aniahubi 05.12.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 M&M - Do dziennika zajrzałam Ewa_b - jak się miewa dach? Już gotowy? Pochwal się postępami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 06.12.2008 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Dodałam kilka zdjęć na fotosiku. Dekarz wchodzi dopiero w pn., ale mamy już kominy, dachówka czeka w hurtowni no i taras wreszcie skończony. Teraz aby pogoda nie pokrzyżowała planów i aby jak najszybciej przykryć dach. M&M, fajnie, że udało się wam zacząć jeszcze w tym roku. Wiosną zawsze to już jeden etap będzie już za wami, a może zima będzie łagodnia i w ogóle nie bedzie przerwy...(?) Powodzenia.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49ca325019222ae0.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f6cebb72dda0750.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/958d0f604e8183d1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 07.12.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Ewa, coraz fajniej dom się prezentuje. Widzę że dodałaś okna w pokoju nad wykuszem - kosztem mniejszych drzwi balkonowych. To drugie okienko od jakiego pomieszczenia będzie, bo chyba nie od garderoby? Coś sporo tych zmian na górze masz Ściankę kolankową też podnosiłaś? Dach nad tarasem - rewelka, cały czas nie mogę przeboleć, że nie zrobiłaś go ZANIM robiłam swój dach Wtedy bym skopiowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 08.12.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Ania mam nadzieję, że kiedys wypijemy lampeczkę wina na tym tarasie Odnosnie góry, to drugie okienko jest w naszej sypialni. Zrezygnowalismy w tym miejscu z garderoby na rzecz zabudowy na przeciwległej ścianie, pomiedzy łazienką, a sypialnią. Zyskalismy doświetlenie pokoju od zachodu i zabudowę na pełnej wysokościu pokoju, bo w oryginale byłyby skosy. Ścianka kolankowa wyższa tylko o 15 cm wieńca, który zdecydowalismy się wylać, bo w projekcie tak nie do końca jest jasne czy on ma byc czy nie. Ania, napisz proszę, jak ,macie rozwiązaną wentylację kanalizacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.12.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Ania mam nadzieję, że kiedys wypijemy lampeczkę wina na tym tarasie Z przyjemnością Trzymam cię za słowo Ania, napisz proszę, jak macie rozwiązaną wentylację kanalizacji?? U nas będą 2 odpowietrzenia - jedno z górnej łazienki, drugie z pralni, która jest nad garażem. Póki co mamy tylko jeden kominek wentylacyjny, bo Koramic ma jakieś problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 14.12.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Oto nasza dachówka, na razie c.d łacenia dachu, no i rynny się pojawiają http://images31.fotosik.pl/419/1203d5a812e61aa0med.jpg http://images31.fotosik.pl/419/054936446c7fc60bmed.jpg http://images48.fotosik.pl/40/0b60b8b2dc851acfmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 15.12.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 No ślicznie, Ewa, ślicznie Już coraz bardziej dom przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 15.12.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Gonię Cię, Aniu, gonię i co ... tylko zadyszki dostałam, ale nic to Nie mogę doczekać się dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 15.12.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Gonię Cię, Aniu, gonię i co ... tylko zadyszki dostałam Też masz całkiem niezłe tempo, nas teraz posadzki przystopują - miesiąc schnięcia, a potem jeszcze wygrzewanie podłogówki W międzyczasie postawimy kominek, ale z ociepleniem poddasza będzie trzeba trochę poczekać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M M KOMARZEWO 30.12.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witamy wszystkich. Mamy właśnie przerwę na zimę, ale już zastanawiamy się nad kupnem pustaków POROTHERM Wienerberger'a. Czy ktoś wie ile potrzeba pustaków na Z28 z garażem jednostanowiskowym ??? Pozdro M & M Dziennik Marzeny i Mariusza Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 03.01.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witamy wszystkich. Mamy właśnie przerwę na zimę, ale już zastanawiamy się nad kupnem pustaków POROTHERM Wienerberger'a. Czy ktoś wie ile potrzeba pustaków na Z28 z garażem jednostanowiskowym ??? Pozdro M & M Witajcie w Nowy Roku U mnie co prawda garaż dwustanowiskowy, ale wykonawca wyliczyl 230 m2 porothermu 25 cm na ściany nośne i 150 m2 porothermu 11,5 cm na ścianki działowe. Może da Wam to jakieś pojęcie o ilości. W kosztorysie na stronie Z500 jest ilość na dom bez garażu - może jakoś wypośrodkujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 04.01.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Pozdrawiam noworocznie wszystkich miłośników z28, do których my z mężem też się zaliczamy . Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość...dopiero czekamy na WZ, zreszta już po raz drugi Na razie męczę projekt w programach do aranżacji wnętrz, żeby mieć jak najbardziej sprecyzowaną wizję, gdy w końcu pozwalą nam przystąpić do budowy . Dziś na tapecie była kuchnia . Poćzątkowo myśleliśmy o zamkniętej, ale..poprzesuwalam meble i stwierdziłam, że warto by ją lekko otworzyć na jadalnię. Bardzo podobają mi się białe, przeszklone przusuwane drzwi. Np takie jak te: http://lh4.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEgFgmQmGI/AAAAAAAAAMA/W2gb5Jvvx3I/biale%20drzwi.jpg http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEgGHYw0qI/AAAAAAAAAMI/o0eQ2VbzpPc/biale%20drzwi1.jpg W spiżarni chcielibysmy zrezygnować z okna, a w kuchni zostawic tylko jedno duze: http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEcdFl53rI/AAAAAAAAAL4/q0MfgIfsMBk/salon%20i%20kuchnia_2.jpg i druga wersja http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEcXpl3fCI/AAAAAAAAALw/TEi_M-GxuyI/kuchnia1.jpg Jesli widzicie jakies bledy w tych aranzacjach - to będę wdzięczna za uwagi. Nie mam jeszcze doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 06.01.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witajcie po dłuzszej przerwie.Wszystkim obecnym na forum życzę realizacji marzeń w 2009 r., siły i wytrwałości. Vyper, nie wiem dlaczego nie widzę zdjęć, czy to tylko u mnie? U nas dopiero kończą dach, jak uda mi się zajechac na budowę za dnia to wkleję zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 06.01.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 M & M KOMARZEWO zostało nam trochę porothermu 25, 36 i 11,5 (ktoś się machnął z obliczeniami ), jak byscie byli zainteresowani, to napiszcie, wtedy policzę ile konkretnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 06.01.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Vyper, nie wiem dlaczego nie widzę zdjęć, czy to tylko u mnie? dziwna sprawa z tymi zdjeciami - raz sa widoczne, a raz krzyżyki... Z serwera nie usuwałam, cały czas wiszą. Tu drzwi, o których pisałam - chcialabym takie między jadalnia a kuchnia: http://lh4.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEgFgmQmGI/AAAAAAAAAMA/W2gb5Jvvx3I/s800/biale%20drzwi.jpg http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEgGHYw0qI/AAAAAAAAAMI/o0eQ2VbzpPc/s800/biale%20drzwi1.jpg a tu plan kuchni wariant 1: http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEcdFl53rI/AAAAAAAAAL4/q0MfgIfsMBk/s800/salon%20i%20kuchnia_2.jpg i wariant 2: http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWEcXpl3fCI/AAAAAAAAALw/TEi_M-GxuyI/s800/kuchnia1.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 06.01.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Dzisiejsze zdjęcia:http://images42.fotosik.pl/46/a677be718655a966med.jpg http://images47.fotosik.pl/46/ec9aaf3480f01adfmed.jpg Vyper, drzwi bardzo praktyczne, widziałam takie rozwiązanie kiedyś u znajomej i bardzo mi się podobało. Jeżeli decydujecie się na zamknięcie kuchni, to jest to fajna alternatywa. U nas akurat chcieliśmy otworzyć kuchnię na salon, a oddzielić ewentualnie podwyższoną od str. salony wyspą. Odnośnie likwidacji okna w kuchni i spiżarce miałabym tu pewne obawy. O ile w kuchni, to małe okno wydaje się zbędne, o tyle w spiżarce, jak najbardziej pożądane. Ale oczywiście nie da się zrezygnować z jednego, a pozostawić drugie ze względu na elewację. Znowu, bez tych okienek elewacja chyba straci trochę na wyglądzie, ale oczywiście to rzecz gustu. Odnośnie ustawienia mebli w kuchni, stawiałabym na wersję z trzema słupkami obok siebie, bez ustawiania "wież" przy wejściu. Widzę, że bronisz się przed zlewozmywakiem pod oknemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M M KOMARZEWO 07.01.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 M & M KOMARZEWO zostało nam trochę porothermu 25, 36 i 11,5 (ktoś się machnął z obliczeniami ), jak byscie byli zainteresowani, to napiszcie, wtedy policzę ile konkretnie jest. Witam Serdecznie. Fajnie że możecie nam odstąpić, ale wybieramy dostawcę na całość w niskiej cenie z transportem i rozładunkiem gratis. Wiem że z wyliczeń metrów kwadratowych można się pomylić, wiec chciałem policzyć ze zdjęcia, ale albo małe, albo duże ale duży kąt z boku gdzie się zamazuje ilość pustaków, albo też ściana na zdjęciu nie jest w całości. A może możecie napisać ile palet wyszło pustaka 25 i ile 36 na środek, bo znajomym też zostało 6 palet. Zastanawiamy się też nad bramą garażową. Interesuje nas Segmentowa. Jakiego tu producenta wybrać? M & M Dziennik Marzeny i Mariusza Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 07.01.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Zawsze wyczekuję z niecierpliwością nowych zdjęć na forum . Pewnie jeszcze pamiętasz jak przyjemnie jest patrzeć na postępy w budowie innych czekając na własne WZ. Ech..kiedy my się doczekamy dachu nad głową . Ty już masz gratuluję! Twoją galerię na fotosiku mam w ulubionych. Bardzo fajny pomysł z tym tarasem, uważam że świetnie wpasował się w projekt. Mój mąż niestety nie chce tarasu na stałe, pewnie będziemy mieli sporą markizę. Co do kuchni - ciekawa jestem czy już zdecydowaliście się na ustawienie mebli? Piszesz, że wysokie słupki chcesz umieścić na ścianie od łazienki, ale nie robiłaś jeszcze wizualizacji, prawda? Oglądałam na forum Twoje wariany, ale chyba żaden nie był ostatecznym. Jak będziesz miała projekt -koniecznie podziel się zdjęciami Korzystając z urlopu świąteczno-noworocznego zrobiłam co najmniej 20 wizualizacji, przejrzałam dokładnie wszystkie przez Was proponowane, przeorałam wątek -pochwalcie się swoimi kuchniami i uff..te dwie, które pokazałam na forum są jakimś tam kompromisem, który na chwilę obecną jestem stanie zaakceptować Doszłam do następujących wniosków: 1. Nie chciałabym mieć zupełnie otwartej kuchni, początkowo myślałam o zamkniętej, ale teraz zdecydowanie wolę mieć dwa wejścia - jedno z korytarza, drugie z jadalni. Z jadalni - głównie ze względów estetycznych, dom wydaje się przestronniejszy, przy gościach też jest to wygodne rozwiązanie. Wejście z korytarza - tak jak pisała Aniahubi - ze względu na zakupy. Na co dzień te drzwi wydają się praktycznym rozwiązaniem. Tak sobie też pomyślałam, że może kiedyś jak dzieci będą już podlotkami niechętnie obcującymi z dorosłymi, a my z mężem będziemy ucztować ze znajomymi w jadalni - to fajnie, żeby do kuchni było też wejście takie mniej oficjalne, przez które każdy niezauważony będzie mógł tam się dostać . Może argument trochę śmieszny i bezsensowny, ale tak czy inaczej, chciałabym mieć wejście do kuchni nie tylko z salonu, ale też z korytarza. 2. Tworząc projekty zaczęłam tradycyjnie od ustawienia stołu pod oknem, a szafek na przeciwległych ścianach. Po chwili zastanowienia stwierdziłam jednak, że muszę zerwać ze starymi przyzwyczajeniami. Stół pod oknem kojarzy mi się z domem moich rodziców i teściów i ciągłymi, zresztą słusznymi uwagami - nie siadaj pod oknem, bo Cię przewieje . Oczywiście jeśli się ma dwa okna, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pod jednym postawić stół i mieć piękny widok na ogród. Jeśli się ma tylko jedno okno - sprawa wygląda gorzej, bo wiadomo - okno w kuchni jest ciągle otwarte, nawet zimą - przynajmniej u mnie . Stół w z daleka od okna wydaje mi się więc dużo lepszym rozwiązaniem. 3. Jak slusznie Ewo_b zauważyłaś - uciekam też ze zlewem od okna Przyczyna ta sama - przy zlewie spędzam w kuchni sporo czasu, chociaż pewnie zmywarka wiele zmieni . Na pewno nie chciałabym mieć ani zlewu ani kuchenki na ścianie przeciwległej do okna, bo wtedy zupełnie nie wykorzystuję światła dziennego. Stoję plecami do okna i bez światła pod szafkami nawet w dzień się nie obejdzie. Jeśli chodzi o zlew, to najbardziej chciałabym, żeby był obok okna, ale jeśli się nie da inaczej, to zlew pod oknem jest rozwiązaniem z zaakceptowaniem którego na pewno nie będę miała problemu Czytałam też na wątku: Czego w urzadzaniu domu nie zrobilibyscie ponownie?, że niektórzy żałują zlewu pod oknem, bo: okno ciągle zachlapane i ciężko się otwiera. W to akurat nie do końca wierzę wiadomo, że w kuchni ciągle się coś brudzi, ale to chyba normalne , w końcu to nie muzeum. Poza tym - mojemu mężowi nie podoba się pomysł ze zlewem pod oknem, gdyż twierdzi, że sąsiedzi będą go oglądać jak gary zmywa ha, ha, ha -nieźle to wykombinował - wiadomo, że nikt go z drogi nie zobaczy . Tak czy inaczej jego uwagi muszą uwzględniać . Na szczęście nie ma ich zbyt wiele. Już się umówiliśmy, że w urządzaniu domu, decydujący głos mam ja 4. Blaty -najchętniej zachowałabym ciąg: lodówka - blat - zlew - blat -kuchenka -blat. Można wygodnie wszystko na bok odkładać. Teraz mam kuchenkę i zlew po drugiej stronie blatu roboczego i oczywiście przenoszę wszystko ze zlewu nad podłogą, która wiecznie jest zachlapana. Brrr kiepskie rozwiązanie. 5. Piekarnik - zdecydowane NIE dla piekarników pod płytą elektryczną. Chcę mieć piekarnik, do którego nie będę musiała się schylać. Ale się rozpisałam. Wybaczcie proszę, ale jestem nowa na forum, więc mam sporą potrzebę wywnętrzniania się . Ewo_b - co do okna w spiżarce- nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia, ale powiem szczerze, że wydało mi się zupełnie niepotrzebne. Czytałam tylko gdzieś, że spiżarnia nie powinna być od strony południowej ze względu na utrzymanie możliwie niskiej temp (che, che - u nas akurat będzie od pd), wiec tym bardziej słuszne mi się wydało zlikwidowanie tego okna. Zamontujemy jakiś czujnik, światło będzie się zapalało po otwarciu drzwi i już :)Z Mojego punktu widzenia - okno może być lub nie, w końcu taka spiżarka to nie lodówka, jeśli się tam mięsa na półkach trzymać nie będzie , to okno śmiało może być nawet od południa i nic się nie popsuje, zwłaszcza jeśli w tej spiżarce będzie się trzymać nie konserwy tylko np. parowar i garnki . Ja tę spiżarnię będę traktować jako pomieszczenie gdzie coś mogę schować, niekoniecznie żywność. Zamierzamy z tych dwóch mniejszych okien zrezygnować, bo wydaje mi się że w niczym nie pomagają, a gdy ich nie będzie - łatwiej rozmieszczę meble w kuchni oraz przesunę ściankę w spiżarni zrównując ją ze ścianą łazienki. Co do elewacji - oczywiście jest to kwestia gustu, ale tu zgadzam się z Tobą w 100%, że będzie ona bez tych okien wyglądała fatalnie . Trzeba by było ten temat umówić z jakimś specem, który by coś doradził - może dałoby się jakoś zagrać kolorem, kamieniem elewacyjnym, żeby jakoś się to jednak ładnie prezentowało. Coś słyszałam, o możliwości zrobienia tzw "ślepych okien", ale nie sądzę, żeby to akurat w tym przypadku zagrało. Coś takiego np.: http://lh5.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWUKUcya4WI/AAAAAAAAANY/-UV3HDdhHaI/s800/P1010019.JPG Na chwilę obecną mamy jednak inny szalony pomysł zrobienia z z28 domu piętrowego! Mam nadzieję, że mnie nie wypiszecie z tego wątku za takie pomysły . To są tylko wszystko rozważania, nie mamy w końcu jeszcze WZ i nie wiemy czy pozwoliliby na pietrówkę, ale jeśli tak - to chyba byśmy się zdecydowali wyprostowanie tego dachu. Aż się boję co pomyślicie. Narysowałam sobie przednia elewacje i calkiem mi się podoba, brak okna w spiżarce i kuchni -moim zdaniem nie szpeci. Zobaczcie i oceńcue sami http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SWUKXdfPffI/AAAAAAAAANg/jrm27FXCPag/s800/PIETROWY.jpg Pozdrawiam wsyzstkich. Wiem, że zima i postępy niewielkie, ale piszcie - choćby o tym jak zamierzacie urządzić Wasze wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 07.01.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No Vyper, zaszalałaś. Jakby ktoś zapytał, co to za projekt nigdy nie domyśliłabym się że to Z28. Nie wiem, czym się sugerujecie chcąc wyprostować dach, ale jedno co mogę powiedzieć, dom ma bardzo przyjemną, praktyczną i przestrzenną górę - wiele osób to potwierdziło. Aranżacje-wspaniałe zajęcie dla kobiety, wcale się nie dziwię, że już ustawiasz meble, w końcu to dom dla siebie i trzeba mu poświęcić trochę czasu, wtedy staje się naprawdę NASZ. Dziel się swoimi pomysłami, może też skorzystam. Jeśli macie kuchnię od str południowej, to rzeczywiście ta spiżarka może za bardzo się nagrzewać, u nas jest północ. Nie raz widzę na elewacjach zwykłe pergole z kwiatami, które sprytnie pozwalają ukryć "gołą" elewację, na pewno znajdziecie jakiś sposób na zatuszowanie brakujących okien. Ja nie mam ostatecznej wersji kuchni. Zdecydowałam się jednak po wielu wahaniach, pociągnąć ścianę od łazienki dalej do słupa. Nie ma więc tak blisko z zakupami, ale zyskałam przez to fajne miejsce na wszelkiego rodzaju słupki, które nie będą widoczne z salonu. Już niedługo okaże się jak to wszystko zagra. Życzę radosnej twórczości, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak ten czas szybko zleci i niedługo będziesz mierzyła, czy wszystko wam się elegancko zmieści. Pozdrawiam. Aniuhubi, a jak twoje wnętrza?? wszystko zaprojektowane? Płytki wybrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 07.01.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 M & M KOMARZEWO mąż sprawdzi notatki, ile tego było. Wspomniał, że 36 poszło 3 palety, z tym, że górę robiliśmy już z 25. Jak sprawdzi to wam napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts