego co napisałem???? Widocznie nie, więc cofnij się do szkoły a nie zabieraj się za budowanie. Dodatkowa kubatura poddasza użytkowego to nie jest zmiana istotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.01.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Dodatkowa kubatura poddasza użytkowego to nie jest zmiana istotna? Może byc to zmiana nieistotna... Prawo budowlane nie określa jakie zmiany są istotne. Są tam za to wymienione zmiany nieistotne na które wymaga się uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Kubatura jest jedną z takich zmian, która nawet jeśli jest nieistotna to i tak trzeba się postarać o nowe pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żubek1719500587 02.01.2008 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Z tym poddaszem to ma być tak , że strop nad parterem ma byc podniesiony o tzw. 3 pustaki. Piwnica ma być murowana z wylewanym stropem (zgodnie zprojektem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Dodatkowa kubatura poddasza użytkowego to nie jest zmiana istotna? Może byc to zmiana nieistotna... Prawo budowlane nie określa jakie zmiany są istotne. Są tam za to wymienione zmiany nieistotne na które wymaga się uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Kubatura jest jedną z takich zmian, która nawet jeśli jest nieistotna to i tak trzeba się postarać o nowe pozwolenie. art. 36 a.5 jasno wskazuje,że zmiana kubatury nie jest zmianą nieistotną a zatem wymaga zmiany decyzji pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Szanowni dyskutanci!Prawo budowlane w zasadzie jest jedno, ale jego interpretacja zalezy od urzędnika. I nie ma zmiłuj się.Moja zona na codzień wprowadza zmiany w projektach, a "siedzimy" na granicy dwóch powiatów. I ZAWSZE pyta klienta z którego powiatu jest. W jednym niektóre zmiany przechodzą jako nieistotne, w drugim nie przejdą w żadnym wypadku.Tak więc wasze sugestie są nic nie warte.A z doświadczenia (nie mojego) powiem, że ilość zmian, które chce wprowadzić żubek jest ciut duża jak na machnięcie ręką przez nadzór budowlany.Ale mogę się mylić.I w tym sęk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.01.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Szanowni dyskutanci! Prawo budowlane w zasadzie jest jedno, ale jego interpretacja zalezy od urzędnika. I nie ma zmiłuj się. Moja zona na codzień wprowadza zmiany w projektach, a "siedzimy" na granicy dwóch powiatów. I ZAWSZE pyta klienta z którego powiatu jest. W jednym niektóre zmiany przechodzą jako nieistotne, w drugim nie przejdą w żadnym wypadku. Tak więc wasze sugestie są nic nie warte. A z doświadczenia (nie mojego) powiem, że ilość zmian, które chce wprowadzić żubek jest ciut duża jak na machnięcie ręką przez nadzór budowlany. Ale mogę się mylić. I w tym sęk. Jeśli kryteria są jasne i np. przesuwamy okno to to urzędnik wydając decyzję odmowną naraża się na jej zaskarżenie. Jeśli ktoś ma naprawdę wszystko w porządku to generalnie nie problemu ale zwykle ludzie coś sobie chcą przeszmuglować. Inna sprawa ,że urzędnicy czekają do ostatniego dnia aby potem znaleźć jakiś błąd i dać krótki czas na usunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.01.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 A tak na marginesie:na budowie powinien być ustanowiony kierownik budowy. przewaznie jest to gość miejscowy, który zna uklady i układziki w powiecie i takich informacji udzieli bezpłatnie w ramach kierowania przyszłą budową.I lepszych informacji nikt na forum nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.01.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Jeśli kryteria są jasne i np. przesuwamy okno to to urzędnik wydając decyzję odmowną naraża się na jej zaskarżenie. Jeśli ktoś ma naprawdę wszystko w porządku to generalnie nie problemu ale zwykle ludzie coś sobie chcą przeszmuglować. Inna sprawa ,że urzędnicy czekają do ostatniego dnia aby potem znaleźć jakiś błąd i dać krótki czas na usunięcie. Ależ oczywiście! tylko tu chodzi raczej nie o decyzję odmowną w jasnym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts